På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

De firar tio år av Guds trofasthet

Från i snitt 80 till drygt 800 gudstjänstbesökare per söndag på knappt 10 år. Anders och Camilla Olsson har gjort en resa med Connect Church i Göteborg som de själva först inte hade tro för. På söndag firar de ”tio år av Guds trofasthet” med en Super Sunday, då över 1 200 personer förväntas komma.

Reportage · Publicerad 12:01, 6 maj 2016

För tio år sedan bestämde sig Anders och Camilla Olsson för att flytta från skånska Höör till Göteborg. Egentligen vill de inte flytta, eftersom de var ganska slitna av att ha stått i föreståndartjänst i ett pionjärarbete under några år. Men efter ett besök i Gilead, som församlingen då hette, upplevde de Guds kallelse. Anders blev vice föreståndare och jobbade tillsammans med David Johansson, som då var föreståndare.

De kom till en församling som hade gått igenom stora förändringar och där många också var väldigt trötta.

– 2006 började vi föra statistik och då var antalet gudstjänstbesökare i snitt 80 personer. Men vi kom från ett pionjärt sammanhang där vi ibland kunde vara bara 50 personer på gudstjänsterna, så vi tyckte ändå att det var fantastiskt, säger Anders.

Det första som hände var att folk började flytta och söka sig till andra sammanhang. I det skedet betydde David Johansson mycket för dem.

– Mycket av energin i början fick vi av David, som trodde extremt mycket på oss och på kyrkan. Han hade dessutom fått ett tilltal, vilket fick oss att tro att Gud hade något stort på gång och att det fanns en orsak till att vi var där, säger Anders.

På hösten 2006 kom en av kyrkans äldre medlemmar fram till Anders och gav honom en hälsning från Gud. Hon förklarade att Gud skulle göra något helt nytt i kyrkan. Att Gud skulle riva sönder en gammal kostym och ge en helt ny kostym.

Några månader senare kommer en predikant på besök, och budskapet upprepas. Han talar om att en gammal kostym ska ersättas med en ny. Men han lägger också till en sak; att förändringen inte kommer innebära en nedgång, utan tvärtom en uppgång. Människor skulle bli frälsta.

Samma höst tar en av församlingens företagare med sig Anders till en klädaffär och säger: ”Gud har sagt till mig att du ska välja ut en ny kostym”.

– Det kan låta banalt, men det blev en väldig bekräftelse för mig. Tre gånger var Gud tvungen att bekräfta och säga: ”Kör, och kör så det ryker. Bryt igenom och vinn den här staden”, förklarar Anders.

Sagt och gjort. De började förändra. Och de beskriver inte förändringen som en renovering, utan som en ombyggnation. Något helt nytt skulle formas. De första åren bestod av mycket hårt arbete. Det stora genombrottet infann sig inte.

– Det har varit tillväxt hela tiden, men de första åren var det mycket arbete och hårt slit. Men vi hade verkligen kul under de åren, tillsammans med människor som vi tycker mycket om, säger Camilla.

2009, i samband med att Anders också blev föreståndare, formulerade de församlingens vision och förändrade hela gudstjänstkulturen. De bestämde sig för att göra ”möten för alla”, som de kallar dem, där allt handlade om att se människor ta emot Jesus. Medlemmarna skulle känna att de ville bjuda med vänner till gudstjänsterna.

– Vi började med att alltid inbjuda till frälsning, vi välkomnade alltid nya besökare och vi utgick från att det alltid fanns människor på plats som ville veta mer om tron och kyrkan, förklarar Camilla.

Ganska snart startade de en andra gudstjänst, men under flera år kämpade de hårt för att få liv i den andra gudstjänsten. Det var först hösten 2012 som de såg ett större genombrott. Många människor blev frälsta och döpta, så ganska snart fick de starta en tredje gudstjänst.

I maj 2014 kom ett tilltal, som innebar att församlingen skulle göra ett stort möte i en profan lokal, som rymde 750 personer. Satsningen skulle innebära ett stort trossteg för församlingen och in i det sista var det tveksamt om den kunde bli av. Men tre veckor innan bestämde de sig för att satsa och de lyckades nästan fylla lokalen. Samma höst ”sprängfyllde” de den. De stora satsningarna, så kallade ”Super Sundays” har sedan blivit ett återkommande inslag i församlingens liv. Under 2014 höjdes ribban ytterligare. De bestämde sig för att hyra Clarion Hotell Post i centrala Göteborg. Nu samlas de regelbundet på posthotellet och senaste gången kom nästan 1 300 personer dit. Till jul ska församlingen ha julkonsert i Lisebergshallen, med plats för 2 200 personer. Samtidigt har de startat så kallade Campus, alltså nya Connect-församlingar, i både Jönköping och Örebro.

Mycket handlar om siffror när man pratar med Anders och Camilla. Jag frågar om det finns en risk med att fokusera för mycket på siffror.

– Jesus räknade de 99 fåren och såg att ett saknades. När han såg att ett saknades, så satte han in resurser för att hitta det förlorade fåret. Det är så vi tänker. Varje siffra representerar en unik människa som Jesus har gett sitt liv för. Vi vill inte att någon ska gå förlorad, säger Camilla.

Många av de som har blivit döpta på senare år, vilket är flera hundra personer, har besökt Connect church för första gången under en Super Sunday, eller vid andra större satsningar.

– Det finns bara en orsak till att vi gör de här sakerna och det är för att människor ska få möta Gud. Våra Super Sundays är de tillfällen när vi ser flest människor ta emot Jesus, därför att våra medlemmar tar med sig sina vänner, säger Anders.

Från i snitt 80 till 800 gudstjänstbesökare på knappt tio år. Det är inte många församlingar, om ens någon, i Sverige som kan mäta sig med den numerära tillväxten. Att de skulle få se detta ske trodde de inte i början.

– Att det skulle vara kontinuerlig tillväxt, det har vi ju trott, men inte att det skulle bli en explosion på det här sättet, säger Anders.

– Att vi skulle komma över 1000 personer, det trodde jag aldrig. Alltså, vi sa ju det i tro, men vi trodde nog inte riktigt på det, säger Camilla och skrattar.

En av orsakerna till bristen på tro var bristen på exempel, menar Anders.

– Det fanns inga riktiga förebilder på det här området i Sverige. Hillsong hade precis börjat, så det fanns inte någon att ta rygg på. Men nu är det som att vi har fått ett nytt normalläge. Vi börjar vänja oss vid att det går, även om vi inte tar det lätt, och då får man också tro för framtiden.

– I början hade vi svårt att tro att vi kunde ha två möten. Men nu när vi har sett att det faktiskt går att spränga 1000-vallen, då är det inte lika svårt att ha tro för att vi skulle kunna samla 10 000 personer inom några år, om vi fortsätter göra det vi gör. Gud är god och han älskar den här staden extremt mycket mer än vad vi gör, säger Camilla.

Den viktigaste faktorn för att förändra kulturen och skapa tillväxt har varit influenser utifrån, menar de. Connect church är en del av svensk pingströrelse, men är också med i det som kallas Hillsong Family, ett nätverk av församlingar som relaterar till Hillsong.

– Den viktigaste faktorn för att förändra kulturen handlar om vilka du väljer att umgås med. Vi har valt att umgås med ledare som har växande kyrkor, för vi har velat bli präglade av den typen av tänkande och smittade av deras tro, säger Anders.

– Brian och Bobbie Houston (Hillsongs grundare, reds anm) har betytt jättemycket för oss. De har gjort resan före oss och vet precis vad vi går igenom i varje steg. Dessutom blir vår värld, och vår kyrka, så mycket större när vi är en del av deras värld, säger Camilla.

Själva tycker Anders och Camilla att de är väldigt vanliga människor och har ofta svårt att förstå varför just de har fått vara med om den här resan.

– Jag fattar faktiskt inte varför Gud har varit så god mot oss. Vi har så många brister och det finns många som är mer lämpade och begåvade. Men samtidigt har vi sorgligt nog sett många av dem som vi tycker har haft mer talang ge upp och släppa taget om att bygga kyrka genom åren. Gåvor är viktigt, men att vara lojal mot Guds kallelse är viktigare, säger Camilla.

Vad tror ni Gud ser hos er, som trots allt gör er lämpliga då?

– Vi är nog ganska envisa och har fått nåden att inte ge upp, trots vissa svåra stunder. Jag tror också att gåvan att coacha och inspirera andra är något Gud gett oss, menar Anders.

– Sedan tycker vi väldigt mycket om människor. Vi tycker det är roligt när barnens tonårskompisar kommer hem till oss, vi tycker det är roligt att äta falafel tillsammans med syriska flyktingar. Vi gillar alla sorters människor och jag tror att folk känner det, tänker Camilla.

Har ni funderat på att ge upp någon gång?

– Jo, det har absolut varit så ibland. Det kommer ofta av att vi har varit överbelastade med arbete och för trötta för att kunna hantera stressen, säger Anders.

– Men det brukar inte vara längre än en förmiddag, säger Camilla och de båda brister ut i skratt. Sedan brukar vi komma tillbaka.

Nyligen fyllde Anders 50 år och på lördag blir det stor fest i Fiskebäcks missionskyrka. På söndag är det sedan dags för ytterligare en Super Sunday, där fokus som vanligt är på att nå nya människor med evangeliet. Samtidigt firar församlingen ”tio år av Guds trofasthet”. Andreas Nielsen från Hillsong predikar och soulsångaren Samuel Ljungblahd medverkar. Efter det går Anders och Camilla på ”sabbatical” och är borta från det dagliga arbetet under 10 veckor, för att ladda batterierna och söka Gud inför framtiden. Men redan nu drömmer de om nästa tioårsperiod.

– Om tio år hoppas jag att vi är en kyrka med ett antal tusen, som har fyllt Scandinavium vid ett antal tillfällen och att vi får beröra stadsdelarna på ett helt nytt sätt. Jag önskar att kyrkan ska synas överallt, så att människor aldrig har långt till kyrkan, säger Camilla.

– Vi vill absolut vara kvar i Göteborg, för vi älskar den här staden. Vi hoppas att kyrkan har fortsatt växa och att vi har ett större missionsarbete. Jag drömmer också om en kyrka som ännu starkare fungerar i de andliga nådegåvorna, säger Anders.

Det har varit tillväxt hela tiden, men de första åren var det mycket arbete och hårt slit.

Anders och Camilla Olsson

Gör: Pastorer i Connect church Göteborg, med campus även i Jönköping och Örebro.

Aktuella med: Anders har nyligen fyllt 50 år och firas med stor fest på lördag. De har varit gifta i 20 år och firar på söndag 10 år av Guds trofasthet i Göteborg, under Super Sunday på Clarion Hotell Post.

Familj: Lukas 15, tvillingarna Ebba och Deborah 13. Hundarna Svea och Leja.

Gör på fritiden: Är ute med båten, rör sig i naturen och renoverar på huset.

Bibelord som betytt mycket:

Anders: Be, och ni ska få. Sök, och ni ska finna. Bulta, och dörren ska öppnas för er. (Lukas 11:9)

Camilla: Låt oss inte tröttna på att göra gott, för när tiden är inne får vi skörda om vi inte ger upp. (Galaterbrevet 6.9)

Antisemitismen Göran Persson bekämpade har ätit sig in i (S)

Ledare För femtio år sedan låg medlemsantalet i Malmö judiska församling stabilt över tvåtusen personer.... lördag 15/5 00:10

Kristna nordbor utvisades från Sibirien

Ryssland. Resan till kristna vänner i Sibirien slutade på ett chockartat sätt för tre kristna nordbor. Efter... lördag 15/5 09:00

300 på högskoleprov – max 8 i kyrkan

Ledare Förra lördagen, den 8 maj, skrev 35 000 personer högskoleprovet på 120 olika orter i landet. I... lördag 15/5 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier