Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Investera i att nå den unga generationen via media

Min önskan är att kyrkor och samfund ännu mera samverkar för att skapa program att nå ut till den unga generation genom media, med allkristna ungdomsprogram som låter tala om sig, skriver evangelisten Ingemar Helmner, som uppmanar till målmedveten mobilisering.

Debatt · Publicerad 00:00, 20 dec 2022
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Andliga väckelser har alltid fött fram djärva entreprenörer. Visionärer. Troshjältar. Evangelister med förmåga att bryta ny mark. 

Då jag var liten pojke ringlade sig köerna oändligt långa till stans pingstkyrka. Lars-Erik Jansson gjorde något nytt och häftigt: ledde ett jättepopulärt program på riksradion med namnet ”Ungdomens kväll”Vilket initiativ! En ungdomsledare som vågade tänka stort – och i nya banor.

Några årtionden senare minns jag pionjärandan och glöden då närradion blev frikyrkornas förlängda arm. Unga entusiaster var ”på tå” för att utnyttja denna möjlighet till evangelisation. Direktsända kafékvällar med spännande gäster drog mycket folk, och vi var stolta och glada över kyrkans nya ”skyltfönster”

Hur blev det sedan? Efter trettio år var radion ointressant för de yngre medlemmarna. Den uppfattades som en trevlig terapi för en grupp pensionärer. Inget att satsa resurser på. Inget som pastorerna brann för.

Givetvis har kyrkornas sändningar betytt oerhört mycket för medlemmar som inte orkar ta sig till gudstjänsterna längre. Och timmar med önskesånger når fram till många äldre som inte är öppet bekännande kristna, likaså de vanligt förekommande förbönsprogrammen.

Men tyvärr ser de flesta ledarna i våra kyrkor radion som något förlegat. Samtidigt märker jag att det på riksnivå poppar upp profana radiokanaler med mycket ungdomlig framtoning. De drar till sig de bästa programledarna, spelar den populäraste musiken, satsar jättesummor på reklam – helsidesannonser i dagspressen, reklam på stadens bussar etc. Och de får många lyssnare.

Varför tar inte en samlad kristenhet liknande initiativ? Jag tänker särskilt på pingströrelsen, som historiskt förstått att använda media, som haft så duktiga entreprenörer och passionerade, dynamiska ledare och som har så mycket erfarenhet på dessa områden.

Var finns drivet att nå in i ungdomsvärlden? Efter att ta ett kristet allemanstag för att göra något som på allvar väcker uppmärksamhet och intresse? Den goda jordmånen för evangeliet möter vi ofta i unga människors hjärtan.

Hur är utvecklingen i det kristna tv-arbetet i Sverige? Hur långt når det egentligen? På samma sätt som närradion betjänar det många äldre människor och är till tröst och glädje för tusentals. Det förmedlar bibelundervisning som blir till hjälp för kristna som längtar efter ett djupare andligt liv. Men var finns drömmen att bryta igenom i en ung generation?

Om programutbudet fortsätter som i dag stannar utvecklingen av. Det är välsignat med ”Minns du sången” och alla liknande satsningar; det är god evangelisation som berör oändligt många 50-plussare. Men vill vi vara med att ”påkristna” vårt sekulariserade land räcker det inte med det.

Många av våra kristna folkhögskolor har linjer med inriktning mot media och jornalistik. Se till att motivera dem som utbildar sig där att starta en ny Jesusrörelse genom relevant, genomtänkt produktion vänd till en ung publik. Kunde pingströrelsen starta Ibra radio och göra TV-inter till en storhet borde det vara möjligt att än en gång våga tänka stort, att tända medlemmarna för kristendomens återkomst på den offentliga arenan.

Jag drömmer om häftiga ungdomsprogram lite senare på kvällarna – präglade av härligt nytänkande, stark andlig atmosfär, radikal framtoning, intressanta vittnesbörd, ljuvlig lovsång – allt genomsyrat av ungdomlig, smittande entusiasm. En doft av morgondag, att den kristna tron inte är på väg ut från historiens scen. 

Min önskan är att kyrkor och samfund ännu mera samverkar med de goda kristna tv-kanaler vi redan har. Tillsammans bör det inte vara någon omöjlighet att skjuta till rejält med resurser för att bygga upp ett allkristet ungdomsprogram som låter tala om sig. Ett som återkommer samma tid varje kväll, och gärna sänds på alla kristna tv-kanaler, liksom via alla upptänkliga vägar på internet. Program som träffar våra egna ungdomar rakt i hjärtat och gör att de börjar berätta om dem för sina icke-kristna kompisar.

Radio. Tv. Internet. Vi har otroliga möjlighter att nå ut! Hjälp era unga församlingsmedlemmar att bli effektiva internet-evangelister, och lyssna på tonåringarna så ni får vetskap om vilka kanaler som är hetast i dag.

Nu är det tid för målmedveten mobilisering. Se utmaningarna. Se möjligheterna. Låt detta få genomslag i församlingens budget. Och låt oss höja oss över hemmasnickrade samfundsstaket och inmutade revir. Sveriges ungdom behöver få höra evangeliet!

Var finns drivet att nå in i ungdomsvärlden? Efter att ta ett kristet allemanstag för att göra något som på allvar väcker uppmärksamhet och intresse?

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00