Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Så spelade den lutherska tron en avgörande roll i samhällslivet

Kyrkan hade en central roll i samhällslivet under 1800-talet och ansvarade för fattigvården, hälsovården och folkskolundervisningen. Det var en enhetskultur på kristen grund, som verkade mentalitetsskapande och som höll ihop samhället utifrån ansvaret för sin nästa och den uppväxande generationen.

Tro och liv-serie · Publicerad 00:00, 21 jan 2022

Efter en rad misslyckade insatser förlorade Sverige den östra rikshalvan vid freden i Fredrikshamn i september 1809. Några år senare förlorade man genom freden i Kiel (1814) Vorpommern. Därmed hade landet förlorat en tredjedel av rikets yta och Kyrkan en fjärdedel av sina medlemmar.

Unionen med Norge 1814–1905 blev aldrig någon kyrkounion. Gustav IV Adolf hade avsatts och en ny regeringsform tillkommit 1809. I dess paragraf 16 sades att kungen i sin maktutövning ”ingens samvete tvinga eller tvinga låta, utan skydda var och en fri utövning av sin religion, så vitt han därigenom icke störer samhällets lugn eller annan förargelse åstadkommer”.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10