Reportage

Familjer blir vägen till frälsning och upprättelse för föräldralösa

Lars och Lisa Hörnberg har inga planer på att någonsin avsluta hjälparbetet med Caminul Felix, som nu funnits i drygt 30 år. Foto: Privat
Lars och Lisa Hörnberg har inga planer på att någonsin avsluta hjälparbetet med Caminul Felix, som nu funnits i drygt 30 år. Foto: Privat
Familjen Saksit bor i det hus som Världen idags läsare har bidragit till. Foto: Privat
Familjen Saksit bor i det hus som Världen idags läsare har bidragit till. Foto: Privat
Föräldrar och barn i Caminul Felix-byn i Thailand. Foto: Privat
Föräldrar och barn i Caminul Felix-byn i Thailand. Foto: Privat
I anslutning till en av byarna bygger Caminul Felix ett gruppboende. Foto: Privat
I anslutning till en av byarna bygger Caminul Felix ett gruppboende. Foto: Privat
Familjen Supot med lilla Ester som kom nyfödd till famljen för några månader sedan. Foto: Privat
Familjen Supot med lilla Ester som kom nyfödd till famljen för några månader sedan. Foto: Privat
Lars och Lisa tillsammans med en Caminul Felix-familj. Foto: Privat
Lars och Lisa tillsammans med en Caminul Felix-familj. Foto: Privat
Lars och Lisa Hörnberg. Foto: Privat
Lars och Lisa Hörnberg. Foto: Privat
En thailändsk Caminul Felix-familj. Foto: Privat
En thailändsk Caminul Felix-familj. Foto: Privat

I drygt 30 år har den svenska organisationen Caminul Felix hjälpt barn i Rumänien och Thailand att få bo i en riktig familj, vilket räddat dem från gatorna och gett dem helt nya förutsättningar i livet.– Barnen är nog vår tids största missionskallelse, säger grundaren Lars Hörnberg.

Publicerad Uppdaterad

Vi tror att vi inte bara kan hjälpa barnen och skapa ordning i samhället, utan att vi också kan forma hela nationen.

Lars Hörnberg

Lars Hörnberg och Lisa Egerbo Hörnberg

Ålder: 75 (Lars) och 69 (Lisa).

Bor: Staffanstorp.

Familj: Lars son Jesper med familj.

Yrke: Tidigare pastor och missionär i 35 år (Lars), missionär i 30 år (Lisa).

Tillsammans med sin dåvarande hustru, Linda Hutchens, var Östeuropa missionsfältet för Lars Hörnberg under många år. Men i Rumänien, där det pågick – och pågår – en väckelse upplevde Lars att Gud inte behövde honom i landet för väckelsens skull; den var ju redan där.

– Men man hade missat barnen. Man hade inte sett att det på gatorna fanns 350 000 barn, som i de flesta fall inte ens visste vad mor och far var för något. De levde och utvecklade sin egna subkultur på gatorna, i kloaksystem och i barnfängelser, berättar Lars.

Paret fick upp ögonen för barnen på gatorna och deras behov.

– Vi kände att det här kanske var vår kallelse.

Det blev starten för Caminul Felix, rumänska för ”Lyckligt hem”. Till en början tog de emot sju barn i en lägenhet och anställde ett första föräldrapar som skulle ta hand om dem.

– Det är nyckeln: att barnen ska få en mamma och pappa som känner sig kallade till att vara det för dessa barn, förklarar Lars.

Sju barn blev tolv, och snart var även Erikshjälpen påkopplad och bidrog med hjälp för att bygga upp en hel by för Caminul Felix, 1992.

– De var mycket ivriga på att engagera sig i det här, vilket ledde till att vi byggde upp sex nya hem i Rumänien, berättar Lars.

Samtidigt satt Lisa Egerbo hemma i Falköping, där hon arbetade på Mössebergs kurort, när hon fick ett brev från sin gode vän, Lars.

– Han skrev med ett upprop om att de behövde hjälp i Rumänien, berättar Lisa, som åkte ner en vecka för att se hur arbetet fungerade.

Därefter reste hon tillbaka, med stöd från sin hemförsamling, för att arbeta där ett år.

Men ett år blev till drygt 30.

– Jag såg behoven därnere och har alltid haft mission på mitt hjärta, så jag upplevde en kallelse dit, berättar hon.

Det var dock en stor kontrast från livet i Sverige, med jobb och lön, att komma till Rumänien och inte alltid ha varken el eller vatten, konstaterar hon.

– Men Rumänien blev mitt hjärta, jag såg behoven som fanns. Dessutom är människorna fantastiskt fina och gästvänliga.

År 2002 byggdes en andra Caminul Felix-by i Rumänien, bestående av tio nya hem. Där finns även en stor farm och många hundra kor, som bland annat bidrar med inkomster för verksamheten.

Tre år senare gick Lars fru Linda bort i cancer, och ytterligare åtta år senare, 2013, gifte sig Lisa och Lars och har sedan tillsammans fortsatt att arbeta passionerat för barnen i Rumänien, och sedan 2006 också i Thailand.

Tanken på att bygga upp familjehem i Sydostasien kom efter tsunamin 2004, men man beslutade omsider att inrikta sig på barn som förlorat sina föräldrar i aids och hiv.

– Vi reste till Thailand och hade seminarier i mindre församlingar där vi presenterade arbetet. Efteråt stod tio par upp och sade att Gud hade kallat dem till detta arbete, berättar Lisa.

Via en svensk affärsman fick de pengar till att både köpa mark och bygga ett av husen. Och genom ett upprop här i Världen idag till tidningens läsare kunde sedan ytterligare ett hem byggas. På detta vis har många barn kunnat räddas från gatorna även i Thailand.

– Det är fantastiskt att se, konstaterar Lisa.

Idén med Caminul Felix är egentligen ganska enkel. Barn som kommer från ett liv på gatan får flytta hem till en familj – och får därigenom ett helt nytt liv.

– Vi tar gärna emot så unga barn som möjligt, men ibland kommer de i syskongrupper och då får de fortsätta ”sitta ihop”, säger Lars.

Den kristna prägeln är stark över Caminul Felix.

– Hela verksamheten är ett kristet arbete och alla föräldrar är, precis som vi, kristna, och de upplever att de har en kallelse att bli föräldrar för de här barnen. Men varje familj väljer själva vilken kyrka de vill gå till, säger Lars.

Föräldrarna gör en jätteinsats, inte bara under tiden som barnen bor hemma utan även fortsatt genom livet.

– De ser och förstår det stora behovet och de inser sitt ansvar. De är oerhört drivna och ser detta som sin uppgift, berättar Lars.

För barnen innebär ett riktigt hem möjlighet till upprättelse, utbildning, självförtroende och frälsning.

– Man undrar var de här barnen skulle ha varit i dag om de inte fått en mamma och en pappa? Jag känner väldigt stor tacksamhet över att ha fått se barn bli räddade och få en familj, säger Lisa.

Även Lars uttrycker stor tacksamhet.

– Jag är så glad över att se hur Gud verkar och över att få vara en av dem som får stå vid sidan och betrakta hans väldiga gärningar.

Under de dryga 30 år som gått sedan Caminul Felix grundades har mycket hänt. I dag är Rumänien medlem i EU, men behoven är fortfarande stora.

– Trycket är lika stort i dag, men numera får vi in barn via barnavårdsnämnden, så vi vet att de inte har några föräldrar eller att föräldrarna sitter i fängelse.

Arbetet har också gett många exempel på hur barnen tagit sig bort från gatan och via utbildning fått helt nya livsmöjligheter.

– Vi har tidigare barn som numera är läkare och lärare och välkända i sina sammanhang. Det hade aldrig hänt om de stannat kvar på gatan, i ett barnhem eller i ett fängelse. Det är fantastiskt att se, säger Lars.

Genom åren har minst 800 barn fått bo i en familj tack vare Caminul Felix arbete.

– Några av ungdomarna har varit så ivriga att själva få arbeta som husföräldrar i våra byar. De har fått ordning på sina liv och vill nu ge vidare, det är ganska gripande att se, säger Lisa.

I nuläget har Caminul Felix 88 barn boende i familjer i Thailand, och 150 barn i Rumänien. Till det kommer ett 20-tal rumänska ungdomar som bor i egna boenden. Lisa påpekar att arbetet kan ske bland annat tack vare många generösa givare i Sverige.

– Det finns många som är delaktiga i form av faddrar och gåvogivare och genom annan hjälp som vi har fått. De är en viktig del i det här arbetet.

Efter 33 års verksamhet finns det dock inga som helst planer på att bromsa in.

– Vi gör det här med hela våra hjärtan. Vi tror att vi inte bara kan hjälpa barnen och skapa ordning i samhället, utan att vi också kan forma hela nationen, säger Lars.

Han framhåller att de inte låter några begränsningar stoppa dem.

– Vi arbetar som om vi tror att vi kan nå hela världen. Intentionen är att fortsätta arbeta tills slutet av den här världen, då det inte finns några behov längre. Det är vår känsla av ansvar och kallelse.

För behoven är fortsatt stora, betonar Lars.

– I dag finns det några hundra tusen barn som är hemlösa bara i Rumänien. Hur många övergivna barn finns det inte då i Indien eller i Kina? De är nog vår tids största missionskallelse, menar han.

Lisa och Lars bor inte längre på plats i Rumänien, men fortsätter sitt arbete ”med dator och papper”, som Lisa beskriver det. Dessutom är de en till två helger i månaden på resande fot här i Sverige för att inspirera fler att stötta Caminul Felix arbete.

– Vi vill hålla på så länge vi kan och orkar. Vi har börjat något som vi aldrig kommer sluta med, säger Lars.

Powered by Labrador CMS