Det finns en stolthet hos dem att få sälja något som de producerat själva.
Anne Lillqvist
Flera har fått ta emot helande i hjärta och själ på en gång när de kommit hit och sedan finns det också de långa processerna där det tar tid.
Kari Borgsö
Just i dag är det dags för julkortstillverkning på Barmhärtighetens hus i Östervåla. Trots att det är några veckor kvar till julmarknaden är verkstaden redan i gång. Äppelmusten, gjord på äpplen från gården, är tillverkad och väntar bara på att hällas upp på fina flaskor.
– Det är en hel del att pyssla med nu, men det är också väldigt roligt, säger Anne Lillqvist, administratör på boendet.
De visar upp handgjorda dekorationer att hänga i julgranen och små egentillverkade örhängen föreställande lussekatter och skumtomtar. Allt ska säljas på julmarknaden den 26 november.
– Förra året gick vi inte ut så brett med annonsering, vi ville testa oss fram eftersom det var första gången vi gjorde detta, säger föreståndare Kari Borgsö.
– Men i år kommer vi att sätta upp affischer i mataffärerna och annonsera via kyrkorna här och vi hoppas att bygden vill komma.
Barmhärtighetens hus ligger mitt i Östervåla och har en gårdsbild som verkligen bjuder in till julmarknad. De vita trähusen omges av en lummig trädgård och en gårdsplan, där marknadsborden placeras ut och hantverken erbjuds till besökarna.
– Mycket av det som säljs är producerat här i huset av tjejerna som bor här. Det finns en stolthet hos dem att få sälja något som de producerat själva, säger Anne.
Barmhärtighetens hus i Östervåla är ett stödboende för unga kvinnor som drivs av organisationen Heart of evangelism, där Sebastian Stakset är grundare. I november 2020 togs de första ansökningarna emot och i april 2021 öppnade boendet officiellt. Då låg ett antal månader av renovering bakom dem, som med hjälp av frivilliga insatser från bland annat församlingen Livets Ord i Uppsala kunnat genomföras snabbt.
Kari Borgsö som tidigare arbetat på hvb-hem och Statens institutionsstyrelse (Sis) fick frågan om att bli föreståndare för det nya stödboendet.
– Efter en tids funderande tackade jag ja, säger hon.
Stödboendet drivs på kristen grund och i det dagliga programmet ingår morgonsamling och kvällssamling samt undervisning.
– Vi har fokus på friskvård för hela människan, för ande själ och kropp, säger Kari.
– Det är stor skillnad att jobba här jämfört med Sis. Att kunna prata om den andliga biten, om skuld och skam och förlåtelse – det är jättefint.
I rutinen ingår också att samtala om dagsläget med risker för återfall och vilka beslut som kan komma att vara bra eller dåliga för personen under dagen. Här finns också regelbunden kontakt med en läkare med lång erfarenhet inom beroendevården.
Ofta är det en anhörig eller närstående som tar första kontakten med boendet då de känner stor nöd för sin familjemedlem eller vän. Sedan leder detta till att personen själv skickar in en ansökan. En av utmaningarna de mött i arbetet är att göra rätt urval av de många ansökningar som kommer in.
– Det här boendet är just ett stödboende och vi har inga låsta avdelningar eller psykiatrisk kompetens här även om vi samverkar med andra behandlingsinsatser, säger Kari.
– Det gör att vi måste neka plats till de svåraste fallen som behöver annan typ av vård, men vi drömmer om att kunna öppna fler boenden där vi kan erbjuda den kompetensen.
Hittills har de fått se fall där det går riktigt bra för kvinnorna efter tiden på boendet, men också situationer där de går tillbaka till det liv de hade när de kom.
– Det finns de som faller tillbaka, men det finns också de som behåller jobb, får egen lägenhet och får tillbaka sina barn, säger Kari.
– Vi ser verkligen att Gud gör mirakler. Flera har fått ta emot helande i hjärta och själ på en gång när de kommit hit och sedan finns det också de långa processerna där det tar tid.
Kari säger att det är bra om tjejerna får bo kvar mellan ett halvår till ett år, för att kunna bryta med gamla mönster och få etablera nya rutiner.
Anne berättar om eftermiddagarna på boendet som ofta innehåller praktiskt arbete och bidrar just till skapandet av nya rutiner.
– Vi har kökstjänst och trädgårdsarbete eller städning på schemat. Men också pyssel och tavelverkstad, inte bara till julmarknaden – det gör vi året om, berättar Anne.
Tavlorna som de tillverkar på boendet har blivit populära. Initiativet togs först av en av volontärarbetarna, Aileen, som numera är anställd.
– Vi producerar dels för att det är en bra aktivitet men också för att kunna sälja, säger Kari.
– Vår verksamhet här är gåvobaserad. Vi har avtal med vissa kommuner, men verksamheten bygger till största del på gåvor.
Heart of evangelism har också secondhandbutiker i Haninge, Kungälv och Klädesholmen. Grunden för inkomsten till boendet är överskottet från dessa butiker. Julmarknaden förra året blev en skjuts i kassan.
– Förra året sålde vi under marknaden och på efterföljande gudstjänst på Livets Ord i Uppsala med god vinst, säger Kari.
– Det hoppas vi kunna slå i år, svarar Anne.
På julmarknaden finns också möjlighet för andra att bidra med exempelvis hembakat att sälja till förmån för Barmhärtighetens hus. De kommer också ha en food-truck på plats som säljer julvåfflor med saffranssmak.
– Vi har en otroligt engagerad personalgrupp som gör detta tillsammans med oss, säger Kari.
– De lägger mycket tid utanför ordinarie arbetstid och är helt fantastiska, fyller Anne i.
Att det finns engagemang för den kommande julmarknaden råder det inga tvivel om. Projektet blir till nytta åt flera håll och stärker tjejernas självförtroende, menar Kari och Anne.
– Hantverk och skapande ingår i verksamheten och det blir ofta en fin stund där vi sitter och pratar och umgås samtidigt, säger Kari.
– Förra året var några av tjejerna tveksamma inför marknaden men sedan var de ändå med och hade väldigt roligt.
Förra året ordnades julbord i huset också, givetvis för de boende, volontärer och personal. I år erbjuder man också lokala företag att förlägga sitt julbord där.
– Vi har en fantastisk kock, Leif Dahlström, som står bakom allt vi säljer i matväg, berättar Kari.
Han gör egna pastejer, röror och inte minst den obarmhärtigt starka senapen som blev en succé på förra årets marknad.
– Han har själv en brokig bakgrund och vi är väldigt glada att ha honom hos oss, säger Kari.
I planeringen ligger nu tillverkning av glasunderlägg i skiffer som ska etsas med citat och bibelord, fler örhängen och julgransdekorationer. Det ska göras pepparkakshus och bakas tunnbröd och kanske kommer det bindas en och annan krans.
– Det här blir ett fint projekt att få göra tillsammans med tjejerna, säger Kari som ser fram emot den kommande adventshelgen.
– Vi hoppas att den här julmarknaden ska få ta plats i Östervåla och att många från bygden kommer, avslutar Anne.