Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

”Vi vill låta historien tala för sig själv”

Många är eniga om att kunskapen om Israel och det judiska folket behöver nå längre ner i åldrarna. Men hur åstadkommer man det?

Roar Sörensen och Simon Holst bestämde sig för att skapa en podcast, med premiär i morgon fredag, och utifrån det även ett tv-program och en bok.

Reportage · Publicerad 06:50, 13 jan 2022

Podden ”Folket som överlevde” bygger på idén att i varje avsnitt – varannan vecka under ett års tid – dyka ner i ett specifikt årtal, där historien får tala för sig själv.

– Jag ser ett stort behov av att fylla det historiegap som finns gällande Israels historia efter det att templet förstördes år 70, säger Roar Sörensen, som arbetat med Israel på olika sätt i omkring tjugo år.

Roar har studerat totalt fyra år vid Hebrew University, har två masterexamina och har därtill bott i Israel i åtta år.

– Tanken är att utbilda, inte opinionsbilda. Opinionsbildningen får komma av sig själv i så fall, säger Simon Holst.

När Simon kom med idén till podden tyckte Roar direkt att det lät intressant – men han hade ingen aning om hur mycket arbete det skulle bli.

– Vi har valt ut 26 årtal under perioden år 70–2018, där vi förklarar judiskt liv i dag genom att se på historien bakåt, förklarar Roar.

– Det är otroligt spännande och något vi inte gjort innan.

Ganska snabbt in i projektet hörde Anders Wisth från tv-kanalen TBN Nordic av sig och det beslutades att också filma alla inspelningar för att sändas på tv. Redan har de fem första programmen spelats in, varav ett ”inför-avsnitt” på plats i Israel.

Parallellt med detta kommer också författaren Jens Charlieson att skriva en bok utifrån programmen, och Simon och Roar tror att den kan komma till stor användning i församlingar och bibelskolor.

– Vår förhoppning är att kunna väcka nyfikenhet i en ung generation, och vi tror att det också kommer att väcka en längtan efter att besöka landet, säger Simon.

Upplägget är sådant att Simon programleder medan Roar är experten ”som står för kunskapen”.

– Men Simon är mer än bara en programledare – han har själv ett stort hjärta för Israel, och mycket kunskap, tillägger Roar.

Podden ”Folket som överlevde” har premiär den 14 januari.

Vår förhoppning är att kunna väcka nyfikenhet i en ung generation.

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00
E-tidning
Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier