Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Hillsong löser mötesbegränsning med 60 mikrogudstjänster

I våras ställde många församlingar om till digitalt gudstjänstfirande när corona stängde ner stora delar av vårt samhälle. Nu är längtan större än någonsin för församlingar att mötas igen – och i Hillsong Sverige löser man behovet genom 60 mikrogudstjänster varje söndag.

Världen idag besöker ett av mikromötena som hålls i Vasastaden i Stockholm.

Församlingsliv · Publicerad 11:30, 25 sep 2020

Församlingen sitter på avstånd, men likväl tillsammans. Stämningen är på topp, inte uppspelt utan innerlig. Det både hörs och syns. På honom som med skälvande armar lyfter sina händer och på henne som i stillhet prisar med varje ord från sin mun. Applåderna över de som blivit frälsta påminner om att de är flera som delar glädjen. 

Det är, med våra dagars mått, en stor grupp människor som samlats till mikrogudstjänst i Vasastaden denna kväll. För en kyrka känd för sin sång är det speciellt att få sjunga tillsammans igen. 

– Förra söndagen besökte jag ungefär tio möten. På det sista mötet ställde jag mig längst bak. Rummet var helt packat och jag fick höra 50 personer lovsjunga Gud igen, på ett sätt som jag nästan aldrig hört vår kyrka lovsjunga förut, säger Eric Liljero, creative pastor i Hillsong Stockholm.

Församlingen Hillsong i Stockholm är van vid storartade satsningar men provar nu under rådande restriktioner ett koncept i mindre skala. Med mikrogudstjänsterna, där maxantalet är 49 personer, har församlingen hittat ett format som de snabbt kan växa till sig i, när restriktionerna tillåter.

– Efter en tid av isolation finns nu ett uppdämt behov av att träffas. Vi bestämde oss för att testa att mötas i lite större grupper i början av hösten och hitta ett coronasäkert format som vi kan växa i, säger Eric.

I flera svenska städer bjuder Hillsong Sverige in till mikrogudstjänster. Mellan klockan tio på förmiddagen och klockan sju på kvällen anordnas ungefär 60 gudstjänster varje söndag. Kvällens möte är inspelat i Göteborg och visas på två stora skärmar i hotellet Blique by Nobis konferensrum i Vasastan i Stockholm. Under orange lysrör sitter 49 besökare med blickarna limmade vid skärmarna.

De startade med 15 mikromöten, men har på bara några veckor öppnat över 60. Mötena sänds fortfarande online, men redan nu har ungefär en tredjedel av församlingen regelbundet börjat besöka de fysiska gudstjänsterna.

Efter gudstjänsten ställer sig mötesledarna framför skärmen och bjuder in till ”After church”. När taklampan tänds lägger välkomstteamet genast märke till nya ansikten i lokalen. De möter upp och visar uppriktigt intresse.  

Emma Rosman har varit med i församlingen i tio år och ser flera positiva aspekter med det nya konceptet.

– Det är lättare när vi är en mindre grupp att se alla och bli sedd. Detta sätt att fira gudstjänst på gör oss också väldig snabbfotade, säger hon och förklarar:

– Vi kan sprida ut oss över större områden och göra kyrkan ännu mer tillgänglig för människor. Det är enklare att hitta lokaler för 50 personer än för 1000.   

Emma har också märkt att fler blir delaktiga och att folk även känner ett större ägandeskap i den rådande situationen. 

– Det är lite som när man blir bjuden på en mindre fest, man frågar vad man kan hjälpa till med eller ta med. Alla märks mer när vi är färre, säger hon. 

Sara Berhe var också med på kvällens möte. Lovsången är det första hon nämner på frågan hur det känns att vara tillbaka i kyrkan igen. 

– Möjligheten att få lovsjunga tillsammans har jag tidigare tagit för given, men det kommer jag aldrig att göra igen, säger hon. 

Särskilt roligt tycker hon att det är att se de som hittat till kyrkan via online-gudstjänsterna, att man får ett ansikte på den som kommenterat gudstjänsten online. Nu hoppas hon på att få bygga upp gemenskapen igen vid de mindre samlingarna. 

– Vanligtvis är det familjerna som besöker de tidiga gudstjänsterna. Ungdomar och unga vuxna går hellre dit på kvällarna, så det är lätt att träffa folk som är i liknande livssituationer.

Eric berättar att vittnesbörden från mikromötena väller in. Bara under dagen har mobiltelefonen flera gånger aviserat om människor som blivit frälsta eller befriade. Men även om många möten fylls till sista stol, är en av församlingens utmaningar just nu att få kyrkbesökarna att hitta tillbaka. Att besöka gudstjänsterna i stället för att stanna hemma. 

– Det största jobbet är att få hit dem, när de väl är här förstår de hur mycket de saknat det, säger Eric.

Tack vare en redan påbörjad digitalisering ställde Hillsong under våren snabbt om till att bli en fungerande onlinekyrka. Deras strömmade gudstjänster fick tiotusentals tittare och många tog kontakt med församlingen.  

– Jag tycker att kyrkan i Sverige borde få ett större erkännande. I den här säsongen har vi varit mer innovativa än många organisationer och myndigheter. Vi har inte bara överlevt utan även tagit mark, säger Eric.

Kyrkans hantering av pandemin har gett honom en större tro på väckelse. Han ser hur hela samhället nu befinner sig på samma plan och hur dörren står vidöppen mot omvärlden.

– Kyrkan har alltid hittat sätt att ta mer mark i sådana här säsonger. Denna generation kan i och med pandemin relatera till varandra på ett speciellt sätt och kyrkan har därför getts en enorm möjlighet att nå ut till människor.  

Hur ser ni på möjligheten att kanske få träffas upp till 500 personer framöver?

– Vi följer uppdateringarna från folkhälsomyndigheten noggrant. Om vi upplever att det utifrån det finns möjlighet att göra mötena på ett bra sätt och att det finns tro för det så vill vi köra. Men det råder fortfarande stor osäkerhet. En del av de lokaler vi tittar på nu som normalt sett tar 500–600 personer kan vi med rådande restriktioner bara fylla med 100 personer, säger Eric.

Michaela Blåberg är en av de ansvariga för mikromötena i centrala Stockholm. Hon påpekar vikten av att inte bara vänta ut en svår period utan att lära sig fungera i den.

– Vi kommer inte gå tillbaka till det som var utan vi kommer att fortsätta med något nytt och med det som vi upptäckte fungerade bra i den här säsongen, säger hon. 

Hon berättar att det under våren varit frustrerande att inte kunna välkomna människor till kyrkan och därmed riskera att de inte känner sig välkomna. 

– Under isoleringen blev det att vi tappade en del av närheten. Men vi ser fram emot att få välkomna folk hem. Den delen blir mycket lättare nu när vi får och vågar bjuda med igen.

Jag tycker att kyrkan i Sverige borde få ett större erkännande. I den här säsongen har vi varit mer innovativa än många organisationer och myndigheter. Vi har inte bara överlevt utan även tagit mark.

Hillsong Sverige

• Hillsong Church etablerades i Sverige 2006.

• Församlingen leds av Andreas och Lina Nielsen.

• Församlingen kallar konceptet med mikromöten för Micro Church och samlar högst 49 personer plus medverkande i hotell, konferenssalar och på deras campus.

• Första mikrogudstjänsten hölls den 16 augusti.

• Gudstjänsterna spelas in, inför gudstjänstdeltagare, på något av Hillsongs campus för att sedan sändas flera gånger under dagen på 13 platser runt om i Sverige.

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40