På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Simon blev frälst på bibelskolan

Drogmissbrukets förödelse förde Simon Nilsson till ett avgörande vägval. Han valde då relationen med Jesus, och lever nu i frid och frihet.

– Människan vill vara stark och oberoende, men rikedom är att öppna sitt hjärta för Gud och leva i en nära relation med honom, säger han.

Vittnesbörd · Publicerad 07:00, 29 jan 2021

35-årige Simon Nilsson sade ja till Jesus när han var 22 år gammal.

– Jag är uppvuxen i en kristen familj och det var tidigt en självklarhet att tro på Gud. När jag var liten gjorde jag en del andliga upplevelser och någonstans har jag nog alltid trott på Guds existens, säger han.

Men vägen till en relation med Jesus blev, trots det, inte rak. Föräldrarnas skilsmässa när Simon var tio år samt en storebrors bortgång fyra år senare innebar svåra tider att gå igenom. Alkoholen blev en naturlig del av ungdomens festande, men det stannade inte där.

Redan när Simon bara hunnit bli 14 år eskalerade det missbruk som kom att plåga honom under flera år framöver.

– Den första romantiska känslan av drogernas rus försvann ganska snabbt. I stället behövde jag mer och mer droger. Jag drog på mig skulder och misskötte min kosthållning, vilket ledde till att jag blev allt magrare. Missbruket tog hårt på mitt psyke.

Simon berättar att han skolkade från skolan och i stället drogs till ett destruktivt umgänge där det hittades på dåliga saker.

– Mitt drogmissbruk handlade mest om att röka hasch och missbruka tabletter. Jag mådde sämre och sämre allteftersom åren gick. Socialtjänsten kopplades in och under en del perioder höll jag mig drogfri.

Ibland befann sig Simon på behandlingshem, och vid ett tillfälle lyckades han hålla sig drogfri i sex månader – men började igen.

Det kändes som om livet undan för undan trasades sönder på varje område, beskriver Simon, och berättar att han hösten 2006 gjorde ett val som skulle förändra hans liv.

– Utan att känna mig säker på vad jag gjorde sökte jag till bibelskolan Livskraft i småländska Aneby – och kom in. Min tvillingsyster Maria hade gått där två år tidigare, därför blev det just den bibelskolan. Jag behövde göra en radikal förändring i mitt liv.

Han valde att ta steget, trots ett inre motstånd.

– Jag var väldigt nervös när jag åkte dit. Det var ett helt nytt sammanhang för mig, och jag kom ju därifrån jag kom ...

Simon ler menande.

Men väl på plats mötte Simon kärlek och värme.

– Det kändes som om jag kommit hem. Under den första kvällen bad jag en bön och kände värme, glädje, frid och kraft i hjärtat. I den stunden tog jag emot Jesus som min frälsare.

Simon hade då, med små steg, under året innan börjat närma sig Gud. Minnena om hur dåligt han mådde när han successivt bröt sitt tablettmissbruk är fortfarande både tydliga och plågsamma. Men i takt med att han trappade ner droganvändandet började han söka sig närmare Gud.

– Ett år innan jag kom till bibelskolan började jag be en kort bön varje kväll: ”Käre Gud, om du finns så vill jag att du hjälper mig.”

– Jag minns ett tillfälle när jag satt på psykakuten och kände att jag måste välja mellan det ena eller det andra hållet. Jag bestämde mig för att välja det rätta, och fick den kvällen uppleva den finaste solnedgång jag någonsin sett.

Aneby, och närbelägna Ralingsås­gården, har kommit att betyda mycket för Simon. Efter avslutat studieår bodde han kvar där under elva år och befann sig ofta i bibelskolans miljö, där han fick möjlighet att låta relationen med Jesus växa.

– Mitt liv har förvandlats, från natt till dag. Den meningslöshet jag tidigare känt har försvunnit, säger han.

Han berättar om tryggheten och glädjen att när som helst kunna samtala med Herren.

– Bönen är det jag utgår ifrån och återvänder till. Den är grunden till min relation med Jesus. Det är underbart när man upptäcker hela den värld som bönen är, tillägger Simon, och nämner uttryckssätt som tungotal och lovsång men även färdigskrivna böner samt stilla bön.

Bibeln är en annan viktig del av Simons dagliga tillvaro.

– Bibeln är Guds ord som styrker och ger liv. Det är först och främst från Bibeln som vi hör Guds tilltal in i våra liv. Det är sammanvävt med bönen, att studera Ordet och be över det. Det finns en väldig kraft i Guds ord, säger Simon.

– Att få vakna upp på morgonen och ha Jesus som grund i livet ... Det är inte alltid lätt för det! Man har alltid saker att jobba med. Men det är fantastiskt att ha Jesus, fortsätter han.

Simon vill belysa att himlen inte endast är en larmcentral dit människan kan vända sig på nödens dag. Det finns ingen som helst anledning att vänta med att söka Jesus bara för att livet just nu känns bra även utan honom, menar han.

– Det finns inte en fantasy, äventyrsfilm eller någonting annat som kan mäta sig med att vara med i Guds armé. Jesus botade människor, han talade om hopp och liv. Vi är kallade till att leva i samma uppdrag som Jesus hade när han vandrade på jorden. Att leva i den verkligheten, det är otroligt spännande.

Men det kristna livet är inte bara spännande utan även tryggt, betonar Simon.

– Guds rike kan inte skakas. Det blir jobbigt om man byggt sitt liv på affärsverksamhet eller utbildning och sedan blir av med det. Om vi så skulle förlora våra liv äger vi någonting i Guds rike som inte kan skakas, förstöras eller vissna. Det är först i skakiga tider som det visar sig hur vi byggt vårt hus. Det kan vara en välsignelse också, att se vad som håller och inte håller.

Nu är cirkeln sluten då Simon åter bosatt sig i Skåne, där han en gång växte upp.

– Jag flyttade tillbaka hit för ungefär 2,5 år sedan. Nu bor jag i Hörby och arbetar som snickarlärling, vilket jag trivs bra med, berättar han.

Simon benämner Gud som hela livets Gud och menar att uppdraget att vara evangelist är givet till alla troende i det sammanhang där man befinner sig, vare sig man arbetar som predikant eller snickare.

– Det handlar om att vara lyhörd för den öppna dörren. Kvinnan som mötte Jesus vid brunnen visste om vattnets betydelse. Då kopplade Jesus sitt budskap till vardagen när han talade om det levande vattnet

Simon beskriver Jesu berömda bergs­predikan, som skildras i Matteus­evangeliet kapitel 5–7, som genuin snarare än spektakulär.

– Jesus pratar om salt och ljus. Det handlar om ödmjukhet och karaktärsdrag. Vi människor har alla våra fel och brister, men om inte våra liv vittnar om Jesus väger inte heller våra ord så tungt.

Intervjustunden på lunchstället i Hörby börjar gå mot sitt slut när vi pratar om det faktum att många människor ännu inte säger sig tro på och känna Jesus. Simon är övertygad om att ingen människa som kollar upp vad relationen med Jesus innebär skulle säga nej till den.

– Ska man nöja sig med mindre än att leva i en relation med Gud? Det känns som slöseri och en stor sorg om vi inte tar vara på detta. Det är en rikedom att öppna sig för Gud och leva i en nära relation med honom.

– Människan vill vara stark och oberoende, men rikedom är att öppna sitt hjärta för Gud och leva i en nära relation med honom, säger han.

Mitt liv har förvandlats, från natt till dag. Den meningslöshet jag tidigare känt har försvunnit,

SR-reporter i relation med ”säkerhetshot”

Islamism. En journalist som fram till i höstas arbetade på Ekot-redaktionen på Sveriges Radio och som bevakat... onsdag 5/5 20:00

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Minnen från Förintelsen ska samlas in till nytt museum

Historia. Forum för levande historia påbörjar nu en landsomfattande insamling av minnen kopplade till... torsdag 6/5 06:00

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Ilska efter krönika om Ebba Buschs klädval

Medieetik. KD-ledaren Ebba Buschs ”åtsittande, vita klänning är tydligt sexualiserande”, skrev Boel Ulfsdotter... onsdag 5/5 16:04
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier