Vem är som Herren vår Gud, han som tronar så högt, som ser ner så djupt – vem i himlen och på jorden
Psaltaren 113:5-6

Världen idag

Kristna palestinier tvingas delta i politisk charad

Israelkommentar · Publicerad 00:07, 27 dec 2017

Julfirandet i Jesu födelsestad Betlehem var i år märkbart dämpat, då det lokala kristna ledarskapet tillsammans med borgmästaren på kort varsel ställde in alla julevenemang utöver de traditionella gudstjänsterna efter USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. På andra håll i palestinskkontrollerade områden på Västbanken och i Gaza där kristna samlades för att fira jul var stämningen sammalunda nedtonad för att markera att man motsatte sig det amerikanska beslutet.

Företrädare för de traditionella kristna kyrkorna i det heliga landet var snabba med att fördöma USA:s tillkännagivande som “farligt”, “ogiltigt” och “förolämpande”. Kristna palestinier som kommit till tals i svensk media har även de varit rörande överens om hur fel och orättvist erkännandet är. Man får intrycket att det inte finns någon som hyser en avvikande åsikt i frågan.

Märkligt att tiotusentals människor har exakt samma åsikt om ett beslut som helt saknar praktiskt betydelse, eller hur? Inte en enda kristen palestinier rycker på axlarna av ointresse och ingen tycker att (Gud förbjude!) erkännandet var positivt. Alla är så upprörda att de till och med har avstått från att ha en god jul. Helt frivilligt!

Man behöver inte vara ett geni för att inse att en sådan total enighet är lika problematisk som ett valresultat i Venezuela. Den måste åtminstone delvis vara påtvingad utifrån. Men från vem? Tja, kanske från det palestinska politiska ledarskapet, som har utlyst “dagar av vrede” vid upprepade tillfällen de senaste tre veckorna och som därför vill undvika glada miner till varje pris.

Hur skulle det se ut om en massa kristna palestinier plötsligt var julfryntliga när man har bestämt att alla ska vara arga och ledsna? Folk ute i världen skulle ju kunna få för sig att president Trumps Jerusalembeslut inte var så ödesdigert som man hävdat att det var.

Man behöver inte heller vara ett geni för att inse att Israels kristna befolkning har det ojämförbart bättre än den kristna minoriteten på Västbanken och i Gaza. Israels kristna befolkning växer, medan den kristna befolkningen i palestinskkontrollerade områden krymper.

Många kristna palestinier skulle således föredra att leva under israeliskt styre, med garanterade religiösa friheter och mycket bättre ekonomiska förhållanden. Givetvis är det ingen kristen palestinier som öppet säger detta eftersom det vore liktydigt med att skriva under sin egen dödsdom. Men alla förstår det, på något plan.

Det palestinska politiska ledarskapet, både i den palestinska myndigheten och i terroristorganisationen Hamas, betraktar därför den kristna minoriteten med misstänksamhet: man litar inte på deras lojalitet. Detta hanterar det kristna ledarskapet (och vanliga kristna palestinier när de exempelvis intervjuas av journalister) genom att försöka bevisa sin lojalitet på välbeprövat palestinskt vis: genom att motsätta sig Israel med samma iver som muslimerna motsätter sig Israel.

När kristna palestinska företrädare ställer in julevenemang är det således inte för att de tror att Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad kommer att få några som helst negativa konsekvenser för den kristna befolkningen, utan bara för att säkra sina maktpositioner. Det som i en objektiv analys vore bäst för kristna palestinier är helt irrelevant i den ekvationen. Enskilda kristna palestinier måste utåt sett delta i denna charad, eftersom alternativet vore en säker död. Detta kan vara värt att ha i åtanke nästa gång man hör dem uttala sig i media.

Många kristna palestinier skulle således föredra att leva under israeliskt styre, med garanterade religiösa friheter och mycket bättre ekonomiska förhållanden. Givetvis är det ingen kristen palestinier som öppet säger detta eftersom det vore liktydigt med att skriva under sin egen dödsdom.

Klara dig i en vecka – så packar du krislådan

En gång om året vill MSB påminna oss om att krisen kan komma. Sällan har det väl känts så aktuellt... torsdag 6/10 04:00

Det politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Rekommenderat Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Nöjespark i Judeens öken lockar tusentals besökare

Israel. Mitt i Judeens öken, i ett industriområde i ett judiskt samhälle, har en världsunik nöjespark... onsdag 5/10 21:00

Israel är ett föredöme i att ta ansvar för sitt närområde och sitt land

Israelkommentar Jag kom nyligen hem från en vecka i Israel och som alltid har jag så många intryck. Vi var en grupp... torsdag 6/10 00:00

Lovsången tillhör Kristi kyrkas dna

Inför söndag Vad är lovsång? Det är ju ett begrepp som rymmer både missuppfattningar och ”aha-upplevelser”. Är... torsdag 6/10 00:00

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Ett svar på frågan om Israels styrka

Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
Följ Världen idag i sociala medier