Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

I Tyskland finns ett trettiotal kulturella organisationer och moskéer som stödjer Hizbollah, sprider deras propaganda, rekryterar soldater och samlar in pengar till terrorn. De omkring tusen medlemmarna hyllar martyrer och sprider fotografier på Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah (bild), skriver Ulf Cahn. Foto: Hussein Malla/AP/TT

Ett tvetydigt grepp mot radikala krafter i Tyskland

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 5 sep 2019

”Vi anklagas för terrorism och är stolta över det.”

Så uttalar sig Hizbollah. Men inte Hizbollah i Libanon, utan Hizbollah i Tyskland.

Tyskland har en väldigt liberal inställning till grupperingar som man borde agera hårdare emot. När det till exempel gäller Hizbollah är den militära grenen förbjuden medan den politiska kan fortsätta verka. Problemet är att det är samma terrororganisation och att den politiska grenen givetvis finns till för att stötta den militära, för att se till att organisationens agenda blir verklighet.

Så är det i Libanon och så är det i Tyskland.

Antalet muslimer i Tyskland som stödjer Hizbollah ökar. I dag finns cirka trettio kulturella organisationer eller moskéer som har återkommande möten och som stödjer Hizbollah på olika sätt. De sprider Hizbollahs propaganda, rekryterar soldater och samlar in pengar till terrorn. Naturligtvis sprider de också antisemitism.

Personer som är medlemmar i dessa organisationer eller moskéer sprider öppet sina sympatier för Hizbollah, via bland annat Facebook. De hyllar martyrer, låter sig fotograferas med Hizbollahs flagga och sprider fotografier på Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah. Enligt tysk underrättelsetjänst har Hizbollah i Tyskland mer än tusen medlemmar.

Humboldt-universitetet i Berlin har ett islamiskt center, där bland annat en shi'itisk paraplyorganisation är medlem. Citatet överst i min artikel kommer från ett Hizbollah-center i Münster, som är medlem i denna shi'itiska organisation. Så länge inte hela Hizbollah förbjuds i Tyskland, kan alltså dess olika organisationer på olika nivåer och i olika delar av Tyskland, helt fritt och inom demokratins skydd, fortsätta verka.

Hur går det ihop med Angela Merkels och Tyskland starka engagemang mot antisemitism och för demokratiska värden? Svaret är naturligtvis att det inte alls går ihop.

Samtidigt fortsätter Hizbollah i Libanon att mobilisera och visa musklerna. För några dagar sedan publicerade Israels försvarsmakt, IDF, ny information om vad Hizbollah gör just nu. Det handlade om ett nytt center för produktion av precisionsraketer i Bekadalen i södra Libanon. IDF avslöjade exakt var fabriken ligger, publicerade foton och beskrev detaljerat vad man vet.

Man kan tycka att det är märkligt att IDF officiellt går ut med detta, men anledningen är att man vill visa att underrättelsetjänsterna fungerar. Man vill förstås också undvika krig.

Det pågår ett komplicerat spel i Mellanöstern just nu. Assad håller på att vinna kriget i Syrien med hjälp av Ryssland, Iran och till viss del Hizbollah. Ryssland har ett strategiskt intresse att få tillgång till Medelhavet via baser i Syrien. Man vill dock inte ha Iran närvarande i Syrien och har därför visat förståelse när Israel slagit till mot iranska mål i Syrien.

Iran vill naturligtvis hålla sig kvar, inte minst för att sträcka sitt inflytande från Iran via Irak in i Syrien och Libanon. Man har säkert också ögonen på Jordanien. Parallellt pågår ett spel om kärnvapenavtalet med Iran, där USA dragit sig ur och Iran försöker få världen på sin sida mot USA – samtidigt som man själv bryter mot avtalet.

Mitt i detta geopolitiska spel finns Israel, som bara vill leva i lugn och ro, skydda sina medborgare och sina gränser och stoppa de hot som finns mot landet. Där står man oftast ensam. Man säger att ensam inte är stark, och det är möjligt, men Israel har inget val.

Det hade varit till god hjälp om åtminstone stater som Tyskland (och Sverige) inte underlättade för krafter som är ett dödligt hot mot Israel. Men det kanske är för mycket begärt?

Så länge inte hela Hizbollah förbjuds i Tyskland kan alltså dess olika organisationer på olika nivåer och i olika delar av Tyskland, helt fritt och inom demokratins skydd, fortsätta verka. Hur går det ihop med Angela Merkels och Tyskland starka engagemang mot antisemitism och för demokratiska värden?

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Västerås. Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Israel hjälper jordbävningsdrabbade i Puerto Rico

Insats. Efter den jordbävning som drabbade en stor del av Puerto Ricos invånare den 7 januari kunde den israeliska hjälporganisationen Isra Aid snabbt inleda...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...