Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Karin fick se hur människor blev befriade

Karin Wennerlöf Lilja har nyligen varit i Afrika och fått uppleva hur Gud rört vid tusentals människor under en och samma sekund. Men hon har även mångårig erfarenhet av att Gud kan använda sig av en samtalsterapeut som redskap till att besvara en människas bön.

– Det ena utesluter inte det andra. Gud skickar människor i vår väg som kan hjälpa, säger Wennerlöf Lilja.

Vittnesbörd · Publicerad 07:00, 25 okt 2022

Sommaren 2020 gifte sig samtalsterapeuten och socionomen Karin Wennerlöf Lilja med pastorn och evangelisten Tommy Lilja. När Karin mötte sin blivande make ställdes hon direkt inför en utmaning i form av den dialekt som Tommy och många andra människor i västra Blekinge talar.

– Det var svårt, säger hon och skrattar.

Karins regelbundna medverkan i Världen idags relationsspalt har gjort henne till ett känt ansikte hos tidningens läsare. Hennes arbete har under många år handlat om att hjälpa människor genom samtalsterapi.

Medan maken Tommy sedan länge är en van världsresenär hade Karin själv tidigare knappt varit utanför Sveriges gräns, berättar hon. Numera följer hon med när hon har möjlighet, vilket är detsamma som några resor per år. Nyligen reste makarna tillsammans till Afrika för några dagars möteskampanj samt inspelning av kristna tv-program. 

De besökte platsen Maramba, belägen vid gränsen mellan Zambia och Zimbabwe. Där promenerar vilda elefanter över vägen via ett eget övergångsställe och girafferna spatserar oblygt inne på hotellområdet. De hann även med en utflykt till de närbelägna och berömda Victoriafallen.

– Det var fantastiska dagar.

Området beskrivs som ockult. Den lokala Tongastammen ägnar sig åt att tillbe demoner vid Victoriafallen.

– Det är en andevärld vi har att göra med. Det krävdes verkligen bön i Jesu namn för att bryta igenom, berättar Karin.

– Atmosfären lättade dag för dag. Vi fick se jättemycket manifestationer, människor blev befriade. Sista kvällen var det bara full glädje, fortsätter hon.

En av händelserna under den senaste resan som etsat sig fast i Karins minne var när en kvinna som tidigare varit förlamad, dök upp. För elva år sedan kom samma kvinna till Tommys möte, förlamad efter att ha drabbats av en stroke. Kvinnan blev helad av Gud och kunde gå igen. Elva år senare kom kvinnan tillbaka och vittnade under glädjetårar att hon ännu kan gå.

– Man känner så mycket tacksamhet. Många fattiga människor kom med längtan efter Gud. Människor tog emot Jesus och Gud gjorde så mycket i män­niskors liv, den här typen av bekräftade mirakler är jätteviktiga.

En kväll predikade Tommy utifrån temat ”Kärleken misslyckas aldrig”.

– Det var som om en bomb slog ned i mötet. Tusentals människor nästan lyfte från marken, folk blev befriade överallt. Det är fantastiskt att se vad Jesus kan göra för tusentals människor inom bråkdelen av en sekund, berättar Karin.

Någon kanske funderar över varför vi inte hör om liknande manifestationer av Guds kraft på svensk mark.

– Det är samma Gud, det är samma Ande. Jag tänker att vi här i Sverige har blivit mer rädda för det karismatiska. Vår materiella välfärd kanske minskar hungern efter Gud, funderar Karin.

Hon påminner även om att den kristna tron förr i tiden hade en mer synlig plats i det svenska samhället.

– I dag vet många inte vem Jesus är. Andra säger att man ska vänta med att bli frälst eftersom man har föreställningen att det blir stelt och tråkigt, med alla förbud. Och när det blir religion i stället för relation, det är då som det blir fel.

Många människor anser det vara naturligt att gå till vårdcent­ralen vid upplevt behov av somatisk vård. Men när det gäller själens mående kan tröskeln till att söka professionell hjälp upplevas vara högre.

– Det ena utesluter inte det andra. Jag har aldrig tänkt i de banorna. Vi är ande, själ och kropp, Jesus är intresserad av hela människan.

Bönens kraft är stor, betonar hon. Men det åligger även människan att göra vad hon förmår.

– Vi behöver ta ansvar för sinnets förnyelse och jobba med vår inre människa. Man kan behöva bearbeta inre sår. Gud skickar människor i vår väg som kan hjälpa; han jobbar ofta via människor, säger Karin.

– Men vi behöver också ta hand om de andliga attacker som kommer emot oss, fortsätter hon.

Karin har upplevt en allt större öppenhet inför att tala om dessa frågor.

– De senaste tio åren har man, även inom kyrkorna, börjat prata mer om själens mående. När jag är ute och föreläser märker jag av ett enormt intresse för att skaffa mer kunskap.

Inte sällan strävar vi människor efter snabba lösningar, så kallade ”quick fix”.

– Ge mig tålamod, men gör det fort.

Ibland kan det, enligt Karin, vara nödvändigt att gå igenom en längre process.

– Psyket jobbar jättesakta, det är långa processer. Gud har skapat oss så för att vi ska fungera just så. Annars hade han skapat oss med snabba processer för våra känslor, men det har han ju inte gjort.

Karin lyfter fram sina egna och makens olika gåvor som en utmärkt kombination. De bollar och pratar mycket med varandra, berättar hon.

– Jag skjuter från höften, ibland missar jag rejält. Det gör aldrig Karin, hon siktar noga och otåligt länge, inflikar Tommy. 

På vardagarna arbetar Karin som enhetschef i Blekinge.

– Jag trivs väldigt bra med det, just nu är jag kallad att vara där.

För närvarande har hon gjort uppehåll från rollen som samtalsterapeut för att i stället resa runt och hålla seminarium i ämnet.

– Jag hinner även med några utlandsresor varje år där jag får tjäna och betjäna tillsammans med Tommy, säger Karin Wennerlöf Lilja.

I början av 1990-talet startade Tommy Lilja organisationen PTL Ministries som sedan dess vuxit till ett världsvitt arbete på flera kontinenter. Verksamheten inrymmer allt från brunns­borrningar i Himalaya, församlings­planteringar, kyrk­byggen, barn­hem samt stora mötes­kampanjer i flera världsdelar.

Jag tänker att vi här i Sverige har blivit mer rädda för det karismatiska. Vår materiella välfärd kanske minskar hungern efter Gud.

Karin Wennerlöf Lilja

Namn: Karin Wennerlöf Lilja.

Bor: Sölvesborg.

Yrke: Socionom och samtalsterapeut.

Familj: Karins två barn, Tommy med sina två barn.

Favoritmat: Älskar sallad och pizza.

Fritidsintresse: Baka, hemmakvällar, resa, träna.