Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

De orden borde väga tungt

Ungkrönika · Publicerad 00:00, 5 sep 2023

”Vår ångest kommer ofta inte från att tänka på framtiden utan från att vilja kontrollera den. Gud är den enda som faktiskt fullt ut vet framtiden, och han med all kunskap om vad som kommer att hända säger: ’Oroa er inte för någonting’ (Fil 4:6). De orden borde väga tungt för oss.”

Citatet är Ben Fitzgeralds, ledare för Awakening Europe.

Jag har många gånger gett Gud allt, men ärligt talat lika många gånger tagit tillbaka kontrollen när det blivit osäkert och läskigt. Ibland har jag liknat det med att fiska. Att vi kastar ut linan och säger ”Jag ger dig allt”, samtidigt som vi hela tiden håller kvar i spöt. När det sen blir jobbigt drar vi snabbt in linan och tänker att: ”Nu när jag har tagit tillbaka kontrollen kommer jag kunna påverka omständigheterna mycket mer.”

Men så står vi där med spöt i handen och inser att vår möjlighet att förändra fortfarande inte består av mycket mer än oro och bekymmer. Egentligen hade spöt varit mycket säkrare helt i någon annans händer, hos någon som faktiskt har kontroll och möjlighet att förändra på riktigt.

När vi åker buss sitter vi tryggt, för vi litar på att busschauffören kommer att ta oss till målet. När vi flyger sitter vi tryggt, för vi litar på att piloten kommer att föra oss säkert till vår destination. Varför sitter vi inte lika trygga och litar på att Gud kommer ta hand om våra liv fram till evigheten och in i den?

Jag tänker på när Petrus gick på vattnet. Han var lika trygg hela tiden för Jesus var alltid där, men oron fick honom att missa det. Så när hans blick hamnade på allt det läskiga runt omkring blev konsekvensen att han började sjunka. Men fortfarande var han lika trygg, för Jesus var genast vid Petrus, tog hans hand, drog upp honom och så vandrade de tillsammans tillbaka till båten igen.

Det är lätt att blicken hamnar på våra bekymmer, och vi börjar så lätt att sjunka. Men även då är vi trygga, för den Gud som vi tillhör är genast där, tar vår hand, släpper aldrig taget och vandrar med oss tillsammans vidare.

Så nu när vi kliver in i en ny termin, som för många innebär förändringar och en del frågor inför framtiden, vill jag bjuda in er till samma sanning som jag just nu behöver påminna mig själv om: Att Gud som har all kunskap om vår framtid säger ”Oroa er inte för någonting”.

Kanske har du precis börjat på gymnasiet, flyttat till en ny stad, har drömmar för framtiden, försöker hitta ett jobb du trivs med eller tittar på alla katastrof-nyheter och funderar på vad som kommer hända framöver?

Men när ångesten, oron och bekymren kommer, påminn dig om att Jesus är din framtid. Han som fanns före allting och finns efter allting. Han som är skapelsens Herre och som redan har besegrat döden. Han som vet allt, kan allt och älskar oss mest av allt. Han tar vår hand när vi faller, vandrar bredvid oss, lämnar oss aldrig och säger till oss att vi inte behöver oroa oss för något.

De orden borde väga tungt.

Varför sitter vi inte lika trygga och litar på att Gud kommer ta hand om våra liv fram till evigheten och in i den?

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00