Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Soldater från Hamas väpnade gren paraderar på Gazas gator. Sveriges erkännande av Palestina som stat ger stöd åt en terroriströrelse, menar riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD). Foto: Adel Hana / AP / TT / Arkiv

Erkännande av Palestina ger legitimitet åt terroriströrelse

Debatt · Publicerad 13:32, 31 okt 2014
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Den gånga sommaren präglades inte bara av ett stundande svenskt val, utan också ett krig i Mellanöstern. På ena sidan terrororganisationen Hamas som besköt civila israeliska mål med raketer, och å andra sidan Israel som försökte skydda sig och i västmedia anklagas för att gå för långt i dessa strävanden. Vår nuvarande statsminister Stefan Löfven gjorde, när konflikten var som mest omfattande, ett Facebook-inlägg om att våldet måste upphöra och att båda parter måste återgå till förhandlingsbordet. Det han troligtvis inte förväntat sig var den våg av avsky och ren antisemitism som följde på att inlägget även innehöll en formulering om Israels rätt att försvara sig.

I går (torsdag30 okt) erkände Stefan Löfvens regering Palestina som stat. Ett djupt problematiskt beslut.  Fick de starka reaktionerna på Facebook-inlägget från i somras Löfven att backa för att blidka en internt Israel-kritisk opinion? Eller känner han sig tvingad att genomdriva det här beslutet av det parti han valt att bilda regering tillsammans med – Miljöpartiet. Det är ett parti som har haft en oerhört radikal agenda i de här frågorna, alltid med udden riktad mot Israel. Exempelvis har ett av de nya miljöpartistiska statsråden – Mehmet Kaplan – en bakgrund i Israel-fientliga ”Ship to Gaza”. Kaplan bjöd också in den brittiska antisemiten Yvonne Ridley till en konferens i Stockholm för några år sedan. Löfven borde med andra ord ha ganska goda skäl att vilja markera att regeringens linje i dessa frågor är en annan än Miljöpartiets i allmänhet och Kaplans i synnerhet. Men statsministern väljer i stället att gå en annan väg.
Oaktat bakgrunden är beslutet att erkänna en palestinsk stat problematiskt på flera plan. Först och främst rent folkrättsligt. En stat kan inte rimligen erkännas förrän de folkrättsliga kraven för en statsbildning är uppfyllda. Även om de två tidigare fienderna Fatah och Hamas i somras ingick ett avtal, har löftena om allmänna val inte hållits, och en långsiktigt fungerande regering finns inte. Det palestinska självstyret har heller inte reglerat sina gränskonflikter och saknar en regering som kan uppvisa effektiv kontroll över statens territorium och dess befolkning och kan försvara dem, vare sig på Västbanken eller i Gaza, för att nämna några av de folkrättsliga krav för statsbildningar som inte är uppfyllda. Vilka som är eller skulle vara dess medborgare är inte definierat. Man kan jämföra med Taiwan, som sedan årtionden har allt detta, men som Sverige ändå inte erkänt som stat.

Stefan Löfven har argumenterat att det finns andra länder som har erkänt en palestinsk stat. Ja, Ryssland och Kina erkänner Palestina. Är det länder som vi ska alliera oss med i folkrättsliga frågor? Annars finns det fler. Vad sägs om till exempel Kuba, Indonesien, Iran, Irak, Nordkorea, Libyen, Pakistan, Jemen. De här länderna har mer gemensamt än att de erkänner Palestina. De är också överens om att inte erkänna Israel.
Framför allt visar beslut som den svenska regerigen tagit dag om erkännande en funtamental brist på förståelse av konfliktens dynamik. Att innan fredsförhandlingar slutförts erkänna en palestinsk stat är att riskera staten Israels existens, eftersom Israels säkerhetsläge inte är tillfredsställande. Det är ett perspektiv som ytterligare understryks av läget i Syrien och den islamistiska terrorgruppen IS:s framryckande i regionen.

Trots att Socialdemokraterna i så många andra sammanhang sätter FN som ensam ledstjärna i utrikesdebatten, och velat undvika utrikespolitiska ageranden utan FN-mandat, väljer man här en annan väg. Utanför folkrätten och FN.  Både FN:s säkerhetsråd och EU har tryckt på vikten av att undvika unilaterala handlingar. Här blir det djupt problematiskt när den nya regeringen å ena sidan erkänner en palestinsk stat, men samtidigt förutsätter – som Löfvens regeringsförklaring uttrycker saken – ”ömsesidigt erkännande och vilja till fredlig samexistens.” Just eftersom Hamas inte har någon som helst avsikt att uppfylla detta krav. Det gör regeringens inställning gravt dubbelmoralisk.

En palestinsk regering där Hamas är tänkt att ingå skulle per automatik innehålla minst ett parti med ett uttalat mål att utradera Israel som stat. Erkännandet av Palestina som stat riskerar, i det här läget, att bli ett erkännande av Hamas agenda. Det ger legitimitet åt en djupt antidemokratisk och antisemitisk terroriströrelse, med uttalad avsikt att med våldet som medel långsamt knäcka sitt grannland, som är regionens enda utvecklade demokrati.

Mikael Oscarsson (KD)

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier