Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteusevangeliet 6:33

Världen idag

I dag är kurderna den enda folkgruppen, 35 miljoner människor, som saknar en egen nationalstat. Foto: Hussein Malla/TT

Judarna och kurderna – en ödesgemenskap?

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 24 okt 2019

Efter en hoppfull och unik utveckling i norra Syrien – där en semi-autonom region bestående av kurder, kristna och andra religiösa minoriteter hade vuxit fram – drogs plötsligt rullgardinerna ner över en natt när USA:s president Donald Trump, efter att ha talat med Turkiets president Recep Erdogan, meddelade att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från området.

Trots att det rörde sig om specialtrupper bestående av knappt femtio män som hade bistått de kurdiska trupperna i området, hade deras närvaro en symbolisk betydelse. Så länge som en enda amerikan fanns kvar i området var det i praktiken otänkbart att Natolandet Turkiet skulle anfalla kurderna.

Men knappt hade Erdogan och Trump hunnit lägga på luren innan turkiska trupper stod redo att invadera de kurdiska gränsområdena. Än en gång hade det kurdiska folket fått erfara sanningshalten i deras eget tragiska ordspråk om att kurderna inte har någon annan vän än bergen.

I kommentarerna till krigsutbrottet har ansvaret lagts ensidigt på USA på ett sätt som inte är helt rättvist. President Trump hade gått till val med löftet om att dra tillbaka amerikanska trupper från Mellanöstern och inte starta några nya krig. Alternativet till en reträtt hade sannolikt, på sikt, inneburit ett regelrätt krig med Turkiet – en Natoallierad – och Trump hade i stället anklagats för att vara en krigsivrare.

Snarare måste strålkastarljuset riktas på det internationella samfundet som helhet, samt i synnerhet försvarsalliansen Nato med dess norska generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter att en av dess medlemmar nu befinner sig i ett anfallskrig mot hjälplösa kurder. Men trots att sympatierna i det internationella samfundet helt klart ligger med kurderna, är det ingen stormakt som är villig att stå upp för dem i krisens stund.

Men så har det alltid varit.

Situationen i Mellanöstern har alltid dominerats av cyniskt maktspel. I detta maktspel är det framför allt nationella särintressen och geopolitiska fördelar som avgör besluten, inte vad som objektivt sett är rätt och riktigt.

I det hänseendet påminner kurdernas situation om judarnas. När det osmanska riket styckades upp efter Turkiets förlust i första världskriget, ville Nationernas förbund förverkliga idén om folkens självbestämmanderätt. I de fall som folket ännu inte var mogna för full suveränitet, grundande man speciella mandatsystem.

Men när man i Parisfreden erkände ett särskilt Palestinamandat för judarna – vilket knappt trettio år senare skulle bli en självständig stat – vilade löfterna till kurderna på betydligt lösare boliner. Man fick ingen egen nationalstat.

I dag är kurderna den enda folkgruppen (35 miljoner människor) som saknar en egen nationalstat. Trots unika möjligheter att skapa en autonom stat med finansiell bärkraft (olja), finns det i dagsläget inga realitistiska möjligheter till självständighet. I stället är det nu som arvtagaren till det gamla osmanska riket, Turkiet, stärker sitt grepp om kurderna.

Och detta sker samtidigt som det internationella samfundet förbereder sig för att fira hundraårsjubiléet av fredskonferensen i Paris, som gjorde slut på det sista kalifatet.

Men samtidigt som man beklagar sig över kurdernas situation bör man komma ihåg att även judarna har råkat ut för samma öde. När det judiska folket som överlevde Förintelsen utropade självständighet den 14 maj 1948 var oddsen inte de bästa. Men trots att landets samtliga grannar gjorde gemensam sak i att genom ett koordinerat anfallskrig försöka förinta den några dagar gamla judiska staten, var det ingen som kom till deras undsättning.

I stället koordinerade britterna sitt bortdragande av trupperna från Palestina med de arabiska krigsherrarna, samt i hemlighet utrustade och utbildade jordanska trupper inför deras kommande kraftmätning med den judiska armén. Frankrike bistod Syrien.

Men trots dessa till synes omöjliga odds lyckades den judiska armén inte bara slå tillbaka de väpnade angreppen från fem arabiska armér, utan även överleva och utvecklas som självständig stat. När Israel i fjol firade 70 år som självständig stat var det därför en påminnelse om att ingenting är omöjligt.

Trots att kurdernas situation i Mellanöstern i dag kan verka hopplös, har folket numera två starka allierade: Israels regering, som var först med att fördöma det turkiska anfallet och erbjuda humanitär hjälp till kurderna, samt ett växande antal kristna runt om i världen, som med beundran följt hur kurderna utvecklat det första semiautonoma självstyret i Mellanöstern, där kristna och muslimer verkat sida vid sida.

Få av oss är villiga att ge upp den drömmen.

Israels förste premiärminister, David Ben-Gurion, har konstaterat att den som inte tror på mirakler är inte realist. Den judiska historien, liksom kurdernas, är full av tragedier men också mirakler. Att det judiska landet existerar i dag är ett sant mirakel.

Nu behöver vi tillämpa Ben-Gurions kloka ord även på kurderna. Miraklet kan ske. Även kurderna kan få en egen stat.

Situationen i Mellanöstern har alltid dominerats av cyniskt maktspel. I detta maktspel är det framför allt nationella särintressen och ge politiska fördelar som avgör besluten, inte vad som objektivt sett är rätt och riktigt.

Kristna elever vittnar om ifrågasättanden och mobbning

Kristna skolelever utsätts ofta för ifrågasättanden från lärare och klasskamrater. Problemet uppmärksammas nu av Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, och Micael Grenholm, pastor i Uppsala Mosaik.

Nyheter · Publicerad 17:00, 20 nov 2019

I ett inlägg på Facebook återger Mikael Mogren ett samtal han haft med sina ungdomsrådgivare under kyrkomötet i Uppsala.

”De berättar hårresande egna erfarenheter om vad deras lärare lär ut om kristen tro”, skriver han.

Flera lärare och elever ska ha sagt att kristen tro är fientlig mot vetenskapen och att den därför inte passar in i dagens samhälle.

”Enligt ungdomsrådgivarna är det att verkligen 'komma ut' att säga sitt när kristen tro och kyrka kommer på tal. Det bryter normen”, skriver Mogren vidare, och ger flera exempel på vad dessa ungdomar säger:

”Vi måste alltid försvara oss”, ”En lektion var jag tvungen att gå ut för att de började attackera mig, jag orkade inte vara kvar”, ”Lärarna verkar tro att de är rebelliska när de angriper kristen tro. De tror att de attackerar makten, men de är bara mobbare.”

Med anledning av biskopens inlägg skriver Micael Grenholm på sin blogg Hela pingsten att han själv har pratat med hundratals kristna ungdomar när han varit ute och föreläst om apologetik.

”Kristendomen framställs oftast som gammaldags, ovetenskaplig, skitsnack, en saga, motbevisad. Ateism, däremot, tecknas enligt dem som vetenskaplig, självklar, neutral och logisk”, skriver han.

Grenholm konstaterar att allt detta är i linje med Karin Kittelmann Flensners forskning. I sin avhandling om religionsundervisningen i gymnasieskolan visade hon att en ateistisk grundinställning råder i flera skolor. Religiösa upplevdes underkasta sig märkliga, irrationella regler, och man kunde tala om dem som ”ointelligenta eller psykiskt sjuka”.

”Skolans undervisning om religion ska sträva efter att vara neutral. Att främja ateismen och raljera över religion i allmänhet och kristendom i synnerhet är inte neutralitet”, avslutar Micael Grenholm.

Fånga ljuset i vintermörkret

Vardag En lång mörk vinter ligger framför oss. Då kan det vara svårt att se ljuset i tunneln. Men många kan få tillräckligt med dagsljus även på vintern. –... tisdag 19/11 10:00

Svenska kyrkan: Ann Linde bör fördöma USA:s Israelbesked

Svenska kyrkans högsta ledning motsätter sig USA-regeringens beslut att inte längre betrakta israeliska bosättningar i Judeen och Samarien som olagliga. Kyrkostyrelsens presidium uppmanar också utrikesminister Ann Linde att markera mot amerikanernas nya hållning.

Nyheter · Publicerad 14:40, 20 nov 2019

I ett pressmeddelande från kyrkostyrelsens presidium, undertecknat av styrelsens ordförande, ärkebiskop Antje Jackelén, samt första och andra vice ordföranden, Wanja Lundby-Wedin och Daniel Tisell, uppmanar de den svenska utrikesministern Ann Linde att agera, både genom Sverige och EU, för att ”upprätthålla överenskomna utgångspunkter för en tvåstatslösning”.

Kyrkoledarna menar att det internationella samfundet, inklusive FN och EU, hittills har varit eniga om att de judiska bosättningarna är oförenliga med en tvåstatslösning.

De hänvisar också till Svenska kyrkans egna erfarenheter av att ”bosättningar berövar den palestinska befolkningen mark och egendom, fragmenterar Västbanken och omöjliggör en livskraftig palestinsk stat med möjlighet till ekonomisk utveckling”.

Samtidigt som de tre samfundsledarna konstaterar att idén om en tvåstatslösning visserligen ifrågasätts av allt fler, både lokalt och i omvärlden, så menar de att den bygger på ”avgörande principer om självbestämmande och säkerhet för både Israel och Palestina”.

Jackelén, Lundby-Wedin och Tisell hävdar vidare att de israeliska bosättningarna är ”byggda på ockuperad palestinsk mark, utgör brott mot folkrätten och är ett avgörande hinder för fred”.

Den amerikanske utrikesministern Mike Pompeos påstående att konflikten aldrig kommer att lösas på juridisk väg, vänder sig Svenska kyrkans högsta ledare också emot.

”Folkrätten och respekten för den regelbaserade världsordningen måste vara utgångspunkten för en lösning av konflikten. Det gäller i Israel och i Palestina och i resten av världens konflikter”, skriver de.

Al-Hol är ett läger i Syrien där IS-familjer hållits fångna. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Säpo: Sverige redo att ta emot IS-krigare

​​​​​​​Det finns ett litet antal svenska medborgare bland de IS-sympati-sörer som Turkiet nu deporterar till sina hemländer, rapporterar Ekot. Slutsatsen dras av Säpo, som säger att det finns en beredskap om dessa skulle återvända.

Nyheter · Publicerad 14:00, 20 nov 2019

– Vi försöker ha en så god bild som möjligt och följer utvecklingen noga så att vi kan vara så förberedda som det bara går, säger Ahn-Za Hagström, analytiker på Säpo, till Ekot.

Svenska medborgare som skickas tillbaka kommer att mötas av Säkerhetspolisen eller personal från andra myndigheter, enligt Hagström.

Turkiet meddelade för snart två veckor sedan att landet kommer att skicka tillbaka IS-sympatisörer. Beskedet gavs efter att landet genomfört en militär offensiv i norra Syrien.

Inrikesministern Süleyman Soylu har tidigare sagt att landet har fängslat närmare 1 200 utländska medborgare med kopplingar till IS. Exakt hur många som är svenskar är okänt.

S på kyrkomötet: ”Allas lika värde viktigare än frälsning”

Det är bra att människor blir frälsta, men att stå för alla människors lika värde är viktigare. Det menade Sara Waldenfors (S) i en het debatt om Alphakurser och äktenskapsteologi under kyrkomötet i Uppsala. På onsdagen röstades förslagen ner om ökat Alphafokus i Svenska kyrkan.

Nyheter · Publicerad 11:30, 20 nov 2019

Två förslag om att på olika sätt lyfta fram Alphakonceptet för att nå fler svenskar med det kristna budskapet inkom till årets kyrkomöte, Svenska kyrkans ”riksdag”. Men trots att Alphagrupper är en framgångsrik metod i tusentals kyrkor världen över, vill inte en majoritet i kyrkomötet ställa sig bakom förslagen.

Orsaken är främst en formulering från prästen och Alphagrundaren Nicky Gumbel, där han står upp för äktenskapet mellan man och kvinna. Alpha tar dock över huvud taget inte upp äktenskapsteologi vid sina samlingar och används även av samfund med en liberalteologisk syn.

Men kyrkolivsutskottet skriver i sitt betänkande att man anser det vara ”problematiskt” att stödja förslagen.

Detta blev den fråga som debatterades mest intensivt när kyrkomötet hade den uppe under tisdagen, med över 40 olika inlägg i diskussionen.

Sara Waldenfors, som företräder Socialdemokraterna i kyrkomötet, representerade utskottet och menade att man haft en ”spänstig” debatt om förslagen.

– Jag tycker att det är underbart att människor kommer till tro på Jesus Kristus och blir frälsta. Det vill vi alla. Jag tror inte det är någon i vårt utskott som skulle säga något annat.

– Men det är fortfarande så att alla människors lika värde är viktigare. Så är det.

Uttalandet fick flera att reagera, däribland David Castor som representerar Frimodig kyrka. Han menade att debatten i utskottet snarare varit ”en illasinnad och svartmålande diskussion fylld av lögner och påhopp”, och Castor betonade:

– Ingenting av det kyrkan gör är viktigare än att människor kommer till tro på Jesus Kristus.

Flera biskopar var också uppe i debatten och uttryckte sig positivt om Alpha, utan att direkt ta ställning för motionerna.

När förslagen var uppe till omröstning under onsdagen gick en bred majoritet i kyrkomötet på utskottets linje och motionerna föll således.

Representanter för Krist­demo­kra­ter för en levande kyrka stod bakom en av motionerna om Alpha i årets kyrkomöte. I en debattartikel i Världen idag tidigare i år skrev man:

”I en situation när deltagare i Svenska kyrkans gudstjänster minskat kraftigt under en längre tid, och när forskningen betonat bristen av grundläggande trosundervisning som en viktig orsak, bör Alphakursen kunna vara ett viktigt redskap för Svenska kyrkans församlingar att använda sig av.”

Ingenting av det kyrkan gör är viktigare än att människor kommer till tro på Jesus Kristus.

Min exman sviker vår son gång på gång, vad ska jag göra?

Familjefrågan Familjefrågan. Min son Kevin är tolv år och bor med mig. Jag och sonens pappa är skilda. Min exman sviker ofta vår son genom att lova saker de ska göra och köpa,... fredag 15/11 11:20
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Hälsning från bron i Mostar

Missionsrapporten Missionsglimten. Jag står nu på den nybyggda bron Stari Most i staden Mostar i Bosnien-Herzegovina. Bron invigdes 1566 och är ett av Unesco:s världsarv. Jag tänker på...