Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Argumentation mot invandring bygger på ideologi, inte ekonomi

Naturligtvis ska vi hjälpa nödlidande svenskar också. Men rika länder kan minst av alla hävda sig sakna kapacitet att hjälpa de 70 miljoner flyktingar som ofrånkomligen måste bo någonstans, skriver Micael Grenholm i en slutreplik i debatten med Johannes Enarsson om invandring och välfärd.

Debatt · Publicerad 00:00, 22 feb 2020

Jag startade denna debatt för att uppmärksamma läsarna om att Sverige kan ta emot många fler flyktingar än vad som görs i nuläget. Johannes Enarson har i sina repliker ( 30/1, 15/2) inte haft mycket att invända mot min ekonomiska analys. Sverige är ett av världens rikaste länder men tog förra året emot 19 000 av världens 70 miljoner flyktingar, vilket motsvarar två tiotusendelar. Samtidigt tar fattiga länder hand om 60 miljoner flyktingar.

Enarsons argumentation är istället idébaserad. Han menar att nationens ”bibliska legitimitet” och ”principen om prioriterat ekonomiskt ansvar” i 1 Tim 5 och 5 Mos 15 innebär att 20 000 flyktingar per år är på tok för mycket, en ”massinvandring”.

Denna ”bibliska” migrationsteologi förutsätter samtidigt att vi inte låter Jesu ord i Bergspredikan influera migrationspolitiken, för då blir det ”kaos och orättvisa”.

Låt säga att han har rätt. I så fall har utvecklingsländerna än större anledning att vägra ta emot flyktingar. Om inte ens Sverige, som har högre BNP per capita än 180 andra länder, är bibliskt berättigat att ta emot flyktingar i enlighet med Matt 25:35, vilket land är det då? Ska Luxemburg ta emot alla 70 miljoner? 

1 Tim 5 och 5 Mos 15 argumenterar inte mot invandring: de behandlar inte ens ämnet. Det gör däremot 3 Mos 19:33-34. Naturligtvis ska vi hjälpa nödlidande svenskar också. Men rika länder kan minst av alla hävda sig sakna kapacitet att hjälpa de 70 miljoner flyktingar som ofrånkomligen måste bo någonstans.

Daniel Alm: Vi ställer inte in, vi ställer om

Coronapandemin. Vi har några tunga månader framför oss. Det skriver pingstledaren Daniel Alm till samfundets... fredag 27/3 17:11

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de... fredag 27/3 11:20

De vill ge unga utrymme att växa

Lärjungaträning. Paret Stenstrand brinner för att hjälpa unga ledare att växa och hålla i det långa loppet. Något de...

Tro inte på lögnen att du är svag när du visar dig sårbar.

Ungkrönika ”Hur är läget?” Det lär vara den allra vanligaste fråga vi får. Men hur ofta är vi egentligen...