Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Sverige bör inte öppna dörren för osäkra aborter i hemmen

Både DN och RFSU vill införa distansaborter i Sverige. Vi anser att Sverige i stället bör tillämpa försiktighetsprincipen och sätta kvinnors säkerhet framför bekvämlighet. Distansaborter kommer att öppna dörren för fler osäkra aborter, och den dörren bör inte öppnas, skriver tre företrädare för organisationen Människovärde.

Debatt · Publicerad 00:10, 12 apr 2022
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

DN:s ledarsida sällar man sig till bland andra RFSU som anser att abortlagen bör ändras så att aborter helt ska kunna utföras hemma.

Man motiverar detta med att aborter numera är väldigt säkra, att hemmet är den tryggaste platsen, att det är smidigare för kvinnor som bor på långt håll från kliniken, samt att det i Storbritannien – där ”distansaborter” infördes tillfälligt under pandemin – har fungerat bra.

RFSU lyfter dessutom besparingen av personal och ekonomiska resurser. Ytterligare ett vanligt argument är att kvinnor i sårbara situationer ska kunna få abort i ett så tidigt skede som möjligt.

Hur väl det fungerat i Storbritannien råder det dock delade meningar om. Över 600 sjukvårdsanställda har undertecknat ett öppet brev där de kräver att distansaborterna ska upphöra.

I brevet lyfter man särskilt kvinnor i sårbara situationer, till exempel kvinnor i destruktiva relationer eller i prostitution och människohandel. Hur vet man att kvinnan inte är utsatt för tvång?

Hur vet man att hon tar pillren inom utsatt tid eller att det är ”rätt” kvinna som tar dem?

I den brittiska rikstäckande undersökningen från sommaren 2020 fick samtliga 26 fiktiva deltagare kompletta paket med abortpiller hemskickade per post, trots att de använt sig av påhittade namn och födelsedatum, och inte ens var gravida.

Brittiska Savannahs graviditetslängd felbedömdes med 12 veckor. Det mesta tydde på att hon var i graviditetsvecka 8, men när sonen visade livstecken efter aborten togs båda till sjukhus. Där konstaterades att aborten skett i vecka 20–21.

Natalia berättar i ett Youtube-klipp att hon inte ville göra abort men pressades till det av både pojkvännen och kompisarna. Hon gick med abortpillren i sin väska i 3 veckor innan hon förmådde ta dem, och därför skedde även hennes abort senare än graviditetsvecka 10, vilket är gränsen för distansaborter.

I en amerikansk undersökning som publicerats 2012 uppgav hela 64 procent av kvinnorna att de pressades till abort. Den brittiska läkaren och abortforskaren Calum Miller kallar detta för tvångsaborter och ett allvarligt människorättsbrott.

Han hävdar att det är vårdens ansvar att upptäcka eventuell utsatthet hos kvinnan. Detta kan vara svårt även under en personlig och konfidentiell konsultation, men är i det närmaste omöjligt på distans.

Förutom ovannämnda risker, finns även risken att vården missar utomkvedshavandeskap, vilket i värsta fall kan vara livshotande för kvinnan.

I London fördubblades antalet abortrelaterade ambulansutryckningar första året efter att distansaborter införts, så eventuella besparingar på abortmottagningarna flyttas bara till andra avdelningar.

Så gott som hela mediasverige uppmärksammade att två polska kvinnor dog under 2021 efter graviditetskomplikationer. Men såvitt vi vet har knappt någon berört den läckta mejlkonversationen från Storbritannien där det framkommer att två kvinnor dog våren 2020 efter sina distansaborter.

Alla dessa dödsfall är oavsett orsak tragedier, men varför ska allvarliga komplikationer och till och med dödsfall sopas under mattan när de skett på grund av abort?

Hade mejlkonversationen inte offentliggjorts hade vi inte vetat om dessa två dödsfall, så hur vet vi att det inte finns ett mörkertal?

Sverige bör tillämpa försiktighetsprincipen och sätta kvinnors säkerhet framför bekvämlighet. Distansaborter kommer att öppna dörren för fler osäkra aborter, och den dörren bör inte öppnas.

Organisationen Människovärde
Johanna Byman, ordförande
Brita Storlund, kommunikatör
Cecilia Björfjell-Klingberg, verksamhetsansvarig

Hur vet man att kvinnan inte är utsatt för tvång?

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier