Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Hysteriska klimatlarm kan slå mot de fattiga

Gästledare · Publicerad 00:00, 1 okt 2019

Skolverket vill dra ner på historieundervisningen och förkorta tidsperspektiven. Dåraktigt, men inte förvånande. Tyckande har i allmänhet blivit viktigare för många än vetande. Alltför mycket journalistik domineras av tyckare och inte av tänkare.

Med historiska perspektiv kan vi exempelvis balansera dagens hysteriska undergångsprofeter. Vi måste studera historien för att kunna lära av den. Gör vi det, upptäcker vi snart att det funnits gott om domedagsprofeter som visat sig vara falska. Men alltför ofta tillåts samma profeter, eller andra med likande budskap, att ropa vargen kommer en gång till.

Dessutom tillhandahåller gammelmedia megafoner för dessa bombastiska och ofta undermåliga budskap.

Minnesgoda läsare som kan historia kommer ihåg profeter som slagit fast  exakta tider och stunder för Jesu återkomst. Det har fortfarande inte hänt, även om många av oss är övertygade om att det kommer att ske. Al Gores självsäkra profetior om global uppvärmning och katastrofer har heller inte hänt. FN och andra har åtskilliga gånger profeterat undergång med tillhörande årtal.

­­Men profetiorna har inte slagit in. Detta hindrar tydligen inte andra att fortsätta profetera dom och undergång utan större hänsyn till historiska eller vetenskapliga fakta.

En domedagsbeskrivning blir inte mer trovärdig bara för att den skriks ut med tårar i halsen i fina FN-rum.

Faktum är att livet för de flesta människor på planeten Jorden har blivit avsevärt bättre på de flesta områden under det senaste århundradet. Företagsutveckling och användandet av fossila bränslen har även lett till ett välståndsskapande av aldrig skådat slag i mänsklighetens historia. 

Björn Lomborg påpekar i Jyllands­posten den 25 september att användandet av rikliga mängder av energi, inklusive fossila bränslen, har lyft en miljard människor ur fattigdom de senaste 25 åren. 

Ofta nämns att klimatförändringar dödar allt fler människor. Men för hundra år sedan dog cirka en halv miljon om året i naturkatastrofer. Tack vare ekonomisk utveckling dör i dag endast cirka 20 000 om året av denna orsak. En dramatisk minskning.

Samma välståndsskapande genom företagande i en marknadsekonomisk miljö har lett till ökad livslängd, lägre barnadödlighet, högre läskunnighet, mer tillgång till rent vatten för fler människor, samt lägre dödlighet av luftföroreningar. År 1820 var 94 procent av världens befolkning fattig och 1990 cirka 37 procent. I dag är siffran mindre än tio procent.

Det största lyftet ur fattigdom i mänsklighetens historia har ägt rum i vår livstid. Inte genom FN-program eller biståndsprojekt, utan genom företagsutveckling. Listan över positiva framsteg kan göras längre.*

Det är sant att vi behöver ta tag i miljöproblemen. Men ska vi lösa dem måste vi lyssna mindre på klimathysteriska domedagsprofeter, lära av historien och försöka göra skillnad där det betyder något. En överdriven klimatdebatt riskerar skymma viktigt miljöarbete och tränga undan riktiga behov i fattiga delar av världen.

Så även bland våra egna medborgare. Den S-ledda regeringen vill fördubbla stödet till en global klimatfond, men accepterar att svenska pensionärer ska få sin inomhustemperatur sänkt med tre grader. Ni borde skämmas. Hur vågar ni?!

Det är hög tid att sluta skrämmas, och klimathysteriska domedagsprofeter borde skämmas. Jorden går inte under.

*Läs Johan Norbergs Progress: Ten Reasons to Look Forward to the Future.
Se även David Harsanyis artikel i The Federalist den 25 september, ”Here Are A Bunch Of Charts That Prove The World Is Better Than Ever”

Det största lyftet ur fattigdom i mänsklighetens historia har ägt rum i vår livstid. Inte genom FN-program eller biståndsprojekt, utan genom företagsutveckling.

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier