Tro och liv

”När jag skriver öppnar sig rum som jag inte visste fanns”

Annelie Anttila har tidigare skrivit en bok i kategorin kristen uppbyggelse – men debuterar nu som romanförfattare.
Annelie Anttila har tidigare skrivit en bok i kategorin kristen uppbyggelse – men debuterar nu som romanförfattare.
Annelie Anttila har tidigare skrivit en bok i kategorin kristen uppbyggelse – men debuterar nu som romanförfattare. Foto: Privat
Annelie Anttila har tidigare skrivit en bok i kategorin kristen uppbyggelse – men debuterar nu som romanförfattare. Foto: Privat

Innan Annelie Anttila tog steget att börja skriva hade hon en slags vändpunkt i livet, efter en tid av frustration. – Jag förstod att Gud alltid står kvar, även om vi vandrar vilse ibland.Hon fick uppleva Guds trofasthet på livets alla vägar – ett tema som också återkommer i hennes debutroman.

Publicerad Uppdaterad

Jag har aldrig känt skrivkramp och skulle jag fastna så tar jag en bönepromenad och då lossnar det.

Annelie Anttila

Ålder: 53 år.

Bor: Vallsjö Gård, mellan Sävsjö och Vetlanda.

Familj: Sonen Alexander och dottern Beatrice.

Aktuell med: Boken Vägen till Azusa, som kommer ut den 8 juni.

I dag, den 8 juni, kommer Annelie Anttila ut med sin andra bok Vägen till Azusa (Semnos).

– När jag började skriva var det som att de drömmar jag bar på som barn släpptes fria och jag kom på ett sätt tillbaka till den jag verkligen är, under allt som kan förändra en i livet.

Den första boken Upprättelse – din tid är nu (Sjöbergs förlag) är, till skillnad från den nyskrivna romanen, en bok i genren kristen uppbyggelse. Den kom till efter en vändpunkt i Annelies liv där hon under flera år känt att hon inte var där hon ville vara, och inte gjorde det hon ville göra, att hon aldrig kom in i det hon egentligen var kallad till.

– Jag upplevde att det Gud lagt i mitt hjärta aldrig blev något av. Jag tyckte jag hade ”missat tåget” i mitt liv på grund av felaktiga val, berättar hon.

Efter en tid av bön och fasta upplevde hon hur Gud kallade henne på nytt.

– Jag förstod att Gud alltid står kvar, även om vi vandrar vilse ibland.

Annelie beskriver det som att Gud under en ganska lång tid därefter arbetade inom henne, i hennes hjärta och med hennes tankar. Under den här tiden skrev hon bönedagbok.

– Det blev som en träningsskola med den helige Ande, där jag lärde mig känna igen hans ledning och fick se frukten av lydnad, säger hon.

– På det här sättet ledde Gud mig in i en helt ny dynamik i livet med Jesus. Det är en relation jag är väldigt rädd om och inte äventyrar för något i världen.

Hon hade alltid tänkt att anteckningarna bara var mellan henne och Gud ”för att få ordning på henne”, som hon beskriver det. Men sedan upplevde hon att Gud manade henne att sammanställa det i en bok som skulle kunna uppmuntra andra – vilket blev den första boken.

Det var via lärarjobbet hon halkade in på en kurs i romanskrivande och under utbildningen skapades två karaktärer som de andra kursdeltagarna blev väldigt förtjusta i.

– De är två av huvudkaraktärerna i Vägen till Azusa och de kom faktiskt till innan själva bokidén kom, berättar hon.

Men Annelie har alltid varit väldigt intresserad av väckelsehistoria och som research inför romanen om Azusa street gick hon en kurs på Skandinavisk teologisk högskola om pentekostalismen och dess rötter. Hon har också gjort annan research för att ta del av inspelade berättelser och vittnesmål från personer som var med under väckelsen.

De karaktärer som väckts till liv tidigare fick nu plats i berättelsen om Azusa street.

– Jag ber jämt och pratar med Gud – och jag frågade faktiskt om jag skulle skriva den här boken, för jag ville inte lägga ner en massa tid och kraft utan att det blir något av det, säger Annelie.

– Jag upplevde att Gud frågade mig tillbaka: ”Vad vill du Annelie?”, och jag ville ju skriva!

Det gav henne tro och visshet om att hon skulle kunna ro projektet i hamn.

Hon beskriver det som att när hon sätter sig för att börja skriva öppnar det sig ett rum i hennes inre som hon inte visste fanns. Ur den platsen kommer karaktärer, scener och händelser.

– Jag har aldrig känt skrivkramp och skulle jag fastna så tar jag en bönepromenad och då lossnar det, berättar Annelie.

– Platserna, miljöerna och flera historiska personer i boken är autentiska. Jag har försökt att göra boken så nära verkligheten som möjligt, även om större delen av bokens story är fiktion.

Hon är redan på god väg att slutföra nästa roman, Arvet efter Azusa som kommer att utspela sig i en helt annan tidsperiod. Dessutom vet hon redan nu att den tredje boken, som inte är påbörjad ännu, kommer att heta Zion.

Trots att Vägen till Azusa utspelar sig i början av 1900-talet har Annelie vävt in stoff från sitt eget liv i boken. Ett slags tema är att Gud har sina vägar – oavsett vad vi går igenom.

– Jag har heller inte ryggat för starka andliga uttryck som funnits med bland vittnesmålen från Azusa-väckelsen. Jag hoppas de här böckerna kan bli en tändning för väckelse.

Annelie bestämde sig också för att, med hjälp av sin dotter, översätta  Vägen till Azusa till engelska. Hon har redan fått kontakt med amerikanska kristna bokförlag och känner en förhoppning om att kanske få boken utgiven också där.

Annelie tror också att hon, förutom fler romaner, kommer att skriva ytterligare böcker som omfattar kristen uppbyggelse.

– Jag har redan börjat skissa på en ny bok, säger hon med förväntan i rösten.  

Powered by Labrador CMS