Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Tidigare kriminell: Jesus är en nyckel till integration

Charbel Gabro var tre år när han kom till Sverige från Syrien och uppväxten i ett oroligt område blev trassligt med dåliga vanor. Som 23-åring hade han beslutat ta sitt liv – när allt vände.

I dag ägnar sig Charbel åt sociala projekt inriktade på unga förortsgrabbar.

Vittnesbörd · Publicerad 07:00, 15 mar 2022

Världen idag möter motivationstalaren och mångsysslaren Charbel Gabro i loungen hos Östsvenska Handelskammaren i Norrköping, där han har sitt kontor. Normalt sett är han en upptagen man som populär föreläsare – 2019 fick han ta emot den prestigefyllda utmärkelsen Årets talare.

Sedan kom pandemin, med dess restriktioner, vilket resulterade i många inställda föreläsningar hos myndigheter, företag och andra organisationer runt om i Sverige.

Charbels arbetsmässiga fokus har därför kommit att ligga på andra aktiviteter.

– Min verksamhet vilar på tre ben, säger Charbel, och förklarar att han förutom föreläsningarna driver en arbetsförmedling samt ett socialt projekt inriktat på unga förortsgrabbar med samma problematik som han själv brottades med i unga år.

Charbel föddes i Syrien som näst yngst av sju syskon och kom till Sverige tillsammans med sin familj när han var tre år. Uppväxten i ett av Norrköpings problemområden var strulig, med kriminalitet, missbruk och självmordstankar. Charbel beskriver uppväxten som rent av destruktiv.

– Jag var inte yrkeskriminell, men gjorde en del dumma saker och förlorade mycket pengar på grund av mitt spelmissbruk.

När han var 23 år hade han bestämt sig för att ta sitt liv.

– Men min syster ville att jag skulle följa med till Oskarshamn och jag hängde med, utan att egentligen veta varför.

Det visade sig att systern hade tagit med honom på en segling med missionsbåten Shalom.

– Plötsligt fick jag för första gången i mitt liv träffa svenskar som inte dömde mig på grund av mitt utseende, hur jag betedde mig eller hur jag pratade, minns Charbel.

– Jag upptäckte att människorna ombord på Shalom hade något jag aldrig sett tidigare. Det var ett lugn, som jag förstod var Jesus.

Upptäckten satte ett djupt avtryck hos Charbel. Detta var något som han också ville ha.

– Jag sade till Gud: ”Om du finns, så gör något i mitt liv. Jag vill inte bli proffs, jag vill inte ha den snyggaste tjejen, jag vill inte ha pengar – ge mig meningen med livet.” När jag vaknade dagen därpå var jag helt förvandlad.

– Vi människor kan göra mycket med oss själva. Vi kan inspirera oss själva, vi kan träna och bygga våra kroppar och köpa en massa prylar. Men vi kan inte förvandla oss själva – det kan bara en övertygelse göra.

Det är nu 16 år sedan livet vände för Charbel.

– Det är den där andra chansen jag fick som gör att jag lever i dag, säger han bestämt.

Charbel började snart berätta om sitt liv i mindre samlingar.

– Steg för steg började jag lära känna min publik, jag fattade när de skulle börja skratta och gråta. Det ena ledde till det andra, och jag började få kontakter inom näringslivet.

Charbel pekar på att det enbart är Guds välsignelser som gett honom framgång som talare. Utan vare sig utbildning eller erfarenhet har Gud öppnat dörrar på vid gavel till de stora arenorna för honom.

– Jag har inte den bästa retoriken, men jag har en gåva att kunna beröra människor. Publiken vill inte bara höra eller se statistik, de vill inte bara höra en story. De vill känna igen sig och få leva sig in i saker och ting. Jag vill kunna förmedla känslor som publiken aldrig har känt tidigare. Det har blivit min framgångsfaktor, sammanfattar Charbel.

Han ser sig själv som en predikant med en profan publik framför sig, och som föreläsare vill han koppla med Gud och den tro han har.

– När jag pratar integration handlar det för mig om kärlek, och för mig är Jesus kärleken. Det är mitt sätt att paketera det glada budskapet till allmänheten genom integration. Jesus gav mig ett nytt liv och min främsta uppgift är att se till att fler får uppleva det.

Under de två åren med pandemi har Charbel i stället spelat in föreläsningar i sin hemmastudio och lagt ut dem på internet. Numera föreläser han även på engelska, vilket har gett honom en global publik.

Ett annat projekt som ligger Charbel varmt om hjärtat är det sociala projektet Samtalsringen, som han var med att starta för några år sedan. Det hela började som en aktivitet för unga förortsgrabbar under sommarlovet.

Under sju veckor samlade Charbel och fem andra ledare tjugo tonårskillar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping. Syftet var att bryta ner murarna mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen hette ”Min sommar – Mitt liv”.

– Tanken var att de som inte hade något att göra under sommarlovet skulle få något att ägna sig åt, gemensamt, ha något att komma till och känna sig inkluderade, förklarar Charbel.

Tonåringarna fick ägna sig åt ”typiskt svenska saker”, som att gå i skogen, spela långgolf på bana, paddla kanot, åka på läger och spela padel. Deltagarna fick även träffa kända svenska företagsledare och besöka både rådhuset i Norrköping och Kungliga slottet i Stockholm.

Målsättningen var att varje dag skulle ge killarna nya – och i många fall helt främmande – upptäckter.

Satsningen innebar ett avstamp för en fortsättning i form av Samtalsringen.

– Allt börjar med ett samtal. Vi ledare frågar hur de mår och vart de vill komma. Det spelar ingen roll varifrån man kommer – det viktigaste är vart man är på väg någonstans.

Fokus ligger på att möta unga killar, som är den målgrupp som oftast ställer till med problem, menar Charbel.

– Vi har skapat ett verktyg, en samtalsmetodik, som gör dessa tuffa förortsgrabbar villiga att prata av sig.

Charbel och de andra ledarna ger inga tips, de anser sig inte vara experter och ställer därför enbart frågor. Tesen är att varje människa har sina egna svar men inga frågor till svaren. Därför kan det behövas en utomstående som ställer frågorna.

Numera träffas de två gånger i veckan, året runt.

– Ena dagen samtalar vi, medan den andra dagen ägnas åt studier. Grabbarna får komma med till universitetet som vi samarbetar med, med sina läxor eller för att läsa en bok. Någon av dem försöker ta körkort och får hjälp med teorin.

För Charbel innebär mötet med dessa grabbar från förorten ett möte med sig själv i unga år, eftersom han kan se sig själv i dem.

Innan vi skiljs åt berättar han om sitt övergripande motiv med satsningen:

– Jag vill göra mig själv överflödig. Arbetet med integration skulle egentligen inte behövas, och min målsättning är att inte behövas.

Plötsligt fick jag för första gången i mitt liv träffa svenskar som inte dömde mig på grund av mitt utseende, hur jag betedde mig eller hur jag pratade.

Charbel Gabro

Ålder: 39 år.

Bosatt: Norrköping.

Familj: Singel.

Gör: Föreläsare, utsedd till Årets talare 2019, engagerad i integrationsfrågor, grundare av Samtalsringen, som riktar sig till förortsgrabbar.

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier