Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Simon Holst antog Guds utmaning

Redan som 15-åring anordnade han en ungdomskonferens och predikade för första gången. Som nyss fyllda 30 år blev han föreståndare för en stor pingstförsamling.

Möt Simon Holst i ett samtal om vad som format honom och om det israelengagemang som lett till nya initiativ.

Reportage · Publicerad 07:00, 13 jan 2022

Det var under uppväxtåren i Hjo som flera stråk i Simon Holsts liv började ta form. Det var där Simon som nioåring klev fram till pastorn och bad om att få bli döpt. Det var där han som tioåring började förnimma en kallelsemedvetenhet, att en dag få tjäna Gud som predikant.

Och det var också där, i samband med föreläsningarna inför Förintelsens minnesdag som mamma Rigmor ordnade i den lokala skolan, som intresset för Israel och det judiska folket väcktes.

Ja, när Simon försöker pussla ihop bilden av sin trosvandring finns ett självklart perspektiv.

– Båda mina föräldrar har levt för att tjäna Gud, de var tidiga förebilder för mig, säger Simon.

Gudstjänster, konferenser och bönemöten var en naturlig del av Simons uppväxt, med en mamma som reste runt och predikade på helgerna och sommarloven. När Simon var 15 år och skulle börja klass 9 fick hans pappa en föreståndartjänst på Trunnagården i Orsa.

Att flytta till ett nytt ställe och börja en ny skola med få kristna torde vara en stor uppoffring för en tonåring. Men Simon ser på året i Orsa som en viktig tid.

– Jag blev andedöpt som 14-åring, och det blev en enorm vändpunkt för mig i att inte leva det dubbla livet i att både vilja allt det kompisarna ville, och vilja leva för Gud.

– Jag minns att jag bestämde mig för att leva 100 procent för Gud, och det blev så.

Från dag ett i den nya skolan presenterade han sig som kristen, och han upplevde att han fick respekt för den han var, trots att han stack ut i dubbel bemärkelse: som kristen och som ny i klassen.

– Det kanske inte är så vanligt, men jag tog initiativ till en ungdomskonferens med de ungdomar och unga vuxna vi hade, berättar Simon.

När det var dags för gymnasiet flyttade Simon till Skövde, där han hade vänner och kontakter. Där kom han också i kontakt med Skövde Pingst, vilket skulle komma att prägla hans liv för lång tid framöver.

– Tidigare hade det mer varit betoning på event och konferenser och så för min del. Men här fattade jag grejen med den lokala kyrkan, berättar Simon.

I församlingen mötte Simon sin blivande fru, Caroline. De blev goda vänner, arbetade tillsammans som ungdomsledare och gifte sig efter ett antal år.

– Som nygifta sålde vi bilen, sade upp våra mobilabonnemang och flyttade till Tanzania för att arbeta med mission, berättar Simon.

Under tiden de befann sig i Tanzania kom frågan om Simon kunde tänka sig att bli ungdomspastor i Skövde Pingst, något som stämde väl överens med det som hade börjat röra sig i deras hjärtan.

Med årens gång har Simon växlat upp i ansvar och under en process, som inte alltid varit enkel, har församlingen vuxit och genererat nytt liv.

– För 10–15 år sedan var det vanligt på många platser att ungdomsarbetet var en ganska isolerad del av församlingen, men vi önskade att bygga annorlunda, säger Simon.

När församlingen skulle fira 100 år 2012 predikade församlingens dåvarande huvudpastor, Sven Bengtsson, om en hundraåring som föder nytt liv, likt Abraham och Sara. Simon konstaterar att de år som följt sedan dess har fött fram nytt liv, men inte utan smärta.

– En graviditet är illamående, oro, smärta och samtidigt förväntan, glädje och hopp om en framtid, säger han.

– Det har varit prövande att hålla fast och se en gammal traditionell församling växa. Några har lämnat och flera har kommit till.

Simon och Sven arbetade tätt ihop och Simon fick växa i mandat och förtroende. När så Sven skulle fylla 50 år och Simon 30 år började de samtala om nästa steg. Samtal som efter cirka ett års tid, 2019, ledde till att de skiftade roll och Simon tog över föreståndarskapet.

– Jag och Caroline var tydliga med att vi ville kliva in i detta tillsammans, för att kunna stå i förtroendeuppdraget ihop, säger Simon.

– Just nu är vi mitt i småbarnsåren och Caroline drar ett jättelass hemma. Men det är en styrka att vi ser det som en gemensam uppoffring och en gemensam insats. Det är vår grej, inte bara min grej.

På senare år har även engagemanget för Israel vuxit i församlingen, liksom för Simon personligen. Ett intresse och engagemang som funnits där sedan barnaåren, när hans mamma kom hem och berättade om Israelresor hon varit på, samt möten med överlevare från Förintelsen som fick husrum hos familjen Holst i samband med föreläsningar i Hjo.

När kriget i Gaza blossade upp i maj 2021 blev det startskottet på ett helt nytt projekt. När kommentarerna om våldsamheterna började fylla sociala medier kände Simon en stor frustration över vinklingen.

– Nästan allt som delades var 100 procent emot Israel, en del ren och skär antisemitism. Det delades vidare av ungdomar i kyrkan, av influencers, av kändisar och andra, säger Simon.

Han upplevde då hur Gud manade honom att göra något: ”Simon, du har en viss kunskap, en viss plattform, du har en röst – varför säger du inget?”

Han bestämde sig då för att göra något, och tog stöd av Israelkännaren Roar Sörensen, som han nyligen lärt känna.

– Jag spelade in en nio minuter lång video till ett försök av nyansering och delade på sociala medier, berättar Simon.

– Jag hade inte trott att det skulle få den spridningen, men efter ett par dagar var det uppe i 10 000 visningar och en mängd kommentarer, tyvärr en del hatiska också.

Efter några intensiva dygn vaknade Simon med vad han beskriver som ett ”Sickan-moment” i form av en lysande plan: idén till en ny podcast, ”Folket som överlevde”, vars premiäravsnitt släpps i morgon, fredagen den 14 januari.

– Det finns en historielöshet på det här området. Förhoppningen är att podden ska utbilda och väcka intresse, inte minst för nästa generation, säger Simon.

Jag minns att jag bestämde mig för att leva 100 procent för Gud, och det blev så.

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00
E-tidning
Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier