Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Rebeckas tavlor med profetiska budskap berör många

Som tonåring upplevde Rebecka Hagstedt en kallelse till att gestalta syner från Gud på hennes taveldukar. När hon gav Gud kontrollen över målandet öppnades nya dörrar och budskapen i bilderna talar till många.

– Det händer häftiga grejer. Jag får vittna för vissa personer som blir väldigt berörda, säger Rebecka.

Ung · Publicerad 07:00, 19 sep 2023

På en bakgata i stadsdelen Norrby i centrala Borås lyser solen upp det ”Gula huset”. Utöver Rebecka Hagstedts ateljé finns också ett språkcafé, en kristen bokklubb och en träffpunkt för daglediga här inne. Längst med väggen sitter porträtt blandat med färgglada blommor. I mitten av salens gemensamma långbord står ett verk i keramik, föreställande ett par som håller om varandra.

– Jag gör lite figurer i keramik med, denna figur är till en väns bröllop i höst. Men för det mesta fokuserar jag på mina tavlor, säger Rebecka.

Rebecka var 15 år gammal när hon fick tilltal från flera personer, som inte kände varandra men som hade en profetisk gåva, att Gud skulle ge henne olika syner och visioner.

– Det skulle bli till uppmuntran och till varning för människor, säger hon.

Samma kväll som den tredje personen profeterat samma sak över Rebeckas liv fick hon sin första syn från Gud som hon skulle måla ner.

– Så då började jag att måla den och sedan utvecklades det till att jag fortsatte måla saker som Gud visade mig, säger Rebecka.

I början visste hon inte vad allt betydde, men så började hon höra Gud tala till henne och förklara symboliken i de olika färgerna och symbolerna han visade henne.

En av Rebeckas första tavlor var en beställning på en bibel och ett ljus. Hon beskriver hur svårt det var att få fram ett bra motiv när hon skissade på egen hand. Efter en stund i bön visade Gud Rebecka en syn där en man sitter vid sin bibel och rufsar sig i håret för att visa att han inte förstår vad han läser.

– Men då kommer Jesus in bakom honom och säger: ”Det är det här jag menar.” Och sedan försvann synen och jag visste att det var det här jag ska måla, det här blir mycket bättre.

Till en början var Rebecka frimodig med sin konst. Vid ett tillfälle under ett sommarlov satt hon på en bänk när en äldre man kom och satte sig ner bredvid henne. Hon kände hur Gud manade henne att visa mannen tavlan, vilket hon gjorde, och den äldre mannen föll i tårar.

När Rebecka började skolan igen blev hon mer tillbakadragen. Under flera år visade hon inte upp sina tavlor av fruktan för vad andra människor skulle tycka om henne.

– Det var inte bara ett gulligt lamm eller någon enkel kristen bild, utan jag kände ibland att Gud manade mig att måla ganska vassa bilder, säger Rebecka.

Det dröjde flera år innan hon vågade förmedla till andra människor vad Gud ville att de skulle få se genom hennes målningar. Allt ändrades för henne dagen då hon vågade ta upp penseln igen efter ett längre uppehåll, och målade en båt som Gud visade henne.

– När jag målade denna tavla hade jag inte målat bilder med kristet motiv på ett bra tag. Tavlan visar Jesus som står vid rodret på ett skepp och för mig är det en påminnelse att jag vill att Jesus ska få styra mitt liv, få vara min kapten. När jag målade den båten så kände jag att Gud kallade mig tillbaka, säger Rebecka.

Med Jesus i båten började det öppnas fler dörrar för Rebecka. De senaste åren har hon ställt ut sina tavlor i olika kyrkor, men även i andra sammanhang kring Borås. Hon har medverkat i kristna tv-kanaler och haft utställning på Nyhemskonferensen.

Under sommaren medverkade hon på Israelkonferensen med hennes senaste tavla, som auktionerades ut till förmån för Israels vänners arbete. Motivet är Jesus på ett berg i Jerusalem hållandes i en klocka som visar tjugo minuter i tolv. Rebecka tolkar motivet som att Gud vill visa oss att tiden är nära för Jesu återkomst men att det samtidigt finns tid kvar att omvända sig.

– Om klockan är fem i så tar man bara jackan och springer, men är hon tjugo i så har man tid att fråga om de andra är redo, säger Rebecka.

Det är inte bara när Rebecka målar hon får syner som hon upplever att Gud vill att hon delar med sig till andra, det får hon även i vardagen. Många av synerna är bara till vissa personer och dessa målar hon inte ner, utan berättar för dem det gäller. Tavlorna har däremot ett budskap till alla människor och ibland träffar bilderna rätt in i vissa personers liv.

I tavlan ”Den urgamla stigen” visas en gammal pil och en smal snårig stig. Dessa gestaltar Bibeln och hur många som kan döma ut Bibeln som irrelevant i modern tid. Den igenväxta stigen får människor att tveka på syftet med att vandra på en väg som skapades för tusentals år sedan. Men trots att få verkar vandra på stigen så är det fortfarande Guds väg. Rebecka tror att Gud vill visa oss att Bibeln fortfarande är sanningen och den rätta vägen.

– Vi behöver trampa upp de urgamla stigarna. När fler kristna går på den syns vägen tydligare och då är vi föredömen, säger Rebecka.

Hon tror att Gud kommer att låta hennes arbete få växa mer, att hennes målande ska få utvecklas och att motiven kommer få vara aktuella för det som ligger i framtiden. Hon hoppas även på att kunna motivera andra som har gåvan att måla det Gud visar.

– Det är många som säger att det var länge sedan de målade det som Gud visade dem. De vill skapa för Gud men är låsta på något sätt, säger Rebecka.

Vi behöver trampa upp de urgamla stigarna. När fler kristna går på den syns vägen tydligare och då är vi föredömen.

Rebecka Hagstedt

Ålder: 26 år.

Familj: Mamma, pappa och tre syskon.

Yrke: Bildlärare på grundskola i Borås.

Favoritdel i Bibeln: Josef i Egypten. Gud visar oss hur han kan vända våra tuffa perioder i livet till något gott.

Favoritkonstnär: Akiane Kramarik.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10