Men en sak får ni inte glömma, mina älskade: för Herren är en dag som tusen år och tusen år som en dag.
2 Petrusbrevet 3:8

Världen idag

Troende västgöte påverkar storpolitik och räddar barn

Nobels fredspris gick i år till Colombias president för fredsavtalet med Farc. En bidragande orsak är den fängelseväckelse som tagit fart genom svenska Ankarstiftelsen.
 – Internerna ångrar sina brott och ber om förlåtelse, säger grundaren Börje Erdtman, 73, som under 2016 även mött kända svenskar såsom Lill-Babs, Bert Karlsson och drottning Silvia.

Vittnesbörd · Publicerad 09:01, 30 dec 2016

Världen idag når honom på telefon hemma i Mölltorp, utanför Karlsborg. Ord och entusiasm saknas inte hos den gamle företagaren. Hjärtat finns i Colombia, landet som 2016 präglat nyhetsflödet genom sitt historiska fredsavtal mellan regering och Farc-gerilla. Freden slöts efter 52 års inbördeskrig. 


– Det har varit oerhört jobbigt att se och höra om allt våld, all förtvivlan och all död, säger Börje Erdtman, vars Ankarstiftelse verkat i landet sedan 1993.  


– På fängelserna har vi mött många gerillakrigare. En del av dem har dödat 400–500 människor. 


Att fredsavtalet till slut kunde undertecknas har flera orsaker. En är svenska Ankarstiftelsen, menar Börje Erdtman och berättar om fredssamtalen som hölls i Havanna tidigare i år. Bland regeringens rådgivare vid samtalen fanns en av Ankarstiftelsens medarbetare, Fransisco Galan.


– Han var tidigare ledare för landets näst största gerillagrupp, ELN. Men han blev påverkad av en av våra evangelister, säger Börje Erdtman och berättar om mannens omvändelse.


På 93 olika fängelser runt om i landet har Ankarstiftelsen verksamhet. Internerna får genomgå en åttaveckorskurs, som bygger på Markus evangelium. I slutet av kursen tvingas man ta ställning till Jesus – ja eller nej.

– Förra året sade 13 146 fångar ja till Jesus, berättar Börje Erdtman.

– I år är det ännu fler. Fram till oktober hade närmare 20 419 fångar bestämt sig för Jesus.


Svensken uppskattar att mer än hälften av fångarna kommer från gerillagrupper som Farc. 


– När dessa går ut och ber om förlåtelse och säger till sina offer, "Förlåt mig för allt det onda jag gjort", så blir den spontana reaktionen att man faktiskt förlåter. Och när tusentals gerillamän går ut och säger förlåt så påverkar det samhället. Det blir svårare att hata dessa män och man blir mer benägen att faktiskt förlåta dem, säger Erdtman.



På detta vis har Ankarstiftelsen varit med att bana väg för fredsavtalet: De gjort det lättare att få en folklig acceptans för att göra upp med gerillan.


I februari inbjöds Börje Erdtman till en av de högsta ledarna i Medellin, en stad som enligt honom ibland kallats "världens farligaste". I mötet med kommunledaren kastade svensken ut ett förslag för att förhindra att unga människor hamnar i ligor och kriminalitet. "Ge dem en minimilön, skicka iväg dem till de farligaste områdena vi har i stan och låt dem starta fotbollsskolor", var Börje Erdtmans uppmaning till kommunledaren. Som nappade!

– De tidigare internerna kan på detta sätt nu hjälpa unga människor och säga till dem att inte välja samma olycksväg som de själva valt, menar Börje Erdtman.


Han berättar att staden Medellin i oktober hade anställt över hundra före detta interner.


– Kommunledaren tror att andra städer i Colombia nu kommer att ta efter, säger Börje Erdtman och framhåller de enorma belopp som samhället sparar när kriminalitet minskar och förebyggs. 



Du träffar en del mycket kända personer. Kan du nämna några du mött under 2016?

– Lill-Babs, en otrolig människa som hjälper Ankarstiftelsen väldigt mycket. För ett tag sedan visade hon en filmsnutt i Bingolotto på tv om hur vi bygger skolor i Amazonas. 
Och Lasse Holm, på Diggilooo. Han gör gratis konserter för oss, och i vårt senaste nyhetsbrevet gav vi honom vingar och kallade honom "Ängel-Holm".


I oktober besökte Börje Erdtman riksdagen, där han bland annat mötte moderatpolitikerna Beatrice Ask och Elisabeth Svantesson. Ett viktigt syfte var att presentera idéer om framgångsrik fångvård.

Under året har Ankarstiftelsen också byggt en skola i Brasilien till drottning Silvias ära.

– Hon tog emot oss på slottet, där vi överlämnade en tavla med en bild på skolan. Vi fick prata med henne i en halvtimme. Drottningen hade nog läst vår hemsida, där vi berättade om Guds beskydd. "Har ni änglavakt?" var hennes första vänliga fråga när vi kom in i rummet.

Vad är den djupaste drivkraften i ditt liv och arbete?

– Det är nog belöningen. Jag jobbar ju gratis, men att få komma till en skola och se hur det strömmar ut tusen barn som hoppar, jublar och viftar med svenska flaggor... Att veta att dessa barn nu kan få en grund att stå på, och att de inte kommer att rekryteras till sexhandel eller krig och gerilla...

– Eller att få träffa fångar och höra när de sjunger om Jesus. Allt detta är en enorm drivkraft. Jag känner det i magen och det stiger upp mot hjärtat, säger han, sprudlande av glädje och energi.


Vad betyder Jesus för dig?

– Ett lyft, det har lyft mig. Jag var bara åtta-nio år när jag mötte Jesus första gången. Och när jag ser hur han lyfter andra, mirakulöst, upp ur skiten till den fasta klippan – det är nog det som betyder mest. Att se att det fungerar. 


Vilken är din viktigaste förberedelse inför ett nytt år?

– Att hålla mig vid liv. Jag har drabbats av en obotlig muskelsjukdom och har inte samma kraft längre att jobba fysiskt. Jag vill hålla mig vid liv lite till, kunna samla in mer pengar, bygga fler skolor, anställa fler evangelister och få folk att förstå att det är enormt lönsamt att hjälpa människor upp på fötter.

När tusentals gerillamän går ut och säger förlåt så påverkar det samhället.
Ge dem en minimilön, skicka iväg dem till de farligaste områdena vi har i stan och låt dem starta fotbollsskolor.

Börje Erdtman

Ålder: 73

Familj: Hustru Annelis, två döttrar och två barnbarn


Yrke: Eget möbel- och byggföretag fram till pensionen, nu volontär för att hjälpa människor på fötter.

Livsmotto: Det är lättare att få förlåtelse än tillåtelse.



Intresse: Har förlorat alla intressen. Men gillar fortfarande att på hösten gå ut i skogen i Tiveden, att gå vilse, bara ströva och plocka kantareller.

Ankarstiftelsen: volontärorganisation med uppdrag att hjälpa människor upp på fötter, främst i Colombia. Bygger skolor, renar vatten, rehabiliterar fångar, driver fotbollsskolor och rehab för barn med svåra trauman och ångest.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00