Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Israel blir dubbelt attackerat: dels de militära attackerna från terroristerna i Gaza – de som medvetet attackerar civila samtidigt som de gömmer sina egna raketer bland sina civila – dels attackerna från politiker och medier världen över, skriver Ulf Cahn. Foto: Yousef Masoud/AP/TT

Israel blir dubbelt attackerat

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 3 jun 2021

Det är nu några veckor sedan det senaste kriget mellan Israel och Hamas. Man måste verkligen kalla det ett krig. När en granne skickar i väg 4 500 raketer och missiler mot ditt territorium är det en krigshandling – även om nära en fjärdedel råkar landa på din egen mark.

Jag hade svårt att tygla mina känslor under kriget, och inte har det blivit lättare efteråt. Jag mår fysiskt illa av att följa de svenska medierna. Det skulle kanske kännas lättare att vara i Israel, trots bombardemanget, för då vet jag att jag har politiker och militär bakom mig, som gör allt för att jag ska vara trygg.

Så känner jag faktiskt inte i Sverige.

Vilka är då följderna av kriget för Israel? Dels har vi de uppenbara: enorm förstörelse, dödade och skadade, och traumatiserade barn. Det är en stor sorg. Men sedan ser jag på världens reaktioner och inser att det faktiskt inte verkar vara så illa ... (observera min ironi).

Israel har använt oproportionellt våld, heter det. Israel kanske har begått krigsbrott, heter det. Israel måste hjälpa palestinierna i Gaza, heter det. Ockupationen och blockaden av Gaza måste upphöra, heter det. Palestinierna där måste få hopp, heter det.

Israel blir dubbelt attackerat. Dels de militära attackerna från terroristerna i Gaza, de som medvetet attackerar civila, samtidigt som de gömmer sina egna raketer bland sina civila. Dels attackerna från politiker och medier världen över. Men på något sätt blir detta alltså ändå Israels fel.

Var står då USA:s president, Joe Biden, och hans utrikesminister, Antony Blinken? När Biden tog över, sade Bibi Netanyahu att han känt Biden i fyra decennier och att han är en stor vän till Israel. Under kriget försökte Biden hålla en slags balanserad linje: han var tydlig med Israels rätt att försvara sig, men försökte samtidigt påverka Israel att hålla igen med attackerna mot Hamas och Islamiska Jihad.

Så hur goda vänner till Israel är Bidens administration? Ja, det är knappast positivt för Israel och Mellanöstern att USA åter vill ansluta sig till kärnvapenavtalet med Iran. På det sättet stärker man Iran och mullornas styre både diplomatiskt och ekonomiskt. Och det är Iran som är Hamas, Hizbollahs och Islamiska Jihads bästa vän, som finansierar och beväpnar dem.

Vi ser också ett antal färska beslut i relation till det palestinska ledarskapet som knappast är positiva för Israels del. USA ska återigen ge bidrag till UNRWA, det FN-organ som gör att palestinier är så kallade flyktingar för all framtid. Man ger nu också direkt ekonomiskt stöd till Mahmoud Abbas med 75 miljoner dollar. Det är samme Abbas som varit ”president” i 16 år (men vald för fyra år) och återigen ställde in ett val för två veckor sedan.

USA låter även PLO öppna sitt konsulat i Washington igen, och öppnar ett amerikanskt konsulat för palestinier i östra Jerusalem som ska tjäna som kontakt med Abbas regim.

Vad säger man med detta? – Att diktatur, terrorism och korruption inte är något hinder för diplomatiskt och politiskt stöd. Man legitimerar Abbas. Men man legitimerar också Hamas och deras krigshandlingar och terrorism. Man belönar dem. Samtidigt vet ju alla seriösa aktörer att Hamas mål är att förinta den judiska staten och judar över hela världen. Till och med SVT:s Stina Blomgren och SR:s Cecilia Uddén vet detta, även om man inte kan tro det.

Någon kanske säger: ”Ulf, du är så hård! Palestinierna då? Alla civila i Gaza, alla dödade och skadade där, all förstörelse. Har du inget att säga om det?”

Jodå, det har jag. Och det är att ockupationen och blockaden av Gaza måste upphöra. Men det är Hamas som ockuperar detta område, och de blockerar sitt folk från att få demokrati, utbildning, utveckling och fred. Och de gör det med stöd av de krafter i världen som försvarar och stöder dem.

Om inte detta stöd upphör, kommer de att fortsätta stärkas. Och det kommer att innebära fler krig, fler dödade och skadade, mer förstörelse. Men det är inte Israels ansvar; Israel försvarar sig – sannolikt på ett mer humanitärt sätt än någon annan stat i samma situation skulle göra.

Ockupationen och blockaden av Gaza måste upphöra. Men det är Hamas som ockuperar detta område, och de blockerar sitt folk från att få demokrati, utbildning, utveckling och fred. Och de gör det med stöd av de krafter i världen som försvarar och stöder dem.

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

USA. Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska... torsdag 9/12 10:50

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Senaste nytt

    Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

    Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier