Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Marie var alkoholist – i dag hjälper hon andra

Ett sms till en kollega då Marie Ring övervägde att ta sitt liv blev vändningen. I dag har hon funnit ett hem i Smyrnakyrkan och hjälper socialt utsatta och asylsökande. – Det är bland det roligaste jag varit med om, säger hon.

Vittnesbörd · Publicerad 08:00, 29 nov 2019

Marie Rings livsresa har tidvis varit tuff. Hennes pappa tog livet av sig när hon var 14 år och det var då hennes liv började ”spåra ur”. Farmor och mormor dog strax efter och hon kände sig övergiven och ensam.

– Jag har alltid känt mig utanför och växte upp med en känsla av att inte duga något till. Jag blev arbetsnarkoman och shoppade mycket. Alkoholen blev en sista utväg för att döva mina känslor, säger hon.

Det blev skilsmässa och Marie förlorade sina vänner. Till slut försökte hon ta sitt liv, men skickade ett sms till en kollega som ett rop på hjälp.

– Jag var trött på alkoholen, på livet, på allt och hade inte orkat be om hjälp, säger hon.

Marie kom till ett behandlingshem och fick möjlighet att samtala med en präst. Det ledde till fortsatta samtal med honom i S:t Johanneskyrkan, som drivs av Stadsmissionen. Där gick hon även på 12-stegsmöten och gudstjänster och fick en gemenskap med människor i samma situation.

– Från att ha haft villa och två bilar kände jag mig som hemma med de trasiga människorna där, berättar Marie.

På en av gudstjänsterna berättade en diakon som varit med vid diskoteksbranden 1998 – då 63 unga personer dog och drygt tvåhundra skadades – om hur han suttit och bara hållit människor i handen. Det tog tag i Marie, och när hon satt i bilen på väg hem blev det plötsligt alldeles ljust omkring henne.

– När jag kom upp på Älvsborgsbron blev allting bara vitt och jag kände: ”Gud finns ju. Det är sant.” Jag förstod att det fanns någon som bar mig och att jag inte var ensam, säger Marie med tårar i ögonen.

Det är nu nio år sedan, men minnet berör henne fortfarande starkt.

I december har Marie varit nykter i tolv år. Hon ber morgon och kväll och har hittat sitt andliga hem i Smyrnakyrkan, där hon döptes för ett år sedan. Hon kom även med i en hemgrupp och ledarna har blivit som mentorer för henne, säger hon.

Därtill hjälper Marie till i kyrkans Manna-arbete, där matkassar delas ut till behövande. Hon kom in i arbetet via en kompis.

– Det är en glädje att se folk bli så glada. Vi är ett sammansvetsat gäng och jag är så tacksam över att kunna hjälpa till, säger hon.

– Jag mår bra av att tjäna Gud och ge av det jag kan till andra människor.

Jag förstod att det fanns någon som bar mig och att jag inte var ensam.

Carola sjöng för mamma som räddade sina barn ur brand

Edsbynbranden. Den sexbarnsmamma som räddade sina barn ur ett brinnande hus hyllas som hjälte. Nu kommer uppgifter om att Carola Häggkvist besökt henne vid...

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Nu kommer tulpanerna

Vardag När granbarren är uppsopade och amaryllisen har slokat – då vill vi pynta hemmet med tulpaner.

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...
E-tidning
Mest lästa just nu

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Förkunnare. Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...