Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Pensionären Kerstin startade ett nytt parti – blev succé

Det behövdes en förändring i politiken, menade Kerstin Jonsson. Resultatet blev ett nytt parti, som numera är näst störst i kommunen. Men djupa rötter i sin tro har 82-åringen hunnit med att utbilda sjukvårdare, driva rehab, starta svensk avdelning för en missionsradiostation och delta i ett forskningsprojekt för kvinnor. Och engagemangen fortsätter.

– Jag vill inte stagnera, utan fortsätta vara nyfiken och aktiv! säger hon.

Reportage · Publicerad 07:00, 28 feb 2023

Kerstin Jonsson bor vackert vid en liten sjö i centrala Hestra, några stenkast från Isaberg – ”de småländska fjällen” – mitt i det småländska skogsbältet, femton kilometer norr om Gislaved, i en vackert möblerad lägenhet.

Första gången man träffar någon kan man på förhand fundera över vilken sorts person det kan vara. Den här gången vet jag mest bara att jag ska möta en 82-åring. Kommer det att vara en trött och sliten person, som lever på minnen från fornstora dagar?

Det visar sig snabbt att detta inte är en kvinna som vilar på sina lagrar. Kerstin utstrålar energi och livsglädje, och när kaffet är urdrucket och bullarna och kakorna uppätna är jag ivrig över att få veta mer om vad hon har på sitt livs cv.

Kerstin säger att hon alltid har varit politiskt intresserad och har mångårig erfarenhet från det politiska arbetet, från socialnämnden och som nämndeman i Göta hovrätt.

Och om någon skulle till att grunda ett nytt politiskt parti så krävs det antagligen någon som Kerstin.

– Vi stördes av att de styrande inte skötte sina kärnuppgifter, framför allt skolan och omsorgen. Skulle vi få någon förändring måste vi starta ett nytt parti, även om det fanns åtta partier innan, förklarar hon.

Sagt och gjort. En medborgargrupp från olika politiska schatteringar, från Vänstern till Moderaterna, bildade det lokala Medborgarpartiet. Och uppenbarligen slog det nya partiet an hos kommuninvånarna, för i senaste kommunalvalet blev Medborgarpartiet näst största parti, med 18,51 procent av rösterna, knappt slagna av Socialdemokraterna.

Är då Medborgarpartiet ett klassiskt missnöjesparti?

– Om man med missnöje menar att skolan inte sköts, att elever inte får rätt hjälp, eller att vården och omsorgen inte fungerar som den ska – ja, då är vi det, säger Kerstin.

I kommunfullmäktige har partiet nio mandat, men Kerstin innehar inte någon av dessa platser utan nöjer sig att sitta med i socialnämnden.

– Jag är för gammal för fullmäktige, det är dags att trappa ner, säger hon och ler.

Frågan är om man kan tro henne. Kerstin verkar ha energi för mycket. Som om ovanstående inte vore nog undervisar hon två nysvenskar fyra timmar i veckan och är kontaktperson för fyra flyktingfamiljer.

– Detta är mycket meningsfullt, säger Kerstin med eftertryck.

Hon är också medlem i SPF (Sveriges pensionärsförbund), som i sin tur driver ett arvsfondsfinansierat projekt, ”Ensamma äldre”, där hon aktiverar femton andra pensionärer, som inte sällan lever i ensamhet och isolering.

– Jag gör hembesök, tar promenader med dem eller följer dem till kyrkan eller konserter.

Men det visar sig att Kerstin även har varit involverad i mycket annat under sitt liv.

Låt oss ta det från början.

Kerstin utbildade sig till sjuksköterska och barnmorska vid Betaniastiftelsens skola i Stockholm och gifte sig med teologen och ekonomen Lars-Rune Jonsson (som avled för tjugo år sedan). Paret har berikats med tre barn och tio barnbarn.

En tvåårig sejour i Los Angeles, USA, där de upplevde baksidan av det varma klimatet – nämligen föroreningarna i luft och vatten – blev det flytt tillbaka till Sverige och utbildning till sjukvårdslärare i Jönköping.

– Vi drabbades av ”gröna vågen” och flyttade i slutet av 1960-talet till Hestra, fortsätter Kerstin, och berättar att de köpte rehabhemmet Furuhill, där de med fyrtio anställda bedrev vård med stöd av landstinget fram till 1995.

– De cirka 25 vårdtagarna var huvudsakligen hjärtinfarktpatienter och sådana som hade genomgått större operationer.

Under dessa år byggde Kerstin också på sin redan digra kompetens genom att läsa och ta en masterexamen i gerontologi.

Under USA-åren hade makarna kommit i kontakt med den kristna radiostationen HCJB (även kallad ”Andernas röst”), där missionären Sonja Persson sände radioprogram över Ecuador. År 1971 besökte de stationen för första gången och fick hjälpa till med uppföljning och stöttning på olika sätt.

Ingen torde bli förvånad över att Kerstin sedan var med att grunda HCJB:s svenska organisation, som under många år leddes av maken, Lars-Rune.

Efter den första resan till Ecuador har det blivit ytterligare sju resor, den senaste 2018.

– Min roll där har varit att undervisa personal i hälso- och sjukvård på ett sjukhus i djungeln som drevs i HCJB:s regi.

– Jag har också genomfört operationer på barn med kluven läpp och gomspalt och hållit föreläsningar för kvinnor om kvinnosjukdomar. Det var nog där jag första gången kände mig som en feminist, säger hon och skrattar.

Därtill kan nämnas att Kerstin åren 2010–11 var delansvarig i ett forskningsprojekt för kvinnor som handlat om diabetes och livsstil, genom Equmeniakyrkan, Lunds universitet och diabetesforskaren Folke Lindgärde.

Trots allt arbete och engagemang i Ecuador skyggar Kerstin inför att att karaktärisera sig som missionär och ser sig hellre som ”missionsarbetare”.

Själv har Kerstin sina rötter i den svenska frikyrkomyllan.

– Fast jag växte upp med en familj som var aktiv i Svenska kyrkan, där far tjänstgjorde som kantor. För egen del har jag varit kristen sedan barndomen, och som tonåring blev jag medlem i dåvarande Missionsförsamlingen.

I Hestra, där hon nu bor, var hon styrelsemedlem i församlingen fram till oktober förra året.

– Men jag är fortfarande med i missionskommittén. Mission och bistånd är min hjärtefråga, tillägger hon.

Som äldre och med en stor portion livserfarenhet försöker Kerstin sammanfatta och formulera sina tankar kring sin tro:

– Den har alltid varit viktig, även om jag brottats med tvivel emellanåt. Som äldre känner jag att jag har en hjärtats tro, en tro som inte kan omfattas med intellektet.

Även om hon inser att åldern kräver vissa förändringar att förhålla sig till planerar hon inte att sakta ner för mycket.

– Jag vill inte stagnera, utan fortsätta vara nyfiken och aktiv! Jag brukar skämtsamt säga att när jag blir gammal ska jag börja släktforska och bättra på min spanska, säger Kerstin med ännu ett skratt.

– Det är kanske ett tecken på bristande mognad, men vi så kallade ”årsrika” personer är också rika på livserfarenhet och kunskap, och det försöker jag ta vara på och ge vidare till andra i samma situation.

Det är kanske ett tecken på bristande mognad, men vi så kallade ”årsrika” personer är också rika på livserfarenhet och kunskap, och det försöker jag ta vara på och ge vidare till andra i samma situation.
Mission och bistånd är min hjärtefråga.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00