Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Till slut fann Paulos en stabil grund i livet

Paulos Abraha hade en förtroendeingivande framtoning av en skötsam och ansvarstagande ung man. Men bakom den prydliga fasaden fanns osynliga sprickor. En oplanerad efterfest blev avgörande för att Paulos skulle komma i harmoni med sig själv.

Vittnesbörd · Publicerad 14:00, 10 jun 2020

Paulos Abraha är en andra generationens invandrare, född och uppvuxen i Sverige men med rötter i Eritrea. Vi möts i Sundbybergs stadshus, där Paulos jobbar som politisk sekreterare och är ledamot av kommunfullmäktige. I valet 2018 kryssades han in som nummer två på Kristdemokraternas lista, efter att ha stått på plats 19 på röstsedeln.

– Om någon hade sagt till mig för några år sedan att jag i dag skulle vara ledare i en församling och engagera mig politiskt, skulle jag ha sagt: ”Glöm det!” Det fanns inte i min tanke ens.

– Men jag vet att Gud har lett mig in i detta och jag har en klar vision och höga mål för framtiden, tillägger Paulos övertygat. 

Från mycket tidig ålder fick Paulos en image av att vara en fin, skötsam kille som tog ansvar. När han var ute sent med sina kompisar slappnade kompisarnas föräldrar av när de hörde att de var med Paulos.

Men Paulos avslöjar att han under den välputsade ytan bar många olika masker. Skulle han ta av sig någon av dem, skulle hela den fina fasaden krackelera. 

Han växte upp i en kärleksfull familj med traditionell kristen tro och gick regelbundet till en katolsk kyrka. Som 12-åring började han följa med familjen till den internationella gruppen i Immanuelskyrkan.

– Men trots att jag bar ett kors runt halsen och räknade mig som kristen skulle det dröja många år innan jag förstod vad en levande kristen tro verkligen innebär, erkänner Paulos. 

Paulos gick då i en skola i innerstan, där många av eleverna kom från familjer med god ekonomi. Eftersom Paulos växte upp under enklare förhållanden och inte ville besvära sina föräldrar om pengar, började han i obevakade ögonblick stjäla mindre summor från sina skolkompisar.

Med tiden blev han allt djärvare och stölderna mer avancerade. 

Dubbellivet blev än värre när den utåt så skötsamme Paulos fick smak på alkohol, fester och nöjesliv. 

– Det fanns ett tomrum inom mig som jag behövde fylla med något. Pengar till det glamorösa festandet fixade jag med småstölder, men när jag började med spel hamnade jag snart i ett spelberoende. Och när spelskulderna ökade blev jag helt desperat. 

I sin desperation funderade Paulos på att börja sälja knark för att dra in pengar. Han tog kontakt med en droghandlare han kände i sin förort, men denne tittade Paulos rakt i ögonen och sade bestämt: ”Det här är inget för dig, Paulos.”

Ingen kände till hur allvarlig Paulos livskris var. Utåt sett såg det mesta bra ut för den prydlige unge mannen, som hade läst datavetenskap vid universitetet och jobbade på Skatteverket. 

– Samtidigt fortsatte mitt dubbelliv. Jag var ungdomsledare i kyrkan, men visste inget om vad en personlig relation med Kristus innebär, säger han. 

Då, plötsligt och oväntat, hittade Paulos det han innerst inne saknat och livet tog en dramatiska vändning. Det dubbelliv han levt sedan tonåren och som hade urartat mer och mer fick ett tvärt slut.

Det var nyårsafton 2015 och Paulos firade övergången till det nya året i en hyrd lokal tillsammans med släkt och nära vänner. När det nya året skålats in lämnade de flesta festen, men Paulos ville fortsätta fira.

– Min flickvän [nuvarande fru] ringde efter midnatt och ville träffa mig, trots att hon befann sig på andra sidan stan. Jag ringde då en kusin, som bjöd oss hem till honom.

– När vi kom dit runt halv tre på natten var flera andra av mina kompisar från förorten där. Jag visste att de brukade sälja knark och även ta droger själva. Men det konstiga var att alla var så lugna nu, ingen verkade vara påverkad. 

Paulos blev alldeles paff när han insåg att det bara var han själv som inte var riktigt nykter. Än mer förvånad blev han när hans kompisar började tala om att Jesus förvandlat deras liv. De talade om Guds kärlek och att han har en plan för varje människas liv.

– Min kusin sade: ”Paulos, om jag skulle dö i dag så vet jag att jag kommer till himlen.” De orden träffade mig som om jag hade mött en lastbil som med hellyset på lyst mig rakt i ansiktet.

– När jag vaknade till frampå förmiddagen var det som om hela mitt liv spelades upp. För min inre syn såg jag alla människor jag lurat och jag kände mig som en fejk. Tårarna bara rann, minns Paulos. 

Där, i Guds starka ljus, upplevde Paulos att maskerna ramlade av, den ena efter den andra. Fram till dess var det ingen annan som visste vem han innerst inne var, knappt ens han själv.

Men nu, när det avslöjande ljuset lyste in i varje skrymsle i hans liv, kände Paulos att något hände med honom. Han blev en hel och äkta person, inifrån och ut. 

 Jag fylldes av en inre frid och kärlek till både Gud och människor. Tidigare hade jag försökte fylla tomrummet i mitt liv med spel, porr, missbruk av sprit och relationer och jakt på bekräftelse. Men allt detta tappade jag nu fullständigt intresset för.

– Det var som om jag ätit av en frukt som var godare än någon annan jag ätit av förut. 

Paulos började gå till samma kyrka som sina vänner och blev snart även döpt där. Bibeln blev intressant och levande för honom, han upplevde glädjen i den helige Ande och blev alltmer engagerad i WAO Church, som då hette Södermalmskyrkan.

Även hans flickvän, Gloria, tog emot Jesus. 

 Jag kom genast med i en av församlingens smågrupper, med ledare som vägledde mig vidare in i tron. Utan dessa kärleksfulla och engagerade mentorer hade jag aldrig varit där jag är i dag, och i församlingens bibelskola fick jag ytterligare kunskap.

Två år efter frälsningen blev Paulos själv ansvarig för en av de nya smågrupper, som hela tiden växer fram i församlingen.

Den livsförvandling Paulos fått uppleva har fått en spridningseffekt i hans närmaste familj, och numera är både syskon och föräldrar engagerade i församlingens smågrupper.

Tillsammans med Gloria har Paulos också visats förtroendet att få ingå i församlingens ledarskap, med ansvar för WAO Kids, som brukar samla ett hundratal barn varje söndag.

 Jag är så tacksam för det stora förtroende som vår pastor Lennart [Torebring] har visat mig. Det har hjälpt mig att förstå hur älskad av Gud jag är, nu behöver jag ingen annan bekräftelse. Lydnaden till Gud och de ledare och mentorer jag haft har lett mig dit jag är i dag, säger Paulos, och ser uppriktigt tacksam ut. 

Paulos har även startat Youtube-kanalen ”Nåd och sanning”. Där motiverar han regelbundet dem som följer hans sändningar hur de kan bli de personer de verkligen var menade till att vara. 

 Det mest meningsfulla jag vet är att kunna hjälpa människor att bli upprättade och hitta sin plats i livet.

– Var och en av oss är unikt skapad för ett speciellt syfte. Det här livet är bara en förberedelse för något mer och större. Därför är det viktigt att vi bygger våra liv på en stadig grund, som håller i både liv och död, avslutar Paulos, med stadigt flödande inspiration.

Pengar till det glamorösa festandet fixade jag med småstölder, men när jag började med spel hamnade jag snart i ett spelberoende. Och när spelskulderna ökade blev jag helt desperat.
Det mest meningsfulla jag vet är att kunna hjälpa människor att bli upprättade och hitta sin plats i livet.

Kristersson kallar samtliga partiledare till möte om våldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00