Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Bytte rullator och syremask mot skidor

Doften av parfym, djur och kylig luft. Allt detta kunde innebära svår andnöd för pingstpastorn Sivert Edorsson i Långsjöby. Efter att ha fått förbön i oktober 2015 är han friskförklarad. – Jag har dragit tillbaka min ansökan om sjukbidrag, säger pastorn vars helande väckt stort uppseende.

Vittnesbörd · Publicerad 12:01, 1 apr 2016

Ända sedan barndomen har Sivert haft besvär av astma och allergier. Starka dofter, som blommor och parfymer med mera, har gjort livet besvärligt.

– Periodvis har det varit något bättre men de sista åren har allt blivit mycket sämre, berättar Sivert, som är pastor i Sionförsamlingen i Långsjöby, tre mil från Storuman.

I tjänsten har sjukdomarna orsakat honom stora problem. Parfymdofter och husdjur har ställt till det rejält vid gudstjänster och hembesök. Inför olika läger, där den nu 62-årige pastorn Sivert ofta varit med som ledare, har ungdomarna uppmanats att inte använda parfymerat schampo och tvål.

– Inte ens detta klarade jag av, säger Sivert som ett exempel på sin känslighet.

De senaste åren har problemen förvärrats. Sivert berättar att han en gång i månaden fått åka in akut för att få andningshjälp, inhalering. Vid universitetssjukhuset i Umeå har man skrivit ut en rad olika mediciner till Sivert. Han har tagit dem både morgon och kväll.

– Enligt läkarna var jag en högmedicinerande patient som ändå var mycket svårmedicinerad mot astma. De har inte vetat vad de ska göra för att hjälpa mig.

Inte ens på natten har Sivert sluppit undan sina plågor. Snarkning har bidragit till otrevliga andningsuppehåll och syrebrist.

– Jag fick en särskild andningsmask för att få en jämnare syretillförsel nattetid. Men inte heller den gav mycket till lindring, berättar den prövade mannen.

Ute bland folk har det varit uppenbart hur sjukdomen brutit ner pingstpastorn. Det berättar han själv.

– Jag gick väldigt långsamt och använde alltid rullator om jag skulle gå lite längre sträckor.

Att genomföra en vanlig predikan har inneburit stora svårigheter.

– Jag fick använda en ”predik-stol” i ordets rätta bemärkelse, småskämtar Sivert, som ofta förkunnade i sittande ställning.

– Mina andningsproblem gjorde också att jag ofta förlorade min röst – mitt arbetsredskap. Det hände att rösten föll bort helt under en predikan; den var så trött och ansträngd. Hela tiden kunde man också höra att jag var tungandad.

I oktober 2015 fick Sivert höra att det planerades bönedagar i Övre Soppero. De arrangerades av det så kallade ”Bönetåget”. Pingstpastorn fick en längtan att åka dit.

– Jag kände ett behov av stillhet tillsammans med Herren, förklarar han och berättar att församlingens ”äldstegrupp” uppmuntrade honom att åka i väg.

En söndag satte han sig i bilen för att köra de 60 milen till Övre Soppero. De första dagarna gick ganska bra. Men på tisdagskvällen blev Sivert plötsligt rejält sjuk.

– Jag fick mycket stora andningssvårigheter och en kraftig hjärtklappning. Jag kallsvettades, minns Sivert Edorsson och berättar att anfallet var det värsta han upplevt.

Man övervägde att ringa ambulans, men Sivert beslöt att först be om förbön. Vännerna bad för honom, intensivt och länge.

– Jag kände att det lättade, berättar Sivert som därmed inte vågade dra slutsatsen att han var helad.

Innan han somnade på kvällen sa han till Gud: ”Om du har gjort ett under, så ska jag gå ut och gå i morgon bitti – utan rullator. Nästa morgon var det 8–10 grader kallt – en temperatur som vanligtvis triggade astman.

– Jag brukade ofta ha en särskild andningsmask som värmer upp luften vid inandning, berättar Sivert.

Men nu gjorde han det omöjliga – gick ut i kylan utan andningsmask, och utan rullator.

– Jag gick två kilometer i rask takt – utan problem! förklarar han med upphetsad glädje i rösten.

Väl tillbaka i bönesamlingen tog han nästa steg på vattnet. Han började tända levande ljus i kapellet.

– Innan hade levande ljus alltid gett mig andningsvårigheter eftersom levande ljus tar så mycket syre i rummet, förklarar Sivert.

Det har gått ett halvår sedan förbönsstunden. Och Sivert är alltjämt helt frisk.

– Jag har testat att göra allt det jag inte kunnat göra tidigare, förklarar han. Och jag känner inga symptom över huvud taget. Utan problem kan jag möta parfymdoftande människor, blommor, katter och hundar. Jag kan dessutom åka slalom, berättar han om hobbyn som sedan många år legat på hyllan.

Inte nog med detta. Sivert berättar att han även tagit sig an berget där paret Edorsson bor.

– Där gick jag fem kilometer i 15 cm nysnö på den branta stigen, säger han och tillägger lekfullt:

– Frun hänger inte med mig längre om jag får gå i den takt jag vill.

I kyrkan har Sivert gjort sig av med ”predik-stolen” och återtagit predikstolen. Och att hålla begravningar – med blommor och levande ljus – är inte längre något besvär.

– Jesus har gjort ett under, utbrister Sivert Edorsson och sjuder av tacksamhet till Gud.

Att ett under skett bekräftas också i patientjournalen från lungmedicin i Umeå: ”Patienten har bett till Gud och fått hjälp av Jesus”, lyder överläkarens anteckning. Sivert har begärt att få den hemskickad. Han behövde den för att kunna dra tillbaka sin ansökan om sjukbidrag hos Försäkringskassan.

Astman såväl som allergin är som bortblåsta. Sedan förbönsstunden i Övre Soppero har han inte använt någon medicin.

– Jag har även lämnat ifrån mig andningsmaskerna, rullatorn och andra hjälpmedel, berättar Sivert.

Nyheten om undret har fått spridning i bygden. Även utanför kyrkans värld.

– Alla ser att något hänt mig, att jag går normalt, är ute i skog och mark och har en helt annan röst.

Sivert Edorsson berättar också om den tacksamhet händelsen väckt i hans församling, Sionförsamlingen i Långsjöby.

– Jag tror inte att det går ett bönemöte utan att någon tackar Gud för att jag blivit frisk, säger mannen som varit pastor i hela sitt liv.

Efter bibelskolan 1971 har han jobbat i en rad olika församlingar, och under några år som missionär.

Att Jesus kan och vill hela har han alltid trott. Trots att han ibland känt missmod så har han trott att detta också gäller honom själv.

– Jag har slagit fast detta hela tiden, att förr eller senare så kommer jag bli frisk.

Och nu har det hänt. Sivert är lycklig och utom sig av tacksamhet.

– Jesus gör under i dag!

Jag gick väldigt långsamt och använde alltid rullator om jag skulle gå lite längre sträckor.
Jag har testat att göra allt det jag inte kunnat göra tidigare. Och jag känner inga symptom över huvud taget.

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Allt färre amerikaner är kyrkligt aktiva

USA. Antalet amerikaner som är medlemmar i någon kyrka, synagoga eller moské blir allt färre, enligt en... lördag 10/4 16:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier