Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

En bibelhistoria utan judar

Israelkrönika · Publicerad 00:00, 22 sep 2020

Det är ganska säkert att den historieundervisning du själv mottog om det Heliga landet i skolan inte är densamma som den dina barn kommer att få höra. Det gäller särskilt ifall det palestinska självstyret (PA), med god hjälp från EU, lyckas med sina planer. För ögonblicket går det mycket bra för dem.

I princip alla som besöker Israel besöker också en av de nästan otaliga arkeologiska platserna i landet. För personer med en kristen eller judisk tro är detta att få se de platser som Bibeln talar om och röra vid de stenar som de bibliska hjältarna rörde vid en upplevelse som för historien in i nutiden.

I Israel, inklusive Judeen och Samarien (Västbanken), finns det över sextusen platser av arkeologisk betydelse. Omkring 2 300 av dessa är kulturmärkta och skyddas därför av israelisk lag. Eftersom kärnområdet för bibelberättelserna är Judeen och Samarien, ligger många av dessa viktiga platser under PA-kontroll. Och fler kommer det att bli, om president Trumps fredsplan sätts i verket.

Det senaste århundradet, efter att muslimerna mist kontrollen över det Heliga landet, har en palestinsk-arabiskledd historisk revisionism pågått, men den ökade dramatiskt i intensitet efter upprättandet av PA. Det senaste halvåret, medan corona­krisen har reducerat israeliska myndigheters närvaro på arkeologiska platser i Judeen och Samarien, har fenomenet intensifierats än mer.

Tidigare var det ”bara” ord; man påstod att judarna inte hade någon historia i landet, att templet aldrig hade funnits, och att Jesus var en ”palestinier”. Därefter blev det politik. Man fick FN att säga att Rakels grav var en moské och tempelplatsen och Makpela var ”palestinska historiska platser” – ingenting om det judiska ursprunget.

Nu är det handling. Man förstör bibliska platser, stjäl arkeologiska föremål, sätter upp skyltar med nya arabiska namn på platserna och hittar på en alternativ historia, där judarna inte finns med. Det är en del av en större plan på att ta över Judeen och Samarien även med hjälp av en aggressiv, olaglig utbyggnad. Och det finansieras till stor del av EU.

Om Israel skulle tvingas lämna Judeen och Samarien eller delar av området – om en palestinsk stat skulle upprättas – är detta den nya standarden. Kanske dina barn kommer att få höra om de palestinska grundarna av Khirbet Seilun, Beitin och Beisan, i stället för den judiska historien om dessa platser: Shilo, Betel och Bet Shean.

Vi är ju redan vana vid att höra om al-Aqsa, al-Khalil och Nablus (tempelplatsen, Hebron och Sikem). Min argumentation gäller inte nödvändigtvis namnbruket eftersom det kan förändras av oskyldiga orsaker. Men nu har man konstruerat en fullständig ideologi runt fenomenet – där målet är att utrota den judiska kopplingen.

Detta är inte bara en fråga av akademiskt intresse. George Orwell hade rätt i att den som kontrollerar det förflutna, kontrollerar framtiden.

Som européer måste vi kräva ett slut på EU:s stöd till denna historieförfalskning.

Tumme upp

För Trump-administrationens beslut att återinföra ekonomiska sanktioner mot Iran. Det visar moralisk klarsyn i en värld som flörtar med en regim som bedriver nationell och internationell terror.

Tumme ner

För organisationen Crime Minister, som kräver Netanyahus avgång. Mitt under corona­nedstängningen arrangerar de demonstrationer med femtusen deltagare och hävdar att det inte sprider smitta.

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–19 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier