Det är ganska exakt 32 år sedan EFS-föreningen startades i Per-Eive och Kerstins Berndtssons vardagsrum i Halmstad. Per-Eive hade sedan tidigare fått en vision om att han skulle starta församling i en större stad på Västkusten, så när förfrågan kom om att plantera församling i Halmstad var han snabbt på.
Det var en uppstart utan medlemmar eller byggnad och under åren har det varit en resa som har tagit gemenskapen ut ur vardagsrummet via Johanneskyrkan i centrum till det som nu är Kornhillskyrkan i Vallås. Här har församlingen en stor fastighet som rymmer gudstjänstlokal, ett stort café, flera mindre rum för sammankomster samt lägenheter där cirka ett 80-tal personer bor.
– Det har varit mycket kamp och många utmaningar under alla år – men framför allt väldigt roligt! berättar Per-Eive och fortsätter:
– Man har lärt sig otroligt mycket och under de första åren var man med om så mycket mirakler och under att jag aldrig mer blev densamme, fortsätter han.
När Per-Eive startade upp det som har blivit Kornhillskyrkan så fanns inte det stora utbud av kurser och litteratur som i dag finns tillgänglig för församlingsplantering, berättar han. Per-Eive uttrycker själv att det helt enkelt fick utgå från den helige Ande och att man har fått praktisera mycket omvändelse och nåd genom åren för att kunna fortsätta framåt.
– Att öppna upp för den helige Ande och be om hans närvaro gör att helt nya fält öppnas upp. Vi fick under de första åren vara med om saker som jag tidigare bara hade läst om i amerikanska ”best sellers”, säger Per-Eive.
Per-Eive berättar om hur han tror att varje enskild församling – på samma sätt som varje enskild människa – har en särskild kallelse. Där pekar han på att Kornhillskyrkan har fått vara en plats där många människor har fått ta emot helande och upprättelse, inte minst genom kursen “Personlig upprättelse” som man har arbetat med bland annat genom bibelskolan.
Man har sedan starten hunnit med att ha bibelskola under 14 läsår och anordna 27 påskkonferenser. Per-Eive konstaterar att ungefär 70 personer som under en längre period haft Kornhill som sitt andliga hem senare gått ut i minst ett års heltidstjänst, något som glädjer församlingens grundare.
– Det är klart att vi skulle vilja ha kvar många, men det har blivit tydligt för mig att Guds rike inte är byggnaden Kornhill eller samfund, utan det handlar om människor, säger Per-Eive.
Nu har det dock blivit tid för Per-Eive att lämna över stafettpinnen då han i oktober håller sin avskedspredikan. Tar vid gör Jonatan Wolfbrandt som, likt Per-Eive, har haft engagemang inom den ekumeniska rörelsen New Wine och som senast kom från EFS-föreningen i Östersund där han arbetat i 2,5 år.
– Det har varit en stor förmån att få vara där under dessa år, liksom att få arbeta inom EFS. Min första tjänst som präst har format mig och lärt mig mycket, säger Jonatan.
När Världen idag besöker Kornhillskyrkan installeras Jonatan som ny präst och i sin första predikan pratar han om kyrkan som centrum, om att låta den helige Ande leda samt att våga leva efter Guds verklighet. Nu längtar han efter att tillsammans med Kornhills ledarskap söka Gud i vad som komma skall.
– Vi vill be fram en vision och se vad Guds hjärta är för just för vår församling för den här tiden, en process jag älskar att vara i, berättar Jonatan.
Flera olika händelser har på olika sätt fått forma Jonatan: missionsresor, engagemanget i hemförsamlingen i Lysekil, ett år med UMU på Hawaii, två år i London på församlingspraktik och engagemang inom New Wine. Det som mest har vuxit inom honom under dessa år är längtan efter mission, både lokalt men även utlandsmission. Detta är också något han vill bära med sig in i sin nya församling i Halmstad.
– Jag tror att vi som församling behöver sträcka oss utåt och att vi har en kallelse ut över hela världen. Det betyder inte att alla behöver åka i väg i utlandsmission, men vi har en koppling och en sändning som går över världen, säger Jonatan.
Förutom mission så är även undervisning något som ligger Jonatan varmt om hjärtat och det är även något som han har fått praktisera och växa i genom de olika sammanhang han har varit i:
– Jag har jobbat en hel del med bibelskola och kurser där jag har fått komma i funktion med gåvan att förkunna med en profetisk inriktning. Jag har även fått lära mig känna igen Guds närvaro och söka hans vilja.
– Även om jag inte på något sätt är en expert inom området så har jag fått formas och utvecklas genom att vara i sammanhang som har arbetat utifrån det fokuset, fortsätter Jonatan.
Under Jonatans installationsgudstjänst råder det inga tvivel om att församlingen tar emot sin nya präst med öppna armar. Jonatan själv uttrycker även framifrån att det nya äventyret i Halmstad är något som han står i tillsammans med sin fru Maja, som inte kunde vara med under installationen. Sakteligen har de påbörjat sina nya liv som Halmstadbor och som nya församlingsmedlemmar.
Per-Eive å andra sidan gör sig redo för flytt. Med huset sålt är han och frun Kerstin snart på väg tillbaka till Per-Eives barndomsö i Göteborgs norra skärgård: Källö-Knippla. Här väntar ett gammalt familjehus som nu blir nytt permanent boende för paret Berndtsson.
Härifrån ska Per-Eive utgå då han fortsätter att resa på fria kallelser till församlingar. Han kommer även att påbörja en ny tjänst som inspiratör och föreningsutvecklare för Region Väst inom EFS. Men först har han semester att ta ut, sen är Per-Eive redo för sina nya uppdrag:
– Först ska jag vara ledig! Men jag ser fram emot att verka lokalt och att få fokusera på Ordet istället för sammanträden.