Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

”Jag bara visste att Jesus var på riktigt”

Vägen till en glad tro med en trygg identitet som lärjunge blev lång och krånglig för Marco Juuska. Resan började som bibelläsande backpacker i Kina och är nu framme vid ett engagemang i en församling som lever nära människor på glid.

Reportage · Publicerad 07:00, 23 nov 2021

Vi möts på Holmens industriområde i lokaler som tidigare varit lastbils­terminal. Det är här församlingen Impact Center i Örebro finns. Atmosfären är enkel och vardagsnära utan krusiduller. Ungefär som Marco Juuska själv.

Jag vet att han är polis, men protesten kommer direkt.

– Nej, jag är inte polis, jag jobbar som polis. Jag är Guds barn, en kristen, Jesu lärjunge. Jag är glad att jag har kolleger som är poliser och ser det som sitt kall, men det är inte mitt kall.

Orden kommer lätt, blicken är fast, identiteten trygg.

Men så har det inte alltid varit; resan till insikten om vem han är har varit lång.

Marco växte upp i västra Sverige i en trygg familj med två syskon. Ingen var kristen men han konfirmerades ändå.

– När jag var 28 år började jag fundera över att jag svor så mycket. Jag tyckte det lät så fult, så jag jobbade på att sluta med det, berättar han.

Året därpå fick han jobb i en städfirma, där det blev många mil i bil tillsammans med kollegan Andreas, som var kristen.

– Jag ställde massor av frågor om tron och till slut ville jag ha en Bibel så jag kunde hitta fler frågor till honom. Jag fick Levande bok, som börjar med Markusevangeliet.

När Marco läste första sidan fick han en insikt. Han beskriver känslan av ett ”bom” med att slå näven mot bröstet.

– Jag bara visste då att Jesus finns på riktigt. Men jag visste inte vad jag skulle göra med det.

Året därpå gjorde Marco en långresa. Han tog färjan till Tallin, firade 32-årsdagen i Moskva och reste vidare genom Mongoliet till Kina. Med sig i packningen hade han Bibeln.

– Jag var ensam och kunde läsa Bibeln så ofta jag ville. Men det var mycket jag inte förstod. Och absolut inget i Johannesevangeliet!

I södra Kina mötte Marco svenska missionärer som verkade ”under jord”. De gjorde ett starkt intryck på honom.

Där träffade han även Zoe, en äldre man från Hawaii, före detta miljonär och hippie, som hade en stark Jesustro och levde ett märkligt liv. Han präntade in ett budskap i Marco: ”Always listen to Holy Spirit, he’s your teacher”. (Lyssna alltid till den helige Ande, han är din lärare.)

– De orden har jag haft med mig hela livet, även om det dröjde tills jag förstod innebörden. 

Resan gick vidare till Australien, men där stoppades backpackern Marco i tullen.

– Efter ett långt förhör skulle jag visa upp all min packning. Bibeln låg överst, och när han [tulltjänstemannen] såg den blev jag insläppt direkt, utan att behöva tömma ryggsäcken, berättar Marco och skrattar.

Han besökte en kristen vän i Aust­ralien och fick efter några dagar frågan om han ville bli kristen.

– Ja, det ville jag. Jag kände mig som en övermogen frukt, jag var ju redan övertygad. Men det här blev ett tydligt avstamp. Fast jag upplevde inget särskilt när vi bad.

Det gjorde han dock åtta dagar senare, då han på ett, som han säger, fantastiskt sätt fick ta emot den helige Ande.

– Då fattade jag plötsligt Johannes­evangeliet!

– Sedan följde en tid när jag fick vara med om stora upplevelser, se Guds närhet på olika sätt, men också den fallna andevärlden.

Efter ett år kom Marco åter till Sverige, ut ur resebubblan, tillbaka in i verkligheten. Och möttes av en skeptisk familj och omgivning.

– Jag var så uppblåst, gick på och var jobbig. De tyckte bara jag var konstig.

År 2003 upplevde Marco ett andra ”bom” i bröstet. Det var när han i samband med en konferens blev presenterad för Caroline. Vissheten slog honom att hon skulle bli hans hustru. Så blev det också.

– Vi har haft en del kriser, och hade vi inte vetat att det var Guds tanke att vi ska ha varandra så hade vi gått skilda vägar, säger Marco eftertänksamt.

Under småbarnsåren utbildade sig Marco till polis. Han jobbade treskift när tredje barnet föddes 2010.

– Det var ingen bra tid, säger Marco, och förklarar att det mest berodde på hans egen inställning till livet och sig själv.

– Jag lät omständigheterna diktera mitt liv. Och det var synd om mig – tyckte jag. Jag levde i en öken – tyckte jag. Jag blev religiöst uppblåst och lagisk. Jag hade gått från mina gamla bojor till andra bojor.

Det här smittade av sig i livet, fortsätter Marco.

– Man mår dåligt och håller masken för det ska ju vara så fint och präktigt. Jag levde i det. Det var en fälla, en lögn. Det var inte så kul, säger Marco, och bakom de korta formuleringarna anas ett berg av tunga minnen.

Makarna Juuska lärde känna en annan familj och bildade tillsammans en husförsamling. Här upplevde Marco sitt tredje ”bom”, när han fick frågan om varför han gått i Israels öken år efter år – varför inte i Jesu öken, som bara varade i 40 dagar?

– Det var som om en slöja togs bort från mig. Sedan den dagen är allting annorlunda, jag insåg att jag är Guds barn, berättar Marco.

Den nya gemenskapen växte under tre år och där började Marcos process till en lärjunge, mer ödmjuk och fylld av glädje och tacksamhet.

Som polis har Marco fått många tillfällen att berätta om sin tro och om Jesus. Både när han jobbade i uniform ute på fältet och när han efter ett par år fick inre tjänst som utredare, med fokus på familj och ungdom.

Han berättar om när han tillsammans med en kristen kollega hämtade en misstänkt från arresten till förhör.

– I hissen sade killen: ”Det är något speciellt med er.” Senare fick vi be med honom.

– En annan kille som misstänktes för våldtäkt grät förtvivlat. Han var tatuerad med döden på ena armen och med livet på den andra. Vi pratade om det och då ville han att jag skulle be för honom.

Marco trivs med yrket.

– Jag tror att jag är satt där av Gud för att finnas för människorna jag möter, säger han.

För tre år sedan fick Marco och Caroline kontakt med församlingen Impact genom deras tältmöten, och här känner de att de har hittat hem. Hit vågar missbrukare, hemlösa och kriminella komma. Gemenskapen är enkel och kravlös.

Både Marco och Caroline deltar nu i församlingen, finns till för andra och är levande kristna i vardagen.

Förändringen som kom när ”slöjan togs bort” har lett till situationer där kärleken har fått ta plats, trots en rad omvälvande saker som hänt. Marco berättar till exempel om när Caroline hamnade på sjukhus, fick kontakt med en annan patient som hon sedan följde en tid och fick be till Gud med.

En annan sak som hände var att Marco tog kontakt med sin biologiska far.

– Vi fick så fin relation, och när han hade dött tog jag urnan i ryggsäcken och motorcykeln till Lahtis i Finland, så han kunde begravas där han ville. Då fick jag vittna för släktingarna, som var laestadianer.

– Trots allt som hände blev det en så bra tid. Jag kunde ha tyckt synd om mig och oss, men nu kan jag glädja mig över vad vi fick. 

Jag ställde massor av frågor om tron och till slut ville jag ha en Bibel så jag kunde hitta fler frågor till honom.

Marco Juuska

Ålder: 51 år.

Familj: Gift med Caroline, tre barn som är 11, 13 och 16 år.

Bor: I en villa i södra utkanten av Örebro.

Yrke: Polis med inre tjänst som utredare.

Igenkänd: Som innebandytränare på elitnivå.

Tillhör: Församlingen Impact Center, där han ibland predikar.

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier