Ledare

Möt det nya året i sanning och beslutskraft!

Även i dag behöver vi konfrontera Goliatgestalter, som hånar och kräver att Guds folk ska tjäna under andra herrar. Men även denna strid kan vinnas, om frimodiga Davidgestalter träder fram, rustade med sanning och beslutskraft, manar ledarskribenten.
Publicerad

Ett nytt år är ett naturligt tillfälle för utvärdering och nystart i vardagsliv och arbete, i politik och församlingsliv. En sådan nystart behöver dock både vara verklighetsförankrad och leda till aktion. 

De vanligaste nyårslöftena brukar handla om konkreta levnadsvanor. Men då behöver de goda föresatserna också omsättas i handling. En genomsnittlig svensk som under hela nästa år skulle fortsätta med samma obalans av kaloriintag och kroppsövning som under julhelgen skulle snart få en ganska dålig hälsa. 

En god nystart kräver ärlighet och beslutsamhet, i såväl lägesbeskrivning som framtidsvision.

Ingen bör ge sken av att det står väl till i Sverige. Politiker och tjänstemän står inför enorma utmaningar av våld, välfärds­brottslighet och allmän omoral. Frasen ”Vi har varit naiva” har återkommit bland dem som suttit vid makten men valt att blunda för problemens allvar. 

Situationen påminner på flera sätt om Gamla testamentets tid, där profeterna konfronterade den världsliga och andliga makten. Dessa två hänger nämligen intimt samman. Våldet och ondskan i landet byggde i grunden på att människorna vänt Gud ryggen och skapat egna normer för rätt och fel. Det vill säga: ganska likt vårt samhälle i dag.

Även kyrkliga ledare tar ofta årsskiften som tillfälle till nytt avstamp, så också detta år. Flera sådana tillrop kan vara riktiga i sitt fokus på bön och att konfrontera samtidens jättar. En sådan analys måste dock vara skoningslöst sanningsenlig i vilka som är just vår tids Goliatgestalter. Kristenheten står även i dag i ett läge som präglas av Goliats hån och fokus på sitt ego och alternativa gudar, med krav på att Guds folk ska tjäna under andra herrar. 

Den striden kan vinnas, precis som då. Men det bygger på att frimodiga Davidgestalter träder fram, rustade med sanning och beslutskraft.

En biblisk lärdom är att tider av hån och starkt motstånd utgör möjliga brytpunkter i historien.

En biblisk lärdom är att tider av hån och starkt motstånd utgör möjliga brytpunkter i historien. När hela Israels här darrade inför Goliats hån och tycktes redo att falla sönder, räckte det med att en ensam ung pojke steg fram och förkunnade att fienden skulle besegras, och att världen skulle förstå vem Gud är. Därefter inleddes Israels folks främsta storhetstid någonsin. 

Det är en påminnelse också för vår tid, till både världsliga och kyrkliga ledare. I ett läge av hårt motstånd är det avgörande att våga identifiera den verkliga fienden och hur denne bör angripas. Först då är man redo att ta kampen och gå igenom fiendehären för att komma över på andra sidan där det gröna och fruktbara landet kan öppna sig. 

Vi på Världen idag vill härmed önska alla er läsare ett gott och segerrikt 2024!

Powered by Labrador CMS