Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Peter tjänar Herren på rockscenen

Peter Carlsohn är mannen som älskar hårdrock och som de senaste 40 åren turnerat över hela världen som basist i band som Jerusalem, XT och med Rune Edvardsen & Red Band. Nu debuterar han som soloartist.

– Jag vill tjäna Gud med musik, oavsett om det är inom lovsång eller för 50 000 personer på en rockscen, säger han.

Reportage · Publicerad 14:00, 1 sep 2020

När Peter Carlsohn var 12 år gammal delade han ut tidningar och skrapade på så sätt ihop 450 kronor. Pengarna använde han för att köpa en bas och en förstärkare av sin ungdomsledare i kyrkan.

– Innan dess fick jag låna en gitarr av farmor. Men jag ville vara basist, så jag klippte av två strängar på den, säger han och skrattar.

Jard Samuelsson var en av de första förebilderna.

– Han var den första som jag tyckte var häftig som spelade bas, säger Peter.

Kyrkan var också en stor del i att Peter utvecklades som musiker. Där fick han vara med redan som ung, något han är tacksam för i dag.

– Där fick jag grunden. Jag fick vara med och spela, hur det än lät egentligen. De var alltid så välkomnande. 

Åtta år efter inköpet av basen, och efter att ha varit med i ett antal olika mindre band, fick Peter frågan om att hoppa in som basist i det kristna rockbandet Jerusalem. Då, 1980, var bandet redan etablerat och hade hunnit släppa två skivor, men de var samtidigt kontroversiella i en del kristna kretsar där rocken ansågs vara ”djävulens musik”.

– Jag tog inte så mycket åt mig. Även om folk missuppfattade oss gick vi inte under för det, vi visste att det inte var så som folk sade.

Peters första spelning med bandet var en utomhuskonsert i Tierp. Sedan dess har konserterna avlöst varandra, både i Sverige och runt om i Europa och USA. Bandet Jerusalem har kommit att betyda mycket för många människor genom åren, menar Peter.

– Jag märker det än i dag när jag träffar människor. Det kan till exempel vara kristna som blivit upplyfta och stärkta i sin tro. Jag känner stor tacksamhet när jag får höra det, säger Peter.

Ända sedan den första spelningen 1980 har Jerusalem varit ett av Peters huvuduppdrag som basist, även om han i perioder haft andra jobb vid sidan om.

– Viktigast för mig har alltid varit musiken, så jag har haft jobb där jag varit fri att kunna satsa på musiken. Det har funkat i alla år, konstaterar Peter, som är stolt över att nu återigen få gå in i studion med Jerusalem.

– Det har varit en välsignelse och ett privilegium att få vara med i Jerusalem.

Men det är långt från det enda bandet han figurerat i. Peter har även spelat mycket tillsammans med norrmannen Rune Edvardsen & Red Band liksom det svenska rockbandet XT. Med det sistnämnda har han bland annat spelat på festivaler i Laos de två senaste åren, medan han med Rune Edvardsen spelat över stora delar av Afrika och Asien.

Runes spelningar ingår ofta i evangelisations- och missionssatsningar, inte sällan i form av festivaler, där även lokala och regionalt populära band och artister deltar. Där finns även ett stort fokus på hjälpverksamhet för dem som har det svårt på grund av fattigdom, sjukdom och krig.

– I Burundi, till exempel, har vi ofta varit med vid olika fredskonferenser. Så mycket som en del människor där skadat varandra så krävs det ett gudomligt helande för att de ska bli återställda på insidan, menar Peter.

Vid ett annat tillfälle, när bandet skulle spela i Nepal, framfördes hot från fundamentala hindugrupper, vilket gjorde att spelningen bevakades av 500 poliser, varav 250 iförda kravallutrustning.

– Man ska inte ta det för nonchalant, men jag kände mig lugn över att jag var i Guds beskydd, säger Peter.

Spelningarna med Rune Edvardsen & Red Band har påmint Peter om vad musiken är med och bidrar till.

– Den kan öppna upp så att helig Ande kan få verka på ett sätt som vi människor inte kan. Det är nästan det största med att hålla på med det här, säger Peter.

Det kan verka märkligt hur fem européer som spelar rock i Indien – ett land som förknippas med allt annat än just rock – kan nå ut med sitt budskap. Men vittnesbörd efteråt bekräftar att det funkar.

– Vi ser vad som händer på plats, och människor skriver ofta och berättar hur de blivit berörda av Gud och gett sina liv till honom,

Mellan sina spelningar är Peter även engagerad inom lovsången i sin hemförsamling Öjersjökyrkan, en församlingsplantering i stadsdelen Öjersjö i Partille kommun utanför Göteborg. Lovsången utgör en stark kontrast till att stå på en rockscen, något som Peter uppskattar.

– För mig är lovsången en berikande del av min palett. På rockscenen vill jag ha publikkontakt, men i lovsången är det inte jag som ska synas – där ska jag tillföra det jag kan så att Gud får möta människor, säger Peter .

46 år efter att Peter köpte sin första bas har han nu skivdebuterat som soloartist. Det har egentligen inte varit någon dröm eller något mål för honom, utan snarare något som vuxit fram med tiden.

– Det var ett bra läge nu att spela in de här låtarna, konstaterar han.

Med några av sina musikvänner på övriga instrument har han spelat in plattan Out of the blue under namnet Peter Carlsohns The Rise – ett projekt där han själv kliver långt utanför sin egen bekvämlighetszon, menar han.

– Från början var det inte tänkt att jag skulle sjunga, så där kliver jag verkligen utanför min comfort zone. Men jag blev uppmuntrad till det och kände att jag ville få en mer personlig touch på låtarna.

Out of the blue består av tio låtar, majoriteten av dem melodiska rocklåtar. Texterna är personliga och handlar om Guds beskydd, ledning och Peters egen tacksamhet till Gud.

– Jag har försökt vara så ärlig som det går och sjunga om det som är naturligt för mig, om det som finns på mitt hjärta, säger han.

När Peter nu blickar tillbaka på sin långa musikkarriär, där han spelat i välkända band i 40 års tid, är det med stor tacksamhet.

– Jag känner förundran och tacksamhet över att ha fått vara med om den här resan, säger han. 

– Jag har alltid känt att musiken är mitt kall. Jag vill tjäna Gud med musik, oavsett om det är inom lovsång eller för 50 000 personer på en rockscen. Det är mitt sätt att tjäna Gud. Så har det varit genom åren, och så är det än i dag.

Även om corona­pandemin förhindrat livespelningar för Peter och hans olika projekt är han inte sysslolös. Utöver att ha gjort klart inspelningen av sin egen skiva ska han under hösten in i studion för att spela in nytt material med både Jerusalem och XT.

– Jag känner en stor tacksamhet över att fortfarande få hålla på så som jag gör, säger han.

Peter tar fram sin iPad och bläddrar fram en anteckning där han skrivit ner några av sina favoritbibelord. Där läser han upp några verser från Josua kapitel 14: ”... och nu är jag åttiofem. Än i dag är jag lika stark som den dagen Mose sände ut mig, krigarlivet klarar jag lika bra nu som då” (v 10b–11; B2000).

– Det här kanske är en grej att se fram emot, jag tyckte det här bibelordet var uppmuntrande, säger Peter och skrattar.

Men en viss sanning ligger det i det även för honom – i alla fall att han önskar får fortsätta med musiken länge till.

– Musiken är roligare än någonsin, och jag hoppas få fortsätta med den mer än någonsin, säger han.

Det är mitt sätt att tjäna Gud. Så har det varit genom åren, och så är det än i dag.

Peter Carlsohn

Ålder: 58 år.

Bor: Partille.

Familj: Tre vuxna barn och tre barnbarn.

Yrke: Musiker.

Intressen: Musik, båten, sport.

En av åtta saudier vill se normalisering med Israel

Mellanöstern. Närmare 80 procent av saudierna är positiva till att deras land normaliserar relationen till Israel... onsdag 21/10 21:00

Lita på att han slåss för dig.

Vardagskrönika För dig som fallit offer för en dålig pastor vill jag uttrycka hur det vände sig i min mage var... onsdag 21/10 00:10
E-tidning
Senaste magasinen