Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Lät tidigare hbtq-personer vittna om frihet – drabbades av hatstorm

När Joel Mellin lade ut annonsen om ”HBTQ – kan man välja?” på Facebook, hade han inte kunnat föreställa sig vilken effekt det skulle få.

– Det var tufft att se hur vänner gillade de fula kommentarerna, berättar han när Världen dag möter honom hemma i Gränna.

Reportage · Publicerad 07:00, 10 nov 2022

Det ringer på dörren en lagom mild höstdag i Gränna. Utanför står meteorologen, bagaren, läraren och föredragshållaren Joel Mellin. Vi hälsar välkommen och småpratar lite om flytten för butiken ”Mellins ekologiska livsmedelsbutik” som nyligen gått av stapeln.

Joel är född och uppvuxen i Gränna. Nu bor han några mil utanför och driver en webbshop tillsammans med sin fru Anna. Tidigare drev de både bageri och butik i Gränna, men bestämde sig till slut för att enbart satsa på webbshopen och lägga ner bageriet.

– Vi har ju hunnit få två barn också, och nu slipper vi dyra och tidskrävande resor.

Men det är meteorolog som är Joels främsta yrke, något han redan under högstadiet bestämde sig för att satsa på.

– Intresset för naturvetenskap har alltid funnits där. Från början funderade jag på astronomi, men skrotade den idén eftersom det är väldigt smalt och det kan vara svårt att hitta arbete. Meteorologin är ju åtminstone lite bredare, säger han med ett leende.

Under fem års tid arbetade Joel som meteorolog på Sveriges Television, där han trivdes väldigt bra. Men eftersom det visade sig vara svårt att få fast anställning, samt dyrt med bostad i Stockholm, bestämde han sig till slut för att säga upp sig och följa sin gamla dröm att starta eget företag.

Förutom butiken ger Joel före­läsningar inom klimat, miljö och hälsa. Sedan år 2015 har han även undervisat blivande piloter i meteorologi, på Flygteoriskolan i Västerås.

– Det är ju alltså den väderrelaterade biten jag har hand om, jag kan inte flyga själv. Men jag har faktiskt testat en flygsimulator, berättar Joel.

Joel är kristen och medlem i Advent­kyrkan i Gränna. Han är också en av ledarna för den kristna gruppen ”Sista tiden” som även har en egen Youtubekanal. I början av september hölls en uppmärksammad föreläsning med titeln: ”HBTQ – kan man välja?” utanför Gränna, vilket Världen idag har rapporterat om.

I samband med annonseringen för eventet, drog ett media­drev i gång, bland annat i sociala medier. Det ledde till att gruppen förlorade det hyreskontrakt de hade hos Grenna Kulturgård.

Joel berättar att bakgrunden till föredraget var att Anna fick veta att amerikanen Wayne Blakely skulle på en talarturné i Europa. Eftersom det inte händer så ofta fick de idén att fråga honom.

Den andre inbjudne föredragshållaren, Samuel Jacobson, hade tidigare föreläst i Gränna Adventkyrka och de kände därför varandra lite grann.

– Det var väldigt spontant. Vi tyckte att det var ett intressant tema, men det var ju inte så att vi tänkte ”nu ska vi leta upp någon som ska tala om hbtq”. Det kunde lika gärna ha varit något annat ämne.

Visst trodde Joel att det nog kunde bli någon slags reaktion – men inte i den omfattningen.

– Jag tänkte att om vi sätter upp affischer kanske någon river ner dem, vilket har hänt förr. Möjligtvis att någon från media ringer också. Men jag hade inte förväntat mig en sådan stor polarisering.

Han tillägger att även om det skrivits många hatiska kommentarer, så har det varit väldigt många positiva också.

Gruppen, som består av svenskar och ukrainare från olika kyrkliga sammanhang, planerade att ha föredraget i Grenna Kulturgård, eftersom de redan hyrde en lokal där.

– Vi har annonserat offentliga möten tidigare som de inte sagt något om. Bibelns profetior, till exempel. Så det var uppenbarligen temat i sig som inte togs väl emot.

De betalade för en Facebook-annons, vilken uppmärksammades av någon i gruppen ”Sveriges ateister”, som i sin tur kontaktade Grenna Kulturgård och uppmanade andra att utöva påtryckningar för att hindra evenemanget.

– Det är ju inte säkert att kulturgården hade sagt något om vi från början hade informerat dem och att det inte hade uppmärksammats på något sätt. Men de blev antagligen rädda när det spreds på det här viset.

Flera kristna hörde av sig till Joel och Anna och tyckte att det var tramsigt av kulturgården att neka föredraget. Men varken kyrkor eller skolor ville upplåta sina lokaler. Joel kontaktade då ägarna till Klevens loge, vilka hälsade att alla är välkomna att hyra hos dem.

– De sade helt enkelt att alla har rätt att uttrycka sin egen åsikt. Men de fick lida mycket för det och jag tycker att det var enormt starkt gjort av dem att våga stå emot trycket.

Det blev även många hatiska kommentarer i en Grännabaserad grupp på Facebook. Joel pratar om hur tufft det var när vänner och bekanta började undvika dem och ”gilla” de fula kommentarerna.

För Joel har det alltid varit självklart att stå upp för det han tror på, något han tidigt fick göra. Exempelvis ifrågasatte han ofta evolutionsteorin under biologilektionerna.

– Lärarna tog mina frågor väldigt bra. Och skolan är väl till för att ställa frågor om något stämmer eller om det finns olika argument? Det är ju så all forskning går framåt.
Joel tillägger att han aldrig har mobbats för sin tro.

– Men vi vet ju att Jesus sade att vi kommer att få lida mycket för hans namns skull. Om vi har otur kan vi ju till och med bli hatade av våra nära och kära, vilket man ju inte hoppas ska hända.

När Joel föddes var ingen av föräldrarna med i någon kyrka. Mamma Britt-Marie hade en tro på Gud, medan pappa Bengt var ateist. Bibeln fanns dock i hemmet och lästes i någon gång då och då.

– Som 18-åring brottades pappa mycket med självmordstankar och kände att livet var meningslöst. Då bad han en bön: ”Om du finns så får du ta hand om mig.” Så på något sätt överlät han där sitt liv till Gud.

När Bengt träffade sin blivande fru, uppstod många samtal om religion. Bengt var fast övertygad evolutionist, och bestämde sig för att göra ett arbete om evolutionsteorin medan han studerade till lärare i Jönköping.

– Han hade försökt övertyga min mamma om att evolutionsteorin var sann, men upptäckte själv många felaktigheter i den och fick det inte att stämma. Där blev omvändelsen starkare, och pappa lät sedan döpa sig 1991.

Bengt läste kristna barnböcker och berättelser ur Bibeln för Joel, vilket skapade en bra grund för tron. Som 16-åring lät även Joel döpa sig.

– Jag trodde på Gud och ville visa det för andra. Och ett år senare döptes även min mamma, som ju från början var den i vår familj som trodde på Gud. Så kan det bli, säger Joel.

Vi frågar om Joel, med bakgrund av allt som hänt, någon gång ångrat att de genomförde föredraget med de tidigare hbtq-personerna i Gränna.

– Absolut inte, säger han med eftertryck.

– Men om det sker igen skulle vi nog vara extremt transparenta gentemot hyresvärden när vi hyr en lokal att ”det här kommer vi att göra”, och se till att få kontraktet underskrivet direkt så att ingen kan kasta ut oss.

Joel skulle kunna tänka sig att göra om det, men inte på ett bra tag.

– Nu har vi ju redan haft det här temat, så av den anledningen skulle det dröja innan just det blev aktuellt igen.

Han funderar på varför det är så svårt för svenskar att acceptera att någon annan tycker annorlunda. Hans hustru Anna, som är från Ukraina och har vuxit upp i Italien, har med sig att man säger vad man tycker – och att det inte är något konstigt med det.

– Just när det gäller kristna frågor, finns egentligen den största acceptansen och toleransen bland människor från andra länder. Annars har vi en rätt så trång åsiktskorridor. Och många går ju inte i kyrkan längre i vårt land och kan i princip ingenting om kristendomen.

Joel tror att det kommer att bli tuffa tider framöver för kristenheten i Sverige.

– Vi har stått tillbaka lite för mycket och skulle behöva bli frimodigare i att uttrycka att vi tror att det skulle vara bra för samhället med vissa värderingar. Och vi kan faktiskt be till Gud om förändring, avslutar meteorologen.

För det var ju faktiskt så att Jesus stillade stormen.

Just när det gäller kristna frågor, finns egentligen den största acceptansen och toleransen bland människor från andra länder.

Joel Mellin

• Föddes i Gränna 1985, men bor nu med sin familj utanför Ödeshög.

• Familjen består av Joel, Anna och deras två barn.

• Är medlem i Gränna Adventkyrka.

• Arbetade som meteorolog på SVT åren 2013–2018.

• Driver webbutiken mellins.nu tillsammans med Anna.

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00