Tro och liv

P P Waldenström – den underskattade politikern

Waldenströms politiska gärning inleddes i det svenska kyrkomötets första session, 1868. Waldenström, 30 år gammal, valdes då in som lekman, trots att han var prästvigd, en av många paradoxer Foto: Okänd/Digital Museum/Public Domain (Enlarged)
Författaren Samuel Clemens, alltså Mark Twain, promoverades 1901 till hedersdoktor i Yale i anslutning till universitetets 200-årsjubileum, samtidigt som Waldenström (hedersdoktor 1889) var en av hedersgästerna vid detta tillfälle. Foto: AP/TT
Hjalmar Branting tvingades av sina opponenter att distansera sig från partiets radikala vänsterflank. En av dem som drev honom till detta var just väckelsemannen Waldenström. Foto: Scanpix/TT

De flesta som har forskat om P P Waldenström har kommit från det teologiska hållet, med fokus på hans teologiska och kyrkliga insatser. Men man tenderar då att tappa bort hans debatter på en annan arena – den politiska. Arvet från Waldenström lever till exempel fortfarande kvar i det svenska systemet med proportionella val.

Publicerad Uppdaterad

Som vi såg i föregående artikel (3/11) var väckelseledaren Paul Petter Waldenström (1838–1917) mycket aktiv och produktiv – som författare, predikant, kyrkoledare, resenär. Att han är uppmärksammad i Sverige är ingen överraskning, men hans internationella betydelse ska inte underskattas.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS