Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Hos EFS i Alingsås ges helige Ande stort utrymme att verka

Nya människor hittar till församlingen och kommer till tro, människor blir helade och tjänstegåvor tas i bruk. Det händer många spännande saker hos EFS-kyrkan i Alingsås.

– Vi har verkligen fått se att Gud välsignat församlingen, säger Johan Norén, föreståndare.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 11 maj 2023

Innanför dörrarna hos EFS-kyrkan, mitt i centrala Alingsås, väntar en stor och rymlig kyrkobyggnad – inspirerad av Noas ark. 

– Det är lite så vi ser på vår kallelse som församling. Vi vill vara en samlingscentral med låga trösklar, dit vem som helst är välkommen, säger Johan Norén, församlingens föreståndare sedan 2018, när Världen idag kommer på besök. 

Efter pandemin har församlingen sett en positiv medlemstrend, och nu under våren har flera nya medlemmar tillkommit.  

– Det är inga stora skaror men vi får se nya ansikten komma på ett påtagligt sätt. Det är uppmuntrande, säger Johan. 

En viktig orsak har varit samarbetet med bibellinjen på Hjälmared folkhögskola i Alingsås, där Johan är lärare, men också det diakonala samarbetet med Hela människan, där församlingens medlem Katarina Backhans är föreståndare.  

Men det är inte bara i rena medlemsantal som församlingen fått se saker hända. Ur en önskan att ge helig Ande stort utrymme har även andra saker fötts fram. 

– Det finns en längtan efter att få vara i Guds närvaro och det vill vi ge tid för. Vi har sett hur Gud gör saker och det ödmjukar oss, säger Johan och beskriver hur de vill vara en sund karismatisk församling där Gud får verka. 

De vittnar om många profetiska tilltal och många helanden – både fysiska och från exempelvis psykisk ohälsa. Likaså att människor blir rustade med Andens tjänstegåvor. 

Församlingen har dessutom ett stort hjärta för Israel, och de håller Bibeln högt. Bön och lovsång är två andra grundpelare. 

– Det är en atmosfär av enkelhet och det ger större möjlighet för Gud att gripa in. Det gillar jag med församlingen, säger Kerstin Karls­son som är musiker i församlingen sedan några år tillbaka. 

– Lovsången har blivit mer central. Ibland vill den nästan inte ta slut, vi vill bara stå kvar i lovsång och söka Guds härlighet, säger hon. 

Församlingen har många olika typer av verksamheter, från soppluncher med Hela män­niskan, till bönesamlingar och en rad olika samlingsgrupper. Ungefär en gång i kvartalet satsar församlingen på någon form av möteshelg för inspiration och uppbyggelse. Något de tror blivit till välsignelse för Alingsås men som också har stärkt församlingen. 

Varannan vecka kommer även Filling station, baserat på ett engelskt koncept, för att vara en andlig påfyllnadsstation mitt i veckan med bön, lovsång, predikan och vittnesbörd, vilket Världen idag skrivit om tidigare.

Evangelisation är också återkommande. Varje fredag står exempelvis ett gäng från församlingen utanför biblioteket i Alings­ås; ett arbete genom vilket de fått se människor lämna sina liv till Gud.

Vid en evangelisationssatsning för en tid sedan tillsammans med Heart of Evangelism fick de se flera människor komma till tro, vilket även gett upphov till en lärjungaskola för dem som kommit in som nya i tron. 

– Den största lönen är när vi får se människor bli berörda av Gud. Det bär man med sig efteråt, säger Johan. 

Församlingen är inte så stor, drygt 90 medlemmar, men det är inget som begränsar dem. 

– Vi är inte så många, men vi tjänar en stor Gud. Det är Gud som är viktigast, vi bärs av den kulturen, säger Göran Fälthammar, som är ordförande i församlingen. 

Medlemmarna består av en bred skara människor från både Svenska kyrkan och frikyrkor, något som Johan Norén menar skapar en spännande dynamik. 

– Vi ser en rikedom i att få förvalta både det frikyrkliga och det svenskkyrkliga arvet, menar han. 

En som varit med länge i församlingen är David Svensson, som var åtta år när han kom hit. Även om han kommit och gått här genom livet, så har han alltid dragits tillbaka till EFS-kyrkan. 

– Hit kommer jag tillbaka för här känner jag mig hemma. Man känner värme. 

Han beskriver hur EFS för honom alltid har varit en fast punkt, trots att han under skoltiden mobbades för sin tro. 

– Men då kom jag hit och då var det som att komma hem, då var det värt allt det, säger han. 

EFS-kyrkans i Alingsås rötter gräver sig djupt ner i historien. Redan 28 september 1894 bilda­des föreningen, efter att ett gäng troende under ett antal års tid samlats i ett skrädderi – i sin tur sprunget ur den väckelse som drog fram under mitten av 1800-talet.  

– Det var en stor högtidsdag, säger Claes-Olof Emgård, som tillsammans med sin fru Gunnel förra året gav ut en bok om församlingens historia. 

1904 köpte församlingen ett missionshus som metodisterna tidigare haft i centrala Alingsås. Där byggdes senare den nuvarande kyrkan som invigdes 1975.  

Claes-Olof och Gunnel Emgårds bok om församlingens historia fick namnet ”Ett rikt arv att förvalta” – och precis så ser församlingen på sitt uppdrag än i dag. 

– Vi har inte kunnat göra det som vi gör nu om inte de andra gått före. Vi har verkligen ett rikt arv att förvalta. Vi måste bejaka att det vi ser i dag är frukten av böner som människor bett tidigare, menar Johan Norén. 

Det vi ser i dag är frukten av böner som människor bett tidigare.

EFS-kyrkan i Alingsås

Grundades: 1894. Håller till i sina nuvarande lokaler sedan 1975.

Medlemmar: 93.

Anställda: Johan Norén (föreståndare) och Kerstin Karlsson (musiker).

Verksamhet: Bönegrupp, böneträffar, lärjungagrupp, gudstjänst, ”Inför korset” en gång i månaden, regelbundna kampanjer.

Texas stoppar skolböcker med sexuellt innehåll

USA. Böcker med ”sexuellt explicit” material ska förbjudas från skolbibliotek i Texas, enligt en ny lag... tisdag 30/5 11:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00