Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Komplott pågår mot granskare av Muslimska brödraskapet

Nu driver socialdemokratiska Tro och solidaritet en smutskastningskampanj mot forskare där den svenska myndigheten MSB anklagas för att driva islamofobisk propaganda mot Muslimska brödraskapet i Sverige. Det skriver doktoranden Sameh Egyptson i denna debattartikel.

Debatt · Publicerad 00:00, 24 nov 2021
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

I en artikel på en websida i Politics today, driver den brittiska forskaren Andreas Krieg en konspirationsteori om att jag ingår i ett politiskt nätverk styrt av Arabemiraten UAE. Detta är självklart en ren lögn.

Han kallar nätverket för MSB-nätverket. Namnet är hämtat från den svenska Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Han menar att den svenska myndigheten MSB är Arabemiratens förlängda arm i Sverige.

Enligt den här konspirationsteorin driver MSB således Arabemiratens ”islamofobiska propaganda” mot Muslimska brödraskapet i Sverige. Tanken att en så pass tung myndighet som MSB skulle ingå i någon utländsk makts ledband är i sig horribel.

MSB är en svensk myndighet som förväntas agera utifrån Sveriges bästa när det gäller samhällsskydd och säkerhetsintresse.

Andreas Kriegs bevis att jag ingår i UAR-styrda MSB-nätverket härrör från mina faktabaserade avslöjanden i boken Holy White Lies som handlar om Muslimska Brödraskapets infiltration i Sverige.

I boken skriver jag om samarbetet mellan Muslimska brödraskapet och den socialdemokratiska sidoorganisationen Tro och Solidaritet. Holy White Lies gavs ut på det egyptiska bokförlaget Dar Al Maaref år 2018.

Andreas Krieg påstår i sin artikel, att detta egyptiska förlag finansieras av staten Abu Dhabi som ingår i Förenade Arabemiraten. Som bevis för sitt påstående hänvisar Andreas Krieg till en länk med en sida på arabiska.

Där framgår det att det anrika egyptiska förlaget Dar Al Maaref har undertecknat ett avtal med Abu Dhabi om att kulturdepartementet i Abu Dhabi ska få trycka böcker som det egyptiska förlaget har upphovsrätt till.

Kriegs bevis är alltså ren bluff. Det finns inte en enda källa på någon enda sökmotor som skulle kunna bekräfta hans påstående att det egyptiska förlaget Dar el Maaref, citat, ”is financed by Abu Dhabi”. Man har sålt förlagsrätten till vissa böcker, vilket är något helt annat.  

Nu kommer dock något intressant. Denna anklagelse om min bok har jag endast  sett i skrift av ledande personer inom Tro o solidaritet under en smutskastningskampanj på Twitter mot mig.

Dessa grundlösa anklagelser fördömdes av media och politiker i tidningarna Aftonbladet och Barometern. Tro och solidaritet tog bort anklagelserna men sprider dem nu på en internationell nivå istället.

Att Andreas Kriegs hela artikel bygger på anklagelser som Tro och solidaritet sprider är anmärkningsvärt. Samma sak undrar forskaren Magnus Ranstorp i sin artikel Tro & solidaritet kollaborerar med Qatar och Turkiet.

Ranstorp menar att ledande personer inom Tro och solidaritet ser ut att ha försett en brittisk forskare nära kopplad till Qatar och Turkiet med information som han sedan konspiratoriskt vinklat.

Han anser också att det är anmärkningsvärt att Krieg publicerat sin desinformation via Politics Today på SETA-institutet som är Erdogans primära förlängda arm.

Ranstorp menar att Kriegs artikel är en del av en kampanj för att misskreditera de forskare och den forskning som vill stå för en kritisk granskning av Muslimska brödraskapets verksamhet och organisatoriska nätverk i Sverige.

Tro och solidaritet har i flera decennier uppträtt destruktivt i den svenska debatten. Om Ranstorp har rätt att de har försett Krieg med information har de återigen gått över anständighetens gräns.

Nu är det inte bara forskare som Ranstorp och jag själv som är utsatta för systematisk smutskastning utan nu sägs också den centrala svenska myndigheten MSB ingå i en utländsk makts ledband!

Dessa anklagelser skadar inte bara mig och mina kollegor utan också Sveriges varumärke och rykte utomlands och ger följaktligen inkomstbortfall för företagare och löntagare. Att Socialdemokraterna fortsätter ha förtroende för dessa ansvarslösa politiker är anmärkningsvärt.

En utredning borde omedelbart inledas inom partiet för att allmänheten och omvärlden ska få veta sanningen rörande dessa anklagelser. 

Han menar att den svenska myndigheten MSB är Arabemiratens förlängda arm i Sverige.

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

Sjukvård. En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Brott. Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i... söndag 15/5 12:00

Svagt svenskt stöd för nya EU-vallagar

EU. Bara en av Sveriges 21 Europaparlamentariker ställer sig bakom en föreslagen reform av EU:s... söndag 15/5 07:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier