Reportage

Visst går det att solsemestra för en billig peng

Dubrovnik är en kroatisk medeltidspärla vid Adriatiska havets kust. Foto: Maria Lundkvist
Dubrovnik är en kroatisk medeltidspärla vid Adriatiska havets kust. Foto: Maria Lundkvist
Cavtat är en fiskeby två mil söder om Dubrovnik i Kroatien. Foto: Maria Lundkvist
Cavtat är en fiskeby två mil söder om Dubrovnik i Kroatien. Foto: Maria Lundkvist
Den medeltida muren runt den gamla delen av Dubrovnik är upp till sex meter tjock. Foto: Maria Lundkvist
Den medeltida muren runt den gamla delen av Dubrovnik är upp till sex meter tjock. Foto: Maria Lundkvist
Dubrovnik är känd för sina karaktäristiska murar och röda tak. Foto: Maria Lundkvist
Dubrovnik är känd för sina karaktäristiska murar och röda tak. Foto: Maria Lundkvist
Promenaden uppepå murarna runt Dubrovnik är väl värd sina 35 euro. Foto: Maria Lundkvist
Promenaden uppepå murarna runt Dubrovnik är väl värd sina 35 euro. Foto: Maria Lundkvist
Mamma Britt-Mari Söderholm tipsar om att resmålets alla trappor bjuder på gratis tant-parkour. Foto: Maria Lundkvist
Mamma Britt-Mari Söderholm tipsar om att resmålets alla trappor bjuder på gratis tant-parkour. Foto: Maria Lundkvist
Det poseras och fotas överallt i Dubrovnik. Foto: Maria Lundkvist
Det poseras och fotas överallt i Dubrovnik. Foto: Maria Lundkvist
Här möter Adriatiska havet medeltidsstaden Dubrovnik. Foto: Maria Lundkvist
Här möter Adriatiska havet medeltidsstaden Dubrovnik. Foto: Maria Lundkvist
Vattnet är fortfarande en bit över 20 grader varmt i slutet av oktober. Foto: Maria Lundkvist
Vattnet är fortfarande en bit över 20 grader varmt i slutet av oktober. Foto: Maria Lundkvist
Foto: Maria Lundkvist
Foto: Maria Lundkvist
Foto: Maria Lundkvist
Foto: Maria Lundkvist

Många av oss drömmer om att förlänga sommarsäsongen genom att resa till varmare breddgrader. Kruxet är att det kostar massor. Men måste det vara så? Planering och smarta val kan göra stor skillnad. Följ med på budgetresa till Dubrovnik!

Publicerad Uppdaterad

Det är häftigt att se en stad som man tidigare bara sett på bild uppenbara sig vid horisonten.

Tips för budgetresa

Sök flygalternativ från flera olika flygbolag genom att använda sajter som skyscanner.se, momondo.se eller flygresor.se.

Vissa flygbolag (såsom Norwegian och SAS) har funktionen ”visa lågpriskalender”, som visar vilka dagar det är billigast att resa.

Sök boenden som passar din plånbok via booking.som eller airbnb.com.

Res lätt med bara kabinväska och hoppa över incheckat bagage. Många butiker säljer små förpackningar för hygienartiklar som klarar säkerhetskontrollen.

Hoppa över extra tillval på planet, såsom vald sittplats, och ta med egen matsäck att äta på planet.

Så håller du nere kostnaderna på resmålet

Ät inte ute varje dag. Ta med några pulversoppor och köp ägg, pasta, frukt och grönsaker på plats för enkla måltider.

Ta med småpaket med salt, socker, peppar och frystorkat kaffe samt en liten flaska olivolja så att du kan laga mat utan att köpa stora förpackningar av basvaror.

Packa med en kaffetermos för eventuella utflykter.

Välj de större utgiftsposterna med omsorg, såsom sevärdheter och restauranger med gott betyg.

Så dyr blev Dubrovnikresan

Flygbiljetter: 1 050 kronor (enbart handbagage).

Delat boende i lägenhet: 3 200 kronor.

Transfer: 240 kronor.

Mat: cirka 3 000 kronor (inkl en trerättersmiddag på restaurang).

Vi har hittat billiga flygbiljetter med Norwegian, jag och mamma. De är i slutet av oktober, då turistsäsongen i Kroatien går mot sitt slut. Kriterierna för denna mor-och-dotter-resa är att resmålet ska vara mysigt, lagom varmt och erbjuda något vackert och strosarvänligt.

Dessutom ska det inte kosta en förmögenhet.

Efter att ha skannat av olika biljettpriser på nätet föll valet på Dubrovnik – en stad vi båda pratat om att besöka någon gång.

I Cavtat, två mil söder om Dubrovnik – endast ett stenkast från havet – bokar vi vårt boende. Vi vill inte bo dyrt, men inte heller spartanskt, och eftersom vi kan spara slantar genom att laga de flesta måltiderna själva är egen lägenhet med kök ett måste. Olika boendesajter erbjuder en uppsjö av alternativ i olika prisklasser, och vi hittar en lägenhet i ett mysigt villakvarter.

När vi anländer till fiskebyn Cavtat, sista veckan i oktober, ligger temperaturen på dryga 20 grader. Vid ankomsten möts vi av åska och regn, men redan dagen därpå vaknar vi till skönt sommarklimat. Visst får vi några fler regnskurar på oss under veckan som kommer, men tempen är ändå lika behaglig; det är bara någon kväll vi nödgas ta fram jackorna vi bar när vi lämnade Sverige.

Värden påstår att havstemperaturen ligger på 24 grader, men jag skulle gissa på 22–23.

Vi har kommit för att uppleva den medeltida staden Dubrovnik, men också för att slappa och ta det lugnt, och det visar sig att Cavtat var rätt val för ändamålet. Här finns badplatser, flera restauranger, vackra promenadstråk och det lugn som ett mindre samhälle kan erbjuda. Dessutom är det nära till allt, inklusive apotek och supermarket.

För 20 euro (cirka 230 kronor) tar turbåtarna, med flera avgångar per dag, oss tur och retur till Dubrovniks hamn. Färden över havet tar omkring en timma. Kusten är dramatisk med berg som stupar rakt ner i havet.

När vi närmar oss medeltidsstaden börjar vi skönja dess karaktäristiska murar och röda tak. Det är häftigt att se en stad som man tidigare bara sett på bild uppenbara sig vid horisonten.

Att sedan kliva innanför murarna i Gamla stan är som att gå in i en labyrint: smala gränder, höga hus och murar, tvätt som hänger på linor mellan husen, trappor överallt – vissa så gamla och oregelbundna att man inser att det verkligen är historisk mark. Det är varmt, men gränderna skuggar.

Trots att vi är här sent på säsongen hopar sig turister från världens alla hörn i varje liten gränd. Det är köer till de bästa fotoställena. Denna kuststad är en turistmagnet, näst intill ett öppet museum där det mesta kostar pengar. Men det bästa i livet är gratis, heter det ju, och det är alla dessa kostnadsfria upplevelser vi väljer att rikta in oss på.

Vi bortser från alla försäljare och inträden och fokuserar på att insupa atmosfären i de smala gamla gränderna, strosar tills fötterna är trötta, sätter oss ner, dricker medhavd Coca-Cola, slänger ner en vätskeersättning i vikmuggen. Och tittar på folk. Och katter. Kikar på kartan. Ingen stress.

Efter en stund blir vi mätta på att vara innanför murarna – det är en konstig känsla att vara så nära havet och ändå inte se något av det – och tar oss ner till en av de centrala badplatserna med Kroatiens karaktäristiskt turkosa vatten. Här kan man ta sig ett dopp, hyra kajak eller bara sätta sig ner för att njuta av vackra omgivningar.

Har du planerat väl och fått kaffetermosen med dig är det läge att plocka upp den nu.

Om det är något man faktiskt bör lägga pengar på i Dubrovnik så är det inträdet på 35 euro (cirka 410 kronor) som ger tillgång till promenaden uppe på murarna. Här får man en överblick över hela den spektakulära gamla staden, samt den storslagna utsikten över havet utanför.

Här tar man dessutom de bästa fotografierna. Promenaden runt murarna är enkelriktad och tar ungefär en timme.

Matupplevelser måste också få kosta ibland. Varje meny i Cavtat och Dubrovnik skryter över sin risotto och skaldjurspasta, så självklart blev det dessa lokala specialiteter vid ett par tillfällen. En perfekt grillad tonfiskfilé hinner vi också med. Seafood när det är som bäst.

Från Cavtat finns även ett billigare alternativ för att ta sig till me­deltidsstaden: bussen kostar fyra euro (cirka 50 kronor) enkel väg. Ett par dagar senare väljer vi att testa det. Resan tar omkring 40 minuter – alltså snabbare än båten – men då den stannar på hållplatser längs hela vägen och visar sig vara en väldigt välanvänd linje (det är trångt och varmt) så blir den ändå lite mindre bekväm än båtalternativet.

Höjdpunkten är dock utsikten och att närma sig staden ”från ovan”, då vägen mot slutet går högt upp längs svindlande stup med hav och stad nedanför.

Oavsett valt färdmedel för Dubrovnikutflykten är en sak säker: Tenderar man att bli less på mycket människor i koncentrat, är det väldigt skönt att få åka hem till byn på kvällen igen. Cavtat med sitt lugn kompletterar den välbesökta staden två mil därifrån.

När veckan är slut tar taxin oss till flyplatsen på bara tio minuter – snabbare transfer får man leta efter, dessutom till relativt billig peng.

Och apropå pengar: När man reser med andra kan det vid resans slut vara en utmaning att komma ihåg vem som har betalat för vad. Därför är det ett tips att skriva ner alla utgifter på samlat ställe (i en app eller ett helt vanligt anteckningsblock).

Powered by Labrador CMS