Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Lilja predikade med stöd från Burundis ledning

Landets högsta ledning fanns bland åhörarna när den svenske evangelisten Tommy Lilja och hustrun Karin nyligen predikade i afrikanska Burundi.

– De beordrade att alla våra seminarier skulle gå ut i statlig tv, berättar en tacksam Tommy Lilja, som nu inbjudits att hålla en stor nationell kampanj i landet.

Reportage · Publicerad 14:00, 15 sep 2023

Nyligen besökte Tommy Lilja och hustrun Karin Wennerlöf Lilja Burundi i Östafrika och fick där möta bland andra senatens ordförande samt landsmodern Denise Bucumi-Nkurunziza, en kristen kvinna som är änka till landets tidigare president Pierre Nkurunziza.

– Det är ett väldigt kristet land, pastorerna där har stor påverkan på befolkningen, säger Tommy Lilja till Världen idag.

Senatsordföranden samt andra toppar från politik och näringsliv lyssnade till LIljas undervisning om att den som vill gå med Gud även behöver jobba hårt. Karin Wennerlöf Lilja föreläste en heldag om skuld, skam och bearbetning inför en publik bestående av högutbildade kvinnor.

– Det är ett patriarkaliskt samhälle. Jag, som hennes make, behövde finnas med i kulisserna och på så sätt sanktionera att hon fick tala. Vi var lite spända på att se hur det skulle tas emot, men det landade verkligen rätt, säger Tommy Lilja.

Karin berättade om när hon var ensamstående mamma och utbildade sig, samtidigt som hon jobbade på kvällarna. Hon bar på en vision från Gud, men var själv tvungen att jobba för den.

– Du kommer inte undan den processen, sade hon.

Sista dagen var endast för ett flertal ur landets högsta ledning. Tommys seminarium fick ett oerhört genomslag.

– Presidenten beordrade sedan att alla våra seminarier skulle gå ut i statlig tv.

Det svenska utrikesdepartementet avråder just nu från alla resor till den unga demokratin Burundi, där det har varit krig under lång tid och fortfarande är spänt mellan stammarna. Det tar tid innan rebellgrupperna blivit avväpnade, men man är på god väg. FN och hjälporganisationer spelar en stor roll i strävan efter fred och utveckling, berättar Tommy Lilja.

– I mitt personliga möte med presidenten betonade jag behovet av externa investerare. Vi vill vara med och påverka själva infrastrukturen, hur man tänker strukturellt och målmedvetet utifrån Jesu värdegrund.

Burundis regering tackade för mötena samt framförde en önskan om att Tommy och Karin LIlja med team ska återvända för att arrangera en kristen utbildningskonferens, som då ska rikta sig till hela landet.

För ett par år sedan fick Tommy och Karin ta emot ett profetiskt ord om att de framöver ska stå inför kungar och presidenter.

– Det är inget som man kan göra själv, det är dörrar som Gud öppnar, säger Tommy LIlja.

I oktober reser paret till Israel för att delta i en ceremoni på ministernivå, med anledning av att PTL Ministries hjälpt 25 000 judar hem till Israel. I november kommer sedan Tommy Lilja att tala under en heldag inför hälften av Etiopiens parlamentsledamöter, med flera ministrar på plats.

Det är inget som man kan göra själv, det är dörrar som Gud öppnar.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10