Sök Herren medan han låter sig finnas, åkalla honom medan han är nära.
Jesaja 55:6

Världen idag

Levde med självmordstankar – nu vill Simona skänka hopp

Simona Vinternatt vet hur det är att leva utan hopp och hur det är att bära på självmordstankar. Men också hur Jesus kan befria. Nu har hon släppt en ny EP och drömmer om att som artist hjälpa andra i tuffa situationer.

– Det är mycket det som gör att jag vill hålla på med musik – att jag vill ge hopp till människor. För jag vet hur hemskt det är att leva utan det, säger hon.

Reportage · Publicerad 15:00, 6 okt 2020

Med en troende mamma, men en pappa som inte var det, var inte kyrkan någon självklar del i livet för Simona Vinternatt som ung. Hon hade inte heller några kristna kompisar, trivdes inte riktigt i skolan och ville vara någon annan än den hon var. En dålig självkänsla ledde fram till mörka tankar, och till och med tankar på självmord.

– Det var framför allt i högstadiet. Jag vet inte riktigt var de här tankarna kom ifrån, berättar hon.

Samtidigt var hon nyfiken på den kristna tron. Simona berättar att hon minns att det alltid var en så varm känsla hemma hos hennes mormor och morfar, som var troende. Men trots att hon i smyg var intresserad, byggde hon upp en fasad där hon var arg på alla i hennes närhet som var kristna.

– En kväll skulle några kompisar gå på ett ungdomsmöte och jag var för nyfiken för att inte följa med, jag ville se var det var mamma hade gått i kyrkan som liten, berättar hon.

Vid mötet var det en person som bad för Simona – något som skulle förändra hennes liv.

– Hon sade saker som jag tänkt under dagen och sade att Gud vill att jag ska leva. Efter det försvann alla självmordstankar och jag kände att Gud verkligen såg mig. Det var fantastiskt, berättar Simona.

Fram till dess hade hon haft en del jobb som skådespelare i reklamfilmer, och även i en roll i biofilmen Tzatsiki – Vänner för alltid. Hennes nyfunna tro fick henne dock att säga nej till en fortsättning i branschen.

– Drömmen om filmbranschen fanns ganska länge, men sedan kändes det inte riktigt värt att gå emot mina värderingar för att bli något i den branschen, säger Simona, och förklarar:

– De ville att jag skulle göra vissa grejer som jag inte ville när jag blev äldre, och castaren sade att jag aldrig skulle bli något om jag inte gjorde det och det. Det förväntades lite andra saker och då kändes det inte bra helt enkelt.

Simonas kristna tro fick henne i stället att flytta till Australien för tre år på Hillsong College. Det är även tack vare tron hon är aktiv i musiken i dag, konstaterar hon.

– Musiken hade jag inte hållit på med om det inte vore för min tro. Då skulle det bara ha handlat om mig och min prestation, och då skulle allt bara kännas tomt, det skulle bli för mycket press för mig. 

Men tron skulle komma att få sig en ny törn när hon var tillbaka i Sverige. Hon hamnade i en destruktiv relation, där hennes pojkvän var manipulativ och kraftigt motsatte sig Simonas tro på Gud. 

– Jag tappade tron och blev som en liten skugga av mig själv. Jag vågade inte ens ringa ett samtal utan att han satt bredvid mig, jag fick inte ha några kompisar och han sade till mig att jag aldrig skulle nå mina drömmar, berättar Simona.

Hennes slutsats av erfarenheterna var att Gud, om han nu fanns, var ond och ville henne illa – för hur skulle han annars kunna låta allt detta hända?

– Jag brottades väldigt mycket med det, men insåg till slut att Gud inte ville mig illa, utan att han underordnar sig min fria vilja. Om vi inte haft tillåtelse att säga nej hade inte heller ett ja betytt något, menar Simona, och framhåller att Gud aldrig lämnade henne – trots att hon lämnade sin tro.

När hon lyssnade till Bibeln i ljudboksform talade orden till henne.

– Jag kände så starkt att jag inte skulle vara där jag var. Jag insåg att jag var tvungen att lämna pojkvännen, att jag inte kunde hjälpa honom utan att vi båda skulle må dåligt.

Efter fyra försök att lämna pojkvännen blev han till slut inlagd på psykakuten. 

– Jag förstod ganska snabbt att Gud hjälpte mig att överleva detta, och då måste det ändå finnas någon mening med det, menar Simona.

En tid senare träffade hon sin blivande man, Svante, samtidigt som hon brottades med depression efter det som hänt i det tidigare förhållandet. 

Men hoppet kom tillbaka, och när Svante en dag frågade henne vad hon ville göra med sitt liv, vad som gjorde henne lycklig, var svaret enkelt:

– Jag svarade att musik gör mig lycklig. ”Men då ska du göra det”, svarade han.

Stöttningen från Svante gjorde att Simona började plugga musikproduktion och skriva egna låtar.

– Det var väldigt mycket så som jag kommunicerade med Gud, genom att skriva låttexter. Musiken har varit väldigt läkande för mig, berättar hon.

Ända sedan Simona var ung har musiken funnits där som en dröm – men tills nu legat vilande.

– Jag vågade inte tänka tanken, tänkte att det inte var något jag kan göra. Men jag insåg att det gör mig lycklig och att Gud vill att jag ska vara lycklig. Det är anledning nog, menar hon.

År 2018 släppte hon sin första singel, ”Into me too” och året efter låten ”Sydney”.

– Det var läskigt att släppa egen musik, och det är fortfarande läskigt. Men det är väldigt kul och jag känner att jag inte har något att förlora. Jag gör det jag ska göra och är där jag ska vara.

De två första singlarna har så här långt strömmats omkring 140 000 gånger bara på Spotify – en respons som överväldigat Simona.

– Jag tror inte riktigt jag förstår det. Men jag är jättetacksam om folk vill lyssna på musik och om jag får betyda något för andra människor. Det är jättestort för mig, säger hon.

För de två första låtarna hade hon ett skivbolag i ryggen, men när hon nu släpper musik är det via det egna skivbolaget Vinternatt Studio. Något som ger henne friare ramar att experimentera med soundet.

– Jag gillar pop men också det mer alternativa soundet. Jag gillar att vara kreativ och att få till någon fusion mellan dessa två. Vi testar oss fram lite nu och ser vart det leder.

På nya EP:n Lean on me återfinns fyra nyskrivna låtar i poppigt format.

– Min absolut största inspiration när jag skriver musik är att Gud älskar alla människor och att det finns ett hopp för alla, berättar Simona.

När dessutom lyssnare hör av sig och säger att hennes musik betytt mycket för dem, så stärker det Simona i hennes musicerande.

– Det är jättestort att få höra det. ”I dream of you” är en sådan låt som folk blivit berörda av och hört av sig för att berätta det. Även ”Lean on me”, berättar hon.

– Det är mycket det som gör att jag vill hålla på med musik – att jag vill ge hopp till människor. För jag vet hur hemskt det är att leva utan det.

– Drömmen vore att det som bönen gjorde för mig, när jag kom till ungdomsmötet som tonåring, skulle bli någon slags uppvaknande för andra människor, säger Simona.

Jag förstod ganska snabbt att Gud har hjälpt mig att överleva genom detta och då måste det ändå finnas någon mening med det.

Simona Vinternatt

Ålder: 32 år

Bor: Stockholm

Yrke: Jobbar deltid på ett boende för ensamkommande barn som hon var med att starta 2013, och deltid med musiken.

Familj: Gift med Svante. Föräldrar och två bröder.

Intressen: Musik, film, natur och att hjälpa till i sociala sammanhang.

Lyssnar på: London Grammar, Sigur Rós, Laleh och Billie Eilish

Centerns besked kan rulla ut samtliga partier ur kyrkan

Ledare Beslut av slaget ”Partistyrelsen får i uppdrag att utreda …” känns sällan som någon revolution på... tisdag 28/9 00:10

Schweiz och San Marino om familj och fosterrätt

Ledare Förskjutningen i värdeliberal riktning, bort från klassiska kristna hållningar, fortsätter i... tisdag 28/9 00:00

Långsam återhämtning för museerna efter pandemin

Kultur. Allt fler börjar besöka museer igen, efter det stora publiktappet under pandemisommaren 2020. Men... tisdag 28/9 05:00

S partistyrelse vill fortsätta styra över Svenska kyrkan

Kyrkopolitik. Banden mellan S och Svenska kyrkan ska inte luckras upp. Det slår Socialdemokraternas partistyrelse... måndag 27/9 13:29
E-tidning
Senaste magasinen

Hur länge bör vi vänta med att gifta oss?

Familjefrågan Jag har träffat en man som jag har blivit enormt förälskad i. Vi har träffats i snart tre månader...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier