Du älskar sanning i hjärtat, lär mig då vishet i mitt innersta.
Psaltaren 51:8

Världen idag

Lennart överlevde corona mot alla odds

När Lennart låg nersövd på intensiven hörde han i en dröm en röst som sade: ”You have some more steps to go” (ung: Du har några steg kvar att gå).

– Det var då det vände, då började jag kunna röra på fingrarna lite, säger han.

Reportage · Publicerad 07:00, 2 dec 2021

Lagom till elvakaffet svänger vi in hos Lennart och Vally Nyström i Marås utanför Gnosjö. Efter lite småprat slår vi oss ner och hugger in på Vallys fantastiska hembakade kakor och bullar.

Paret berättar om hur de träffades utanför Pingstkyrkan i Värnamo på 60-talet.

– Senare förlovade vi oss på kafé Hackspetten i Jönköping. Där spelades sången ”Låt mig få vandra nära dig” – och det har vi gjort alla dessa år! säger Lennart.

De bor i samma hus som när de gifte sig för 54 år sedan. Det är stort och vackert och på väggarna hänger många tavlor som Vallys pappa målat.

– När vi förlovade oss stod grävmaskinen här och skulle gräva grunden, minns Lennart, och konstaterar att han trots sina åttio år inte har flyttat längre än femhundra meter från sitt föräldrahem.

Vally kommer från Ljungby. Som tolvåring tog hon emot Jesus, och hon döptes som 15-åring i Pingstkyrkan i Ljungby, där det pågick väckelsemöten.

– Min pappa ville alltid att vi skulle böja knä och be innan sängdags. Jag kommer från ett gott hem! Det är skönt att ha fått med sig att Gud vakar över ens liv, säger Vally.

Lennarts familj tillhörde Norrebo missionshus, som nästa år firar 100 år. På femtiotalet byggdes Saron i Marås, där Lennart och Vally i dag är medlemmar.

Lennart kommer från en företagsam familj. Hans farfar, Justus Nyström, grundade med sina söner Nyströms Metallfabrik 1929. Där blev Lennart så småningom vd.

– Jag har arbetat från när jag var sex-sju år. Efter skolan vevade pappa på kontorstelefonen och frågade om jag kunde komma snart, skrockar Lennart.

Fabriken tillverkade byggnadsbeslag, och Lennart var bland annat med att konstruera en av Sandvik AB:s berömda bågfilar, vilken blev deras mest sålda produkt.

Men 2021 började inte särskilt bra för paret Nyström. Under nyårshelgen kände de sig dåliga och bestämde sig därför för att åka hem från sommarstugan där de befann sig.

– Vi testades positivt för corona och sedan blev Lennart allt sämre, säger Vally.

När Lennart vaknade på morgonen den 10 januari mådde han mycket dåligt och var helt slut. Efter en uppmaning från döttrarna ringde Vally ambulansen.

– Ambulansen kom klockan tio. Jag sade till sjukvårdarna att jag inte kunde ha Lennart hemma för jag var ju också dålig.

Det visade sig att Lennart skulle behöva bli nersövd. Och förblev så i drygt fyra veckor.

– Jag tappade sjutton kilo och kunde inte röra ett finger. Det var hemskt, utbrister Lennart.

– Ja usch, instämmer Vally med känsla.

Under denna period bodde Vally hos ena dottern i Jönköping och åkte varje eftermiddag till sjukhuset. Till slut meddelade narkosläkaren att de hade gjort allt och nu tänkte chansa och ta bort respiratorn. Man hade gett Lennart ytterligare medicin i ett sista hopp om att den skulle hjälpa.

Läkaren frågade Vally om hon trodde att hon ändå skulle kunna sova utan att oroa sig.

– Jag svarade honom: ”Jag överlämnar Lennart i Guds händer. Han får ta hand om Lennart och bestämma om han ska låta honom vara kvar hos mig eller ta hem honom till sig.”

Vally tillade även till läkaren att hon även överlämnade sig själv i Guds händer.

– Efteråt kände jag mig så trygg och stark – jättestark. Jag hade ju någon att gå till.

Under tiden hade Lennart en dröm där han och Vally var ute och åkte husbil. Han drömde att de passerade en flod och att flodkanten hade rasat. Husbilen befann sig på kanten, och Lennart såg att det låg en massa bilar där nere.

– Jag sade till Vally att vi måste åka, annars rasar vi också ner. Så vi åkte. När jag tittade bakåt såg jag att det stod ”I fäders spår för framtids segrar” – vi har rest mycket till Mora och tittat på Vasaloppet, så den skylten fanns nog i mitt undermedvetna, förklarar Lennart.

På motsatt sida lämnade då tre mörka gestalter platsen, medan ljuset runt texten förvandlades till den himmelska porten. Han hörde samtidigt en röst som sade: ”You have some more steps to go” (ung: Du har några steg kvar att gå).

– Det var då det vände – då började jag kunna röra på fingrarna, säger Lennart.

Han blev allt starkare. Men även sedan han lämnat intensiven för en vanlig avdelning, kändes allt diffust och han kunde inte orientera sig riktigt.

– Jag kunde inte resa mig. Men jag förstod ganska snart att jag måste ha en målsättning: att stå och gå! Så jag bestämde mig för att lära mig det.

En natt ramlade Lennart ur sjukhussängen när han sträckte sig efter något på nattduksbordet. Han tyckte inte att det var någon idé att ringa på klockan för en sådan sak, utan kravlade sig fram till bakänden av sängen och tog sig upp själv.

– Men det erkände jag inte förrän dagen innan jag åkte hem, säger han med ett skratt.

Lennart och Vally är enormt tacksamma till all vårdpersonal och även familj och vänner.

– När jag träffade narkosläkaren sade jag till honom att en läkare och Gud tillsammans – det är ett bra team! När vetenskapsmän och Gud samarbetar blir det bra, säger Lennart.

– Men jag anser ändå att jag har upplevt ett under.

Det är inte första gången Lennart är med om ett mirakel, säger han, utan Gud har hjälpt både i ekonomiska situationer i företaget samt på det personliga planet.

Ett tillfälle var vid en gudstjänst i Saron 1978, dit två predikanter hade bjudits in. Under flera års tid hade Lennart lidit av tinnitus, i form av buller i örat.

– Det var våldsamt jobbigt, minns Lennart.

Predikanterna uppmanade den som hade problem med sitt öra att lägga sin hand på det. Lennart tänkte: ”Nej, inte en gång till, det bryr jag mig inte om!”

– Men så bar det sig inte bättre än att de skulle bo hos oss över natten. När vi satt och åt kvällsmat sade jag till dem att ”det där budskapet i Saron kanske var till mig ändå”, säger Lennart.

– Då flög de upp som två stålfjädrar och lade händerna på mig och bad. Och bullret försvann med en gång! Dagen därpå gjorde jag ingenting annat än att berätta om det för de personer jag mötte på fabriken.

Vally och Lennart lever med Guds trofasthet. På bordet står en ask med ”manna” – små kort med skrivna bibelord. Dessa delas ut till besökare.

– Jag får fylla på ibland, de går åt, säger Vally.

I och med Lennarts senaste företag, som tillverkar jakttorn och som såldes i år, har många olika personligheter suttit i kökssoffan. När tre Hells Angels-medlemmar var på besök ville de gärna ha en liten nubbe efter kaffet. Det kunde inte Lennart bistå med, men de fick var sitt manna i stället.

– Det kom inte en svordom efter det! säger Lennart och skrattar.

Paret är överens om att det har hänt mycket det här året men att Gud har hjälpt och varit trofast.

– Vi har fått så många bönesvar, säger Vally, och Lennart instämmer:

– Gud har varit fruktansvärt god!

Jag svarade honom: ”Jag överlämnar Lennart i Guds händer. Han får ta hand om Lennart och bestämma om han ska låta honom vara kvar hos mig eller ta hem honom till sig.”
När jag träffade narkosläkaren sade jag till honom att en läkare och Gud tillsammans – det är ett bra team!

Lennart och Vally Nyström

Bor: Marås, drygt fem kilometer från Gnosjö.

Familj: Fyra döttrar och elva barnbarn.

Gör: Pensionärer.

Bakgrund: Har drivit olika företag, såsom Nyströms Metall AB och Gnosjötornet. Det senare startades av Lennart för sju år sedan och såldes tidigare i år.

Trovärdiga löften avgörande för långsiktigt förtroende i politiken

Ledare SCB:s stora partisympatiundersökning kom i veckan och visar på tapp för Sverigedemokraterna och... lördag 3/12 00:10

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10