Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Komplott pågår mot granskare av Muslimska brödraskapet

Nu driver socialdemokratiska Tro och solidaritet en smutskastningskampanj mot forskare där den svenska myndigheten MSB anklagas för att driva islamofobisk propaganda mot Muslimska brödraskapet i Sverige. Det skriver doktoranden Sameh Egyptson i denna debattartikel.

Debatt · Publicerad 00:00, 24 nov 2021
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

I en artikel på en websida i Politics today, driver den brittiska forskaren Andreas Krieg en konspirationsteori om att jag ingår i ett politiskt nätverk styrt av Arabemiraten UAE. Detta är självklart en ren lögn.

Han kallar nätverket för MSB-nätverket. Namnet är hämtat från den svenska Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Han menar att den svenska myndigheten MSB är Arabemiratens förlängda arm i Sverige.

Enligt den här konspirationsteorin driver MSB således Arabemiratens ”islamofobiska propaganda” mot Muslimska brödraskapet i Sverige. Tanken att en så pass tung myndighet som MSB skulle ingå i någon utländsk makts ledband är i sig horribel.

MSB är en svensk myndighet som förväntas agera utifrån Sveriges bästa när det gäller samhällsskydd och säkerhetsintresse.

Andreas Kriegs bevis att jag ingår i UAR-styrda MSB-nätverket härrör från mina faktabaserade avslöjanden i boken Holy White Lies som handlar om Muslimska Brödraskapets infiltration i Sverige.

I boken skriver jag om samarbetet mellan Muslimska brödraskapet och den socialdemokratiska sidoorganisationen Tro och Solidaritet. Holy White Lies gavs ut på det egyptiska bokförlaget Dar Al Maaref år 2018.

Andreas Krieg påstår i sin artikel, att detta egyptiska förlag finansieras av staten Abu Dhabi som ingår i Förenade Arabemiraten. Som bevis för sitt påstående hänvisar Andreas Krieg till en länk med en sida på arabiska.

Där framgår det att det anrika egyptiska förlaget Dar Al Maaref har undertecknat ett avtal med Abu Dhabi om att kulturdepartementet i Abu Dhabi ska få trycka böcker som det egyptiska förlaget har upphovsrätt till.

Kriegs bevis är alltså ren bluff. Det finns inte en enda källa på någon enda sökmotor som skulle kunna bekräfta hans påstående att det egyptiska förlaget Dar el Maaref, citat, ”is financed by Abu Dhabi”. Man har sålt förlagsrätten till vissa böcker, vilket är något helt annat.  

Nu kommer dock något intressant. Denna anklagelse om min bok har jag endast  sett i skrift av ledande personer inom Tro o solidaritet under en smutskastningskampanj på Twitter mot mig.

Dessa grundlösa anklagelser fördömdes av media och politiker i tidningarna Aftonbladet och Barometern. Tro och solidaritet tog bort anklagelserna men sprider dem nu på en internationell nivå istället.

Att Andreas Kriegs hela artikel bygger på anklagelser som Tro och solidaritet sprider är anmärkningsvärt. Samma sak undrar forskaren Magnus Ranstorp i sin artikel Tro & solidaritet kollaborerar med Qatar och Turkiet.

Ranstorp menar att ledande personer inom Tro och solidaritet ser ut att ha försett en brittisk forskare nära kopplad till Qatar och Turkiet med information som han sedan konspiratoriskt vinklat.

Han anser också att det är anmärkningsvärt att Krieg publicerat sin desinformation via Politics Today på SETA-institutet som är Erdogans primära förlängda arm.

Ranstorp menar att Kriegs artikel är en del av en kampanj för att misskreditera de forskare och den forskning som vill stå för en kritisk granskning av Muslimska brödraskapets verksamhet och organisatoriska nätverk i Sverige.

Tro och solidaritet har i flera decennier uppträtt destruktivt i den svenska debatten. Om Ranstorp har rätt att de har försett Krieg med information har de återigen gått över anständighetens gräns.

Nu är det inte bara forskare som Ranstorp och jag själv som är utsatta för systematisk smutskastning utan nu sägs också den centrala svenska myndigheten MSB ingå i en utländsk makts ledband!

Dessa anklagelser skadar inte bara mig och mina kollegor utan också Sveriges varumärke och rykte utomlands och ger följaktligen inkomstbortfall för företagare och löntagare. Att Socialdemokraterna fortsätter ha förtroende för dessa ansvarslösa politiker är anmärkningsvärt.

En utredning borde omedelbart inledas inom partiet för att allmänheten och omvärlden ska få veta sanningen rörande dessa anklagelser. 

Han menar att den svenska myndigheten MSB är Arabemiratens förlängda arm i Sverige.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier