När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En väckelseeld brinner bland romerna i Serbien

En stark besökelse av Herren mitt i Europa. Det fick Världen idags reporter bevittna vid en resa till samhället Pavlovac i Serbien. – Aldrig tidigare har jag upplevt en så stark andlig närvaro i Europa, sade evangelisten Tobias Almhill, som var på plats för att predika.

Reportage · Publicerad 12:00, 30 jul 2019

Tobias Almhill och ett svenskt team hade bjudits in av den romska församlingen PEC Emmanuel i staden Vranje. I teamet ingick även Malmöevangelisten Carlos Recinos. Tillsammans med de åtta teammedlemmarna predikade de evangeliet, profeterade, bjöd in till frälsning och bad för sjuka.

En höjdpunkt på resan var utomhusmötet i samhället Pavlovac, strax utanför Vranje.

Pavlovac besöktes av det svenska teamet redan i september 2018, och även då var Världen idag på plats. I kölvattnet av det besöket grundades i november 2018 en församling i samhället. Bakom pionjärsatsningen ligger framför allt PEC Emmanuel i Vranje, och det senaste mötet hölls utomhus.

Planerna såg dock ut att grusas av det regn som utlovats i väderprognosen lagom till lördagens möte.

Detta fick medlemmar i PEC Emma­nuel och det svenska teamet att gå in i allvarlig bön.

”Herre, vi ber om uppehåll i morgon, vi ber att du ska hålla tillbaka regnet”, ljöd bönerna som tycktes bli besvarade.

När tiden för mötet var inne, omfamnades de nämligen av ett härligt försommarväder. Drygt 600 personer, de flesta av dem romer, fanns på plats, och förutom ortsbor kom folk med bilar och buss från närliggande platser såsom Leskovac, Lebane, Surdulica, Vranjska Banja och Vranje.

– Det här är en stor händelse, vi är glada för att vi får vara här i dag och ge ära till Gud, sade pastor Avdija Jasarevic från PEC Emanuel i sitt inledningstal.

– Jag ber dig om mirakler i kväll, Gud, jag ber för frihet och frälsning för alla romer, bad han i en inledande bön.

Det bjöds på lovsång på romani, serbiska och engelska. Den internationellt meriterade romska blåsorkestern Ekrem Mamutovic Orkestar från Vranje kompade de inledande lovsångerna.

När de drog i gång sitt ”balkan­sväng” kunde ingen stå stilla. Barn, ungdomar, vuxna och äldre prisade Gud tillsammans, sjöng, dansade och klappade med i lovsångerna.

När lovsången tonade ut, spelade ungdomsgruppen från församlingen i Vranje och det svenska teamet upp två olika draman om Jesus liv och korsfästelse.

Svenske Carlos Recinos predikade sedan med kraft och inlevelse om Jesus och den seger som han vann på korset för alla människor.

Efter predikan var det dags att göra frälsningsinbjudan.

– Lyft din hand om du vill ta emot Jesus, låt alla se att du ger ditt liv till Jesus, sade Malmöevangelisten.

Drygt hundra romer i olika åldrar rusade fram för att emot Jesus som sin frälsare och Herre. Carlos, som var tagen av den helige Andes närvaro, gick ner på knä och ledde dem i en frälsningsbön.

De nyfrälsta togs sedan om hand av volontärer, som tog deras kontaktuppgifter, bjöd in till en kristen gemenskap och gav dem var sitt traktat.

Det bjöds också in till helande och det svenska teamet fick betjäna dem som kom fram till förbön. Responsen blev påtaglig. En kvinna vittnade om att hon blivit helad från hjärtproblem, en annan om helande i sitt vänstra öga och en tredje om helande i sin rygg och höft.

En ung man som uppgavs ha kommit med deformerad fot till mötet, vittnade om hur hans fot rätat ut sig under mötet och att han nu var helad.

”Tack Jesus!” utropade den omtumlade killen.

Även Tobias Almhill, som har lång erfarenhet av stora väckelsemöten i olika länder, var starkt berörd efter mötet.

– Jag har varit på platser där det råder ett andligt mörker. Därför vet jag hur det känns när det blir ett genombrott och en ström från himlen kommer. Aldrig tidigare har jag upplevt en så stark andlig närvaro i Europa som här i Serbien, utbrister han.

För den lokala församlingen i Pavlovac, som startade strax efter det förra svenskbesöket i höstas, innebar mötet ytterligare en stark uppmuntran. Församlingen, som hade ett 70-tal medlemmar i november, har nu mer än dubblerats.

Alla i det svenska teamet uttryckte stor tacksamhet för det som de har fått se och uppleva i Serbien. En längtan efter att få uppleva samma sak i Sverige har tänts i deras hjärtan.

– Jag är mycket tacksam för att jag fick följa med på missionsresan. Det här är det bästa som jag har upplevt sedan jag mötte Herren 2012, säger teammedlemmen Thore Wedell.

Jag ber dig om mirakel ikväll Gud, jag ber för frihet och frälsning för alla romer.
Jag är mycket tacksam för att jag fick följa med på missionsresan. Det här är det bästa som jag har upplevt sedan jag mötte Herren 2012.

Romer i Europa

Romerna utvandrade från Rajastan i norra Indien på 900- eller 1000-talet.

12-15 miljoner av världens cirka 20 miljoner romer bor i Europa. Drygt 10 miljoner av dem bor på Balkan, i Rumänien, och i Turkiet.

Romerna är Europas största minoritetsgrupp.

Romerna kom till Serbien år 1348.

Det finns drygt 150 000 romer i Serbien.

Romer är en nationell minoritet i Serbien.

Drygt 1 miljon romer mördades av nazisterna och deras kollaboratörer under andra världskriget.

Väckelsen bland romerna startade i Frankrike på 1950-talet.

2,5 miljoner av Europas romer är frälsta.

Drygt 1 miljon av Europas 5 miljoner pingstvänner är romer.

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Israeliska framsteg i kampen mot svår cancer

Forskning. Israeliska forskare kan ha hittat en effektiv behandling mot bukspottkörtelcancer, som hittills varit en ökänt svårbehandlad cancerform. En studie... tisdag 10/12 18:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00
E-tidning
Mest lästa just nu

Varför husförsamlingar?

Husförsamlingar (del 1/3). Beteckningen ”församlingen i hans hus” i Apostlagärningarna visar att denna lilla enhet är församlingen i apostolisk tid. Husförsamlingen är...

Advent och jul handlar om precis detta att Guds rike vill vara nära dig genom Jesus Kristus.

Inför söndag Mark 1:14–15 Advent är ju ändå en bra tid på året. Vi har lämnat november bakom oss, det tänds stjärnor, ljusstakar och ljusslingor i våra hus och...

Mirakler och äventyr i Bangladesh

Missionsglimten – Cola till frukost?! Jag får tala om för min 13-årige grabb, som kravlat sig ut från myggnätet på gästhuset i Dhaka, att när man är i väg så här får...