HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

En röst för FN-resolutionen blir medskyldig till morden

Israelkommentar · Publicerad 00:01, 19 jul 2017

Så hände det igen. Tre israeliska poliser sköts och två av dem mördades, den här gången nära Tempelberget i Jerusalem. Mördarna var palestinier som kom från Tempelberget med två gevär och en pistol, sköt poliserna och sedan försökte fly tillbaka dit.

Några saker är uppseendeväckande med detta dåd. Dels att de mördade denna gång var druser, och dels förstås att terroristerna kom från Tempelberget. Vi visste redan att dessa mördare hatar staten Israel som sådan. Inte för hur stort eller litet landet är, inte för vilket område Israel har eller inte har, utan för att Israel existerar. Men nu såg vi att de inte bara hatar judarna i landet, även om de förstås står i främsta skottlinjen, utan alla israeler.

Men att mördarna kom från Tempelberget, kanske säger det ännu mer. Platsen är helig för oss judar. En gång i tiden stod templet där. Under alla år i förskingringen drömde vi om återkomsten till Sion, till Jerusalem. Vi ber vända mot Jerusalem. Men världen har det senaste året i olika resolutioner inom FN-systemet beslutat att Tempelberget inte har någon särskild koppling till oss judar. Inte Jerusalem heller. FN:s famösa resolution 2334 från december 2016, där USA lade ner sin röst och därmed lät den gå igenom, tar ifrån det judiska folket sin historiska rätt till Jerusalem. Unesco har i tre olika resolutioner gjort detsamma.

I en Unesco-resolution beslöts att Tempelberget och Västra muren är muslimska helgedomar – inte judiska. Det är en upprörande och uppenbar historieförfalskning. Man refererade till dem som Haram al-Sharif och al-Burak plaza. Den senaste Unesco-resolutionen antogs den 2 maj, på Israels självständighetsdag. Den här gången nämns inte Tempelberget över huvud taget men Israel kallas genomgående för ”ockupationsmakten” när det gäller Jerusalem, och det betyder förstås att man tar ifrån Israel all historisk rätt till någon del av staden. Sverige var det enda EU-land som röstade för denna resolution – en skam. Unesco har nyligen också beslutat att Patriarkernas grav i Hebron är en palestinsk helig plats, vilket förstås är upprörande.

Vad har FN och Unesco med morden på de israeliska poliserna att göra?, kanske någon undrar. Jo, dessa beslut betyder något. Det man säger, gör och beslutar sänder signaler. Besluten får följder. Om man säger att det inte finns någon judisk koppling, i alla fall inte mer än muslimsk, och att Israel inte har rätt till någon del av Jerusalem, vad säger man då? Jo, man säger till palestinierna, man säger till stormuftin av Jerusalem, man säger till Mahmoud Abbas, att Jerusalem är deras. Hela Jerusalem. Man spelar med i palestiniernas och arabvärldens spel, att i stället för förhandlingar mellan israeler och palestinier ska man få Israel på knä genom beslut i olika internationella organ. Detta kommer dock aldrig att lyckas.

Det kan låta hårt, men jag vill gå så långt att hävda att de stater i FN och Unesco som röstat för dessa resolutioner, som förfalskar Jerusalems självklara koppling till vår judiska tradition och till Israel, är medskyldiga till morden på de två israeliska drusiska polismännen och på andra attacker i Jerusalem. Resolutionerna har gett Israels fiender en klapp på axeln, de har känt att världen står på deras sida och ger dem rätt.

Hur är då reaktionerna på attacken? Jag har inte sett Sveriges regering uttala sig. Inget beklagande av de israeliska offren. Inget fördömande av morden. Men det kanske var att vänta sig för mycket. Man kanske ska vara glad för att Wallström inte anklagat Israel för ”utomrättsliga avrättningar” när man stoppade terroristerna från att fly tillbaka till Tempelberget…

Avslutningsvis kan jag konstatera att det är något märkligt med människor som anser att man har rätt till en helig religiös plats, har heliga byggnader på denna heliga plats, använder platsen för att beväpna sig med gevär och pistoler och ger sig av för att mörda. Kanske är det detta FN och dess olika organ borde fokusera på.

Det kan låta hårt, men jag vill gå så långt att hävda att de stater i FN och Unesco som röstat för dessa resolutioner som förfalskar Jerusalems självklara koppling till vår judiska tradition och till Israel, är medskyldiga till morden på de två israeliska drusiska polismännen och på andra attacker i Jerusalem.

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...

Boken Ringaren i Notre Dame hamnade i topp efter branden

Kultur. Victor Hugos klassiska roman Ringaren i Notre Dame toppar försäljningslistan på e-handelssajten Amazons franska filial en dag efter den omfattande...