Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Varför dessa arga unga män?

Opinion · Publicerad 00:00, 27 maj 2013

Stockholm har under senaste veckan drabbats av upplopp. Gäng med unga grabbar i olika förorter har satt eld på bilar och byggnader och kastat sten mot poliser, brandmän och journalister. Det har inträffat i Husby, Kista, Jakobsberg, Vårby gård, Vårberg, Skärholmen, Skogås, Rågsved med flera platser.

Från politiska vänstern menar man att allt är samhällets fel. Samhället har övergett de berörda förorterna och resultatet blir arbetslöshet och utanförskap. Kritiken riktas mot polis, samhällsinstitutioner och borgerliga politiker. Och som vanligt försvarar vänstern det våld som används, avståndstagandet blir inte tillräckligt tydligt när man bara ska visa förståelse för våldsutövning. Från Sverigedemokratiskt håll blir kritiken lika förutsägbar och mekanisk. Jimmie Åkesson gick i riksdagen till hårt angrepp mot statsminister Reinfeldt; allt är invandringens och invandrarnas fel. Jimmie Åkesson har glömt bort att 600 000 av dem som jobbar i Sverige är födda utanför landets gränser. Svensk sjukvård och välfärdssektor skulle klappa ihop om man inte hade all utlandsfödd arbetskraft. De som politiskt gynnas av de arga unga männens framfart är Sverigedemokraterna, som ytterligare kan spä på sin främlingsfientlighet och sin älsklingstes att allt är invandringens fel.

Debatten och verklighetsbeskrivningen måste bli sansad för att man sakligt ska kunna diskutera åtgärder. För det första är det en liten grupp av arga unga män som står för stenkastandet och tänder eld på bilar. 99 procent av invånarna i Husby och de andra förorterna är helt emot dessa aktiviteter. Det är de som drabbas av vandalismen. En del av dem som deltagit i upploppen är redan kriminellt belastade och har utnyttjat situationen. En del av dem som deltagit är så unga att motiveringen till att de deltar inte kan vara att de lider av arbetslöshet och utanförskap, eftersom de fortfarande är i skolåldern.

Hade upploppen i Husby med flera platser varit uttryck för breda och svåra samhällsproblem borde rimligtvis även flickor och kvinnor vara med i upploppen, men det handlar bara om arga unga män. Likheten med fotbollshuliganismen är påtaglig.
Vad ska man då göra? Åtgärderna bör rikta in sig på den grupp det faktiskt handlar om, de arga unga männen. Och allt kanske inte är politikers fel. Det kanske är främst familjen och det civila samhället som har havererat. Det behövs stödinsatser för de berörda familjerna. Kyrkorna spelar en viktig roll i dessa förorter, och kan spela en ännu viktigare roll. Civila samhället och familjerna bör träda fram ännu tydligare i berörda förorter för att skapa dialog, bekämpa våldstendenser och värna om en bra etik. Och det är uppenbart, att det även från samhällets sida behövs mer stöd till utsatta förorter för att hjälpa till med att skapa jobb och meningsfull sysselsättning för de berörda grabbarna.

Och som kristna behöver vi be för situationen. Vi behöver be för att våldets krafter inte ska ta över i vissa förorter, vi behöver be om frid och fred. Vi behöver be om väckelse och Gudsrikets utbredande i Rinkeby, Husby, Kista, Tensta, Hjulsta, Rågsved, Skärholmen, Vårberg, Fittja, Alby med flera platser.

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier