På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Profetiskt ord i Uppsala blev starten för en väckelse i Prag

Missionspionjär Bengt Wedemalm har avlidit och efterlämnar tomrum – men också ett stort andligt arv. Bengt, som en tid var missionsdirektor för Livets Ord, blev känd för sin frimodighet och starka tro på evangeliets kraft.

I sin tjänst fick han vara en del av historiska andliga genombrott i det forna Östeuropa, bland annat i Prag. Bengt skildrar händelsen i den här intervjun som Världen idag gjorde med honom strax innan han lämnade jordelivet.

Reportage · Publicerad 07:00, 4 maj 2021

1987 satt Bengt Wedemalm på läktaren i kyrksalen på Livets Ord i Uppsala när predikanten plötsligt vände sig åt just det hållet och profeterade: ”Det finns en ung man här som Gud har smort till att bryta ner Satans fästen i Prag.” Bengt tog orden till sig, han visste att det gällde honom.

– Jag samlade ihop ett team och körde bil hela vägen till Prag från Uppsala. Det enda vi hade att gå på var en adress – jag visste inte ens vem som bodde där, minns Bengt.

När de kom till lägenheten öppnades plötsligt dörren mittemot och en man steg ut. Han gick rakt emot Bengt och sade på tyska: ”Där är ni, följ med mig.”

Teamet fördes till en stor byggnad med omkring fyrahundra personer. En man med ett papper dök upp, visade pappret för Bengt och sade: ”Bra att ni kommer! Du ska sjunga här, här och här.”

– Jag vände mig om för att se den tysktalande mannen, men han hade försvunnit.

Någon på scenen började tala på tjeckiska, vilket teamet inte förstod.

– Därefter sjöng vi en kristen sång på svenska, och sedan började jag predika. Jag sade att vi var där för att bryta ner Satans fästen i Prag och att väckelse var på väg till landet. Publiken höll på att smälla av, berättar Bengt.

Längst bak i salen satt ett gäng yngre pastorer och såg glada ut. Efteråt upplyste de teamet om att de befann sig i staden för den registrerade Baptistkyrkans årskonferens för hela Östeuropa, samt att alla där samarbetade med hemliga polisen.

– De sade att vi var illa ute, men att de skulle rädda oss.

Pastorerna inbjöd sedan Bengt att komma tillbaka och predika i deras kyrkor, och vid ett tillfälle fick Bengt en inbjudan att predika på en ”ungdomskonferens” i staden Holesov. Bengt och vännen Micael Lundin reste dit.

– När vi började satt det bara sex, sju äldre damer i publiken. Men efter ungefär en timme anlände ett tjugotal ungdomar. De ropade ”halleluja” och ”amen” efter allt jag sade.

Ungdomarna berättade om en väckelse som startat bland dem några månader tidigare i Prag, och att de nu behövde undervisning. Bengt och Micael följde med dem och fick predika för omkring sextio personer i en stor, gammal lägenhet.

– Den helige Ande kom på ett väldigt starkt sätt. Människor föll till golvet och började tala i tungor, berättar Bengt.

Efter en tid upplevde Bengt att det var dags att starta en ny församling i Prag.

När dagen var inne hade alla hade klätt upp sig och man lovsjöng Gud och predikade Ordet. Men just när den nya församlingen skulle proklameras, bankade det på dörren. Poliser rusade in och röt att mötet skulle avslutas. Alla närvarande arresterades och fördes till polisstationen.

– Det tog dem flera timmar att förhöra oss alla, och medan vi väntade sjöng vi och talade i tungor på polisstationen.

Bengt var den siste att bli förhörd.

– Polismannen såg trött ut och sade att han inte ville höra fler ”halleluja” eller ”Jesus älskar dig”. Han sade att människorna jag mött var galna, berättar han.

– Jag tittade på honom och sade: ”Halleluja!”

Samma kväll proklamerades församlingen Voda Zivota (på svenska, Livets vatten).

En av ungdomarna var Alexander Flek, även kallad ”Sasha”. I en inspelad intervju som Världen idag har fått ta del av berättar han om sin omvändelse.

Sashas föräldrar var övertygade kommunister, men själv växte han upp i en annan atmosfär.

– På 70-talet och under tidigt 80-tal var situationen väldigt annorlunda från när mina föräldrar var unga. Vi yngre upplevde att kommunismen var förtryckande, orättvis och falsk. Jag kände stor tomhet, säger Sasha.

Som 18-åring var han djupt deprimerad. Han försökte fylla tomrummet med andlighet, alkohol och annat, men ingenting hjälpte.

Efter några veckor träffade han på en vän som berättade att han fått möta Jesus. Trots att Sasha inte ville höra, slutade det ändå med att de diskuterade evangeliet varje dag.

– Jag fick höra att Gud älskar mig, fast jag inte var kristen. Det nästan chockade mig att Jesus ville möta mig nu – kommunismen handlar om något som ska ske i framtiden.

Utan att själv vara frälst delade sedan Sasha evangeliet med sin flickvän, som så snart Sasha hade gått föll ner på knä och tog emot Jesus.

– Nästa gång vi träffades såg jag att hon hade den där utstrålningen. Från den dagen bjöd vi in andra vänner till hennes studio och folk blev frälsta varje kväll.

Ett par veckor senare blev även Sasha frälst.

Att berätta för föräldrarna var svårt. 

– Det blev konflikter och mycket skrikande i vårt hem. För dem var det otroligt kontroversiellt, eftersom det stred mot deras värderingar, förklarar Sasha.

Men under en konferens en tid därefter, dit den nystartade församlingen bjudit in en amerikansk talare, reste sig i stort sett alla närvarande för att ta emot Jesus – inklusive Sashas mor och flera kommunistledare.

Sasha reste till Uppsala för att studera på Livets Ord Bibelcenter. Där blev han en av flera hundra unga pastorer och ledare som på initiativ av Ulf Ekman och Livets Ords mission, sponsrades för att studera ett eller två år.

Under en bönegudstjänst upplevde han en stor nöd och ropade till Gud om en ny tjeckisk bibelöversättning. Den som då fanns var över fyrahundra år gammal och svårförståelig.

– Då tryckte Gud ner mig i mattan där jag låg och sade: ”Varför tror du att du har den här längtan? Förstår du inte att det är du som ska översätta Bibeln?” återger Sasha.

Han hade inga naturliga förutsättningar för detta, men sade: ”Okej – om du beställer får du betala för det.”

Sasha började studera grekiska och hebreiska. Projektet höll på i femton år, och gick vägen tack vare att hundratals personer bad och gav.

– Men hade jag vetat att det skulle ta så lång tid och kosta så många miljoner hade det förmodligen krossat mig där och då, tillägger Sasha.

Till slut kunde Bibeln tryckas, påsken 2009.

– Då fanns inga pengar kvar för någon reklamkampanj, men vi bjöd in till en presskonferens där vi kommunicerade vikten av att känna till Bibelns berättelser, även om man inte är troende.

Under påsken lästes bibeltexter upp av kända skådespelare. Sasha med team uppmuntrade även till att läsa Bibeln på gator och torg under påskhelgen.

– Till vår glädje organiserades detta i 83 städer över hela landet. I vissa städer anordnades Bibelmaraton, där hela Bibeln lästes upp under tre dygn, berättar han.

– Dessutom blev Bibeln en bästsäljare i Tjeckien!

I dag driver Sasha sedan några år ett evangelisationsarbete med bibelstudier på ett välkänt kafé i Prag. Dit kommer såväl hemlösa och studenter som advokater och olika yrkesmänniskor för att lyssna.

– Det är väldigt informellt. När vi startade började jag ”översätta” berättelserna till nutid. Vad skulle till exempel hända om Jesus föddes i 2000-talets Prag?

Detta ledde till en parafrasbibel, som publicerades 2018, där de fyra evangelierna skrivits om till modern tid.

– Nu predikar jag som aldrig förr, utbrister Sasha.

Polismannen såg trött ut och sade att han inte ville höra fler ”halleluja” eller ”Jesus älskar dig”. Han sade att människorna jag mött var galna.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier