Opinion

Vi får aldrig vänja oss vid våldet

I Ukraina utspelas en ohygglig situation som vi aldrig får mentalt acceptera.
I Ukraina utspelas en ohygglig situation som vi aldrig får mentalt acceptera.
Publicerad Uppdaterad

Människans förmåga till anpassning är stor – även under gräsliga förhållanden. Risken finns att vi mentalt vänjer oss vid det rådande läget i Europa och Sverige.

Men även om inte alla medier rapporterar varje dag från fronten i Ukraina, så utspelas där ändå en ohygglig situation av blod och död som vi aldrig får mentalt acceptera, utan behöver fortsätta hantera som så moraliskt fruktansvärd den är.

Detsamma gäller nyheterna från Sverige, där mord, sprängningar och andra våldsdåd blivit så vanliga att vi snart knappt noterar när de flimrar förbi som tillfälliga störningsmoment mellan Melodifestivalens deltävlingar. Men även om vi inte orkar reagera lika starkt på allt ont som sker, får vi ändå aldrig acceptera den pågående våldsvågen i gängmiljöerna och den tragik den orsakar för inblandade ungdomarna, deras familjer och andra som indirekt blir involverade.

Tiden är ordentligt ur led, både i Ukraina och i Sverige, och vi får inte vänja oss vid det läget. Denna dödsvåg behöver vändas, både här och där.

Powered by Labrador CMS