Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Uluru sträcker sig 348 meter över det omgivande ökenlandskapet. Foto: Henrik Samuelsson/TT

Rusning till världens största klippa inför klättringsförbud

Utsikten uppifrån Australiens nationalklenod Uluru (Ayers Rock) kan förbli en hägring för den som inte skyndar sig – i slutet av oktober förbjuds turistklättring för alltid.

Vardag · Publicerad 09:00, 25 aug 2019

Redan på mils avstånd dyker den upp, plötsligt och tydligt vid den annars linjalplatta ökenhorisonten. Aboriginerna har spunnit magiska berättelser om hur klippan skapats och vad den har varit med om. Och det är lätt att förstå att de inte tycker om alla högljudda turistsällskap som skräpar ner och riskerar livet för att ta selfies uppe på Ulurus topp.

Även om det sitter stödräcken på vägen upp är det en brant klättring. Ibland blåser det rejält, och sedan statistik började föras på 1950-talet har nästan 40 personer mist sina liv i samband med bestigning.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Vilket EU-land ska bli först med att flytta sin ambassad?

Israelkommentar Hemkommen efter ännu en intressant resa till Jerusalem känner jag mig inspirerad att kommentera ambassadflyttningarna i Israel. I skrivande stund har...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.