Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

26-årige Eli Kay, som nyligen mördades i ett terrordåd i Gamla stan i Jerusalem, hade immigrerat ensam till Israel från Sydafrika. Trots det kom tusentals människor till hans begravning. Foto: Oded Balilty/AP/TT

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 9 dec 2021

Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill Tempelberget i Jerusalems gamla stad. Ytterligare fyra personer skadades i attacken, som avbröts när tillskyndande israeliska gränspoliser sköt ihjäl terroristen.

Eli Kay hette den mördade israeliske mannen. Han hade ensam immigrerat till Israel från Sydafrika, gjort sin värnplikt som fallskärmssoldat och arbetade som turistguide i Gamla stan. Trots att han inte hade någon familj i Israel kom tusentals människor till hans begravning.

För ovanlighetens skull valde Sveriges utrikesminister Ann Linde att fördöma attacken utan reservationer. ”Fördömer starkt Hamas terroristattack i Jerusalem i dag, som dödade en israel och skadade flera”, skrev hon på Twitter. ”Vår djupaste sympati med offer och familjer.”

Att Linde över huvud taget var kapabel att yttra orden ”Hamas” och ”terrorist” i samma mening bör ha kommit som en stor överraskning för Sveriges samtliga Mellanösternexperter. Man kanske inte ska göra en alltför stor grej av det här, men troligen hänger det ihop med utrikesministerns första officiella Israelbesök för snart två månader sedan, under vilket hon underströk Sveriges ”starka engagemang” för Israels säkerhet.

Om fördömandet av terroristattacken var det första provet på detta engagemang återstår att se, men jag ska villigt erkänna att detta var den första tweeten någonsin av Ann Linde som jag har klickat ”gilla” på.

En som dock verkar vara mindre pigg på att ompröva sin illvilja mot det judiska folket är Svenska kyrkans officiella representant i Mellanöstern, Jessica Lindberg Dik. ”Terror i Gamla stan i dag”, skrev hon på Twitter, utan att besvära oss med ytterligare detaljer kring det som alltså var ett kallblodigt mord på öppen gata.

Tweeten fortsätter: ”Gärningsmannen från flyktinglägret Shu’fat. Knivattack förra veckan. Gärningsmannen från Issawiyah. Knivattack i dag i Jaffa. Gärningsmannen från Jenin. Shu’fat, Issawiyah och Jenin – samhällen svårt drabbade av dagliga räder, husdemoleringar och så vidare. Våldet kommer aldrig att upphöra om inte ockupationen upphör.”

Att den regionala företrädaren för Svenska kyrkan inte vill kännas vid att en oskyldig människa har mördats bara för att denna människa råkade vara en jude är tyvärr inte alls förvånande. Inte heller bör vi höja på ögonbrynen åt hennes iver att urskulda den palestinske terroristen och i stället försöka lägga skulden för våldet på Israel, och därmed på offret.

Det är så här Jessica Lindberg Diks Twitterflöde har sett ut sedan hon tillträdde sin tjänst 2017.

Det Svenska kyrkans företrädare ägnar sig åt här är inte ”kritik mot staten Israels politik”, utan ren och skär antisemitism. Individuella judar som drabbas av palestinsk terrorism betraktar hon i första hand som representanter för ”ockupationen”.

Just detta tankemönster nämns uttryckligen i definitionen av antisemitism som har utarbetats av International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Den är nästan banal i all sin oförarglighet, fjärran från den där svavelosande ondskan med tysk brytning som många inbillar sig att den måste likna för att vara riktig antisemitism, men det gör den inte mindre allvarlig.

Ann Linde visade föredömligt att det går alldeles utmärkt att sympatisera med det palestinska folkets strävan efter självbestämmande och samtidigt reservationslöst fördöma antisemitiskt våld. Jessica Lindberg Dik å sin sida visar att en del människor som påstår sig vara pro-palestinier i allt väsentligt bara är antisemiter.

Ann Linde visade föredömligt att det går alldeles utmärkt att sympatisera med det palestinska folkets strävan efter självbestämmande och samtidigt reservationslöst fördöma antisemitiskt våld.

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier