Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Den helige Ande förändrade allt för Nohadra

Nohadra hade trott på Gud i hela sitt liv och tillhörde ortodoxa kyrkan. Men ändå kände hon att hon inte fick svar på alla sina frågor. Varför finns det ondska i världen? Om Gud är god varför har min familj det så svårt ekonomiskt, tänkte hon.

Ung · Publicerad 07:00, 9 feb 2022

Liljeholmstorget badar i sol. Nohadra Heido visar vägen till ett mysigt kafé, perfekt för en avskild intervju. Hon är sprudlande glad och det finns en särskild glimt i blicken som vittnar om att hon har något särskilt hon vill dela med sig av. Hon beställer en smoothie och börjar sedan berätta.

– Jag tog emot Jesus 2014, men jag har alltid haft en tro på Gud. Mina föräldrar är från Syrien och tillhör ortodoxa kyrkan. Själv är jag född i Sverige och kallar mig därför svensk-assyrier, säger hon.

Trots att hon var uppväxt i en kristen ortodox miljö gick hon bara till kyrkan vid stora högtider. När Nohadra var 22 år sände Gud människor i hennes väg, vilket hon förstod först senare.

En assyrisk tjej som gått i samma gymnasieskola som Nohadra hade blivit kristen och berättade för henne att hon fått möta den helige Ande. Hon berättade för Nohadra att en vän, som tidigare varit muslim, hade berättat för henne om vad en levande kristen tro är och tagit med henne till en kyrka.

Predikanten hade gått runt och bett för människor och lagt händerna på vännen och gett henne en hälsning från Gud.

– Hon kände hur hon översköljdes av kärlek, frid och glädje och hon började gråta. När hon berättade det här för mig kände jag hur något hände i mitt hjärta. Jag upplevde att hon talade sanning och att det var på riktigt, och undrade varför jag inte fått tag på den helige Ande förut, säger Nohadra.

Hon visste vem Gud och Jesus var men inte den helige Ande och kände en stark längtan att höra Guds röst som hennes vän gjort. Nohadra hade så många frågor som hon ville ha svar på.

– Min vän sa till mig att Gud ville svara på mina frågor genom Bibeln. Men jag sade att jag inte kunde läsa den. Jag tyckte att jag behövde någon som förklarade allt som stod där för mig, säger hon.

Vännen sade att den helige Ande skulle leda Nohadra. Hon hade dock bara nya testamentet hon fått av Gideoniterna i skolan och förstod att hon skulle behöva hela Bibeln.

– Jag bad ingen bön, men jag hade en tanke och en stark längtan efter att få tag på en bibel. Strax därefter kom min mamma hem med en bibel och sa till mig att hon köpt den till någon av oss barn, berättar Nohadra leende.

Nohadra tog den och började be och fråga Gud saker. Det var en särskild sak som tyngde Nohadras hjärta.

– Vi är en familj som alltid haft det svårt ekonomiskt. Hur mycket vi än kämpat så har det inte hjälpt och vi var djupt skuldsatta. Min raka fråga till Gud var: ”Om du är så god och vi är kristna, varför går det så dåligt för just min familj?”

Nohadra öppnade sedan Bibeln och slog upp Lukasevangeliet 12:22-23 där det står: ”Gör er inte bekymmer för ert liv, vad ni skall äta, eller för er kropp, vad ni skall klä er med. Livet är mer än maten och kroppen mer än kläderna. Ge akt på korparna. De sår inte och skördar inte, de har inte förrådsrum eller loge, och ändå föder Gud dem. Hur mycket mer värda är inte ni än fåglarna?”

– Det var som om något kom över mig. Jag förstod vartenda ord. Det var precis som min kompis sagt. Den helige Ande var där och förklarade Guds ord för mig. Någon kastade ljus över Bibeln för mig,säger hon.

– Lite längre ner i kapitlet stod det om hur litet tro vi har och att vi först ska söka Guds rike och att vi ska få det andra också.

Nohadra förstod att hennes familj inte levt enligt Bibeln och bara varit kristna till namnet, även om hennes mamma hade en levande tro och varit med om flera bönesvar.

– Min kompis försökte inte tvinga på mig något. Det var den helige Ande som övertygade mig genom henne, säger Nohadra.

Hon började fundera på vilken kyrka hon skulle gå till eftersom hon inte kände att den ortodoxa kyrkan kunde förmedla det hon sökte hos Gud. Hennes vän hade blivit döpt i en pingstkyrka och uppmanade Nohadra att söka sig till någon pingstförsamling i Stockholm.

– Men jag hade hört att det var en sekt. Inom ortodoxa kyrkan kallar man dem för evangelister och det ville jag verkligen inte bli. Men min vän förklarade att det hade med evangeliet att göra och bröt ner mina fördomar, förklarar hon.

Nohadra bestämde sig för att besöka Pingstkyrkan i Bredäng och åkte sedan dit med sin mamma.

– Herren mötte mig och svarade på mina frågor. Söndag efter söndag mötte Gud mig, inte minst genom att det var många i kyrkan som berättade sina vittnesbörd för mig, säger hon.

Nohadra kände att hon kommit hem.

Hennes tro mognade och sedan 2019 arbetar hon både som ungdomsledare i Pingstkyrkan i Bredäng och som nationell ledare för Shine i Sverige, en ungdomsrörelse som vill utrusta troende ungdomar att vinna människor för Jesus genom olika evangelisationsinsatser, vilket Världen idag tidigare skrivit om.

Hennes liv förändrades genom att en vän vågade berätta om sin tro och hur hon upplevt den helige Ande, och nu hjälper Nohadra andra att hitta Gud.

– Jag har fått möta Guds kärlek och vill ge det vidare till andra tills den dag jag dör. Jag vill göra det Gud kallat mig till, säger Nohadra och ler.

Herren mötte mig och svarade på mina frågor. Söndag efter söndag mötte Gud mig…

Nohadra

Ålder: 29 år.

Bor: Född och uppvuxen i Botkyrka i Stockholm, där jag fortfarande bor.

Familj: Föräldrar, syster och lillebror.

Utbildning: Socionom.

Gör: Ungdomsledare i Pingstkyrkan i Bredäng på 25 procent, och övrig tid som nationell ledare för Agape Sveriges ungdomsrörelse Shine Sverige.

Det andra inte talar om måste kyrkan förkunna

Ledare Hur får en människa det rätt ställt med Gud? Eller formulerat personligt med fångvaktarens ord till... tisdag 3/10 00:10

Vi är begränsade – men Gud är obegränsad

Ungkrönika I somras var jag i Schweiz för första gången och fick äntligen se Alperna. En helt fantastisk... tisdag 3/10 00:00