Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Hinduprästen fann kärleken i Jesus Kristus

Rahil Patel tjänade som hindupräst i tjugo år och etablerade många internationella kontakter med presidenter, kändisar och företagare. Han grundade flera tempel och var en välkänd talare. Men hjärtat fann inte den frid och kärlek han så desperat sökte. Tills den dag då Jesu kärlek uppenbarades för honom.

Vittnesbörd · Publicerad 09:00, 15 okt 2019

Det är söndag förmiddag när Rahil Patel är ute på en av sina sedvanliga promenader i London. Året är 2012 och han har ganska nyligen återvänt till England efter att ha lämnat sitt tjugoåriga liv som hinduisk präst. Han är ordentligt trött på allt som har med religion att göra.

Plötsligt vänder han sig om och ser en vacker kyrka. Så fort han kliver innanför portarna känner han den där friden, som han har sökt i decennier, sänka sig ner över honom.

Samtidigt hör han rösten: ”Du är hemma nu.”

Det är nu sju år sedan Rahil mötte Jesus i den anglikanska kyrkan Holy Trinity Brompton, även känd som den kyrka där Alphakursen grundades. I dag reser Rahil vart han än blir inbjuden för att dela sitt vittnesbörd om Jesu stora kärlek.

När Världen idag träffar honom befinner han sig i Örebro för sin Sverigeturné. Hans bok Kärleken fann mig har nämligen kommit ut på svenska.

Hans mörka ögon utstrålar värme och frid när vi möts i Mellringekyrkan. 

– Min fru skulle ha varit med i dag, men hon fick avboka i sista sekunden på grund av jobb, säger 47-årige Rahil.  

Han och frun Szabina träffades under en Alphakurs 2012, men Rahil hade då mycket att bearbeta på egen hand, så det dröjde fem år innan de gifte sig. Detta var något helt nytt för Rahil, som under tjugo års tid inte ens tilläts titta på kvinnor. 

– Om några dagar firar vi två år som gifta, säger han med ett stort leende. 

Rahil föddes i Kenya men växte upp i England i en ortodox hinduisk familj. I början var han skeptisk till religionen, men ju mer han besökte templet desto mer trodde han att det var hans kall att tjäna den mänskliga gud, Guruji, som tillbads inom deras hinduiska samfund. 

– Jag trodde att det var mitt syfte i livet, att behaga Guruji. Han var som en gud för oss, det var en väldigt fast övertygelse, säger Rahil. 

Han var 19 år gammal när han och storebror Raj strök ett streck över sina gamla liv och – mot sin familjs vilja – började träna på ett kloster i Indien för att bli präster, så kallade swami. Som swami tillåts du inte ha någon kontakt över huvud taget med ditt gamla liv, vilket innebar stor sorg för deras föräldrar, som från den stunden lika gärna kunde räkna sina söner som döda. 

Rahil hade bara varit i klostret i en månad när han första gången ifrågasatte sin närvaro där. Han var i templet för att be och sjunga när han plötsligt anade en viskande röst som frågade om han fattat rätt beslut, om han var på rätt plats.

– Jag kommer ihåg att jag ställde mig upp på balkongen i templet och under några få sekunder tänkte jag: ”Kära nå'n, vad har jag gjort?”. Det var väldigt hastigt och väldigt skrämmande. Men jag tryckte snabbt undan tanken och tänkte att det måste vara djävulen som försökte stoppa mig, berättar Rahil.

– Men det var något väldigt äkta med frågan, den kändes inte ondskefull.

Efter den upplevelsen fortsatte tvivlet att komma, men Rahil och de andra hölls mycket upptagna i klostret med studier, andliga övningar och meditation. Han lade dock märke till att de som varit präster i över trettio år ändå inte verkade förändrade på insidan.

Under träningsperioden fick Rahil malaria fem gånger och han tog upp sina frågor när Guruji kom till klostret.

– Jag sade till honom: ”Vi lever en sådan strikt livsstil med celibat, man får inte röra vid pengar, inte titta på kvinnor. Var är förändringen med en sådan strikt livsstil? Det måste bli någon förändring.” Han sade till mig: ”Du tänker för mycket. Du frågar för många frågor. Det tar tid, ge det tid”, minns Rahil.

– Jag höll inte med i mitt hjärta, men sade att det verkade logiskt. Sedan sade jag: ”Om du är gud, vilket du är, varför helar du mig inte?” Han avböjde att svara på frågan.

Efter att Rahil blivit präst reste han mycket. Under sina tjugo år reste han 400 gånger bara till Europa. Där etablerade han flera tempel och ordnade så att organisationen kom in i FN. Den hade även platser i Genève, och Rahil ordnade möten med olika presidenter.

Dessutom var han en omtyckt och välkänd talare.

Men bakom fasaden gnagde tvivlet på om det han trodde verkligen var sant. Han började studera andra hinduiska samfunds texter för att se om svaren på livets frågor fanns där. Han läste även flera självhjälpsböcker.

– Bara för att försöka förändra något på insidan. Vi gjorde allt utåt sett, men på insidan såg jag ingen förändring. Inte bara i mig, utan hos alla. 

Sjukdomarna blev allt värre och till slut lades Rahil in på en klinik i Florida under tio månader. Hans hemliga fascination av Jesus och korsets budskap växte och hans undervisningar började att förändras.

Efter behandlingen kallades Rahil tillbaka till Indien. Guruji och organisationen ifrågasatte hans förändrade teologi. Under mötet med den gud som Rahil tjänat i två decennier vågade han till slut ta beslutet han så många gånger funderat på, och bad om att få lämna organisationen och prästlivet. Han var trött på det meningslösa sökandet.

Det var ingen som protesterade. 

– Jag tror de var glada att jag åkte, säger han och ler. 

Väl tillbaka i London lät en gammal vän honom bo på sitt hotell. Efter Rahils besök i Holy Trinity Brompton den där söndagen gick han till sitt hotellrum och tog emot Jesus som herre i sitt liv.

Han fick goda vänner i kyrkan som bjöd med honom på en bön- och lovsångskväll. Där och då skulle Rahil för alltid bli övertygad om att Jesus inte bara var någon vacker idé, utan fullt verklig.

– En av kvinnorna som ledde lovsången kom och lade sin hand på min axel, och jag fick detta kraftfulla dop i Guds helige Ande. Det var otroligt, berättar han.

Därefter påbörjades en ny vandring för Rahil: att lära om, genom att inte tro att han kan förtjäna Guds nåd. 

– Jag ställde mig ofta frågan: ”Vad ska jag nu göra för Jesus? Vilket syfte har jag?” Gud var väldigt tydlig med mig de första månaderna att ”syftet med ditt liv är att vara älskad av mig, sitt bara och låt mig älska dig, få mata dig”. Det var väldigt svårt, minns Rahil.

– Sakta började sanningen i huvudet att landa i hjärtat. Jag började se en förändring i mitt inre, vilket är fascinerande, för i Kristus spenderar du bara tid med honom när du börjar förändras, du gör ingenting.

Vad vill du säga till kristna som tror att de måste förtjäna Guds kärlek? 

– Var inte en hindu! säger han och ler igen.

– Tillbe inte som hinduer. Du kan gömma dig bakom så många kristna saker och övertyga dig själv om att du är en kristen. Du kan vara upptagen i så många aktiviteter och ändå inte möta Kristus.

På frågan vad han drömmer om, tvekar han inte när han säger att han vill ha barn och ett eget hem. Sedan blir han tyst en stund.

– Jag vet inte, jag verkar väldigt tråkig när jag får den här frågan, säger han och pausar lite till.

Sedan tillägger han:

– En av mina drömmar är att aldrig kompromissa med min personliga tid med Herren. Det är en dröm och ett hopp.

Jag kommer ihåg att jag ställde mig upp på balkongen i templet och under några få sekunder tänkte jag: 'Kära nå'n, vad har jag gjort?'.
Sakta började sanningen i huvudet att landa i hjärtat.

Rahil Patel

Hans födelsenamn är Mitesh, men han bytte till Rahil efter att ha träffat en man som hette Rahil och som förklarade att namnet på hindi betyder ”någon som lämnar bitterheten bakom sig och tar med sig skönheten i det förflutna in i framtiden”. 

Guruji är enligt teologin gud i himlen, men också i form av Guruji på jorden. Vad han än säger, gör eller tycker så är det gud själv som bestämmer det. 

Rahil och frun, Szabina, bor numera i Oxford, där Rahil studerar apologetik.

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Israel hjälper jordbävningsdrabbade i Puerto Rico

Insats. Efter den jordbävning som drabbade en stor del av Puerto Ricos invånare den 7 januari kunde den israeliska hjälporganisationen Isra Aid snabbt inleda...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Nu kommer tulpanerna

Vardag När granbarren är uppsopade och amaryllisen har slokat – då vill vi pynta hemmet med tulpaner.

Politiker: Utred hur porr påverkar unga

Nätpornografi. ”Vi ber smartphonegenerationen om ursäkt för att vi inte har förstått och agerat i tid.” Det skriver representanter för de tidigare allianspartierna...

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...
E-tidning
Mest lästa just nu

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Förkunnare. Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...