Opinion

Föredömligt när Florida skyddar barn från sexuell indoktrinering

Med banérföraren guvernör Ron DeSantis i spetsen har delstaten Florida inte tvekat att utmana etablissemanget i frågor om hbtq och abort, menar ledarskribenten.
Med banérföraren guvernör Ron DeSantis i spetsen har delstaten Florida inte tvekat att utmana etablissemanget i frågor om hbtq och abort, menar ledarskribenten.
Publicerad Uppdaterad

Det är faktiskt möjligt att bromsa den aggressiva, ofta huvudlösa, sekulariseringen i ett modernt demokratiskt samhälle på 2000-talet. Det visar exemplet Florida.

Möjligheten att påverka lågstadiebarn i hbtq-värderingar togs bort i delstaten Floridas skolor 2022. Nu tar man nästa steg och förbjuder sådan påverkan ända upp till gymnasiet. 

Det är ett stort bakslag för dem som önskar skrota den traditionella familjesyn som legat till grund för USA och Västvärlden sedan sekler. Den nya lagen är desto mer uppmuntrande för dem som tror att det finns tidlösa ordningar, givna av Skaparen. För dem är dessa förändringar nödbromsen i en utveckling som rullat på i decennier och där baksidorna av normupplösning blivit uppenbara. 

Och visst är det som sker i Florida uppmuntrande. Det visar att det faktiskt går att påverka utvecklingen i en tid då traditionella familjevärden trampas under fötterna. Det sker dessutom i en stor, modern delstat och i ett USA där woke-idéer numera drivs från Vita huset. 

Inte ens girigheten har kunnat bromsa de republikanska politikernas beslutsamhet att utmana systemet. Multinationella Disney-imperiet – med stor betydelse för delstatens ekonomi och turistnäring – har med hot om indragna donationer försökt kyla av den konservativa reformivern. Men förgäves.

Med banérföraren, guvernör Ron DeSantis i spetsen har delstaten inte tvekat att utmana etablissemanget.

Och det handlar om mer än familjers och skolelevers rätt att slippa hbtq-påverkan. Den konservativa vågen har även tagit upp en annan – till synes – förlorad kamp. Den om människolivet.

Efter Högsta domstolens beslut i abortfrågan förra året var staten Florida snabb att sänka sin abortgräns, från graviditetsvecka 24 till 15. Och helt nyligen kom nästa steg: gränsen sänks ända till vecka 6, den tid då man brukar kunna registrera hjärtslag hos barnet. 

På det här viset blir Florida ett föredöme i västvärlden. Det är faktiskt möjligt att bromsa den aggressiva, ofta huvudlösa, sekulariseringen i ett modernt demokratiskt samhälle på 2000-talet. Det visar exemplet Florida.

Även i Europa, i länder som Ungern och Polen, görs det försök att utmana normlöshetens paradigm.

Sverige då? Ja, här är människor snabba att ordna in sig i leden, att till varje pris undvika konflikt eller uppfattas som avvikande från normen. För bara 60 år sedan var de värden som nu blir realpolitik i Florida helt självklara för oss. Ron DeSantis förslag hade ansetts helt okontroversiella, och sannolikt även välkomnats av de flesta svenskar.

Sedan dess har skickliga lobbygrupper och slug vänsterliberal strategi kopplat greppet, och på många sätt förvandlat vårt land intill oigenkännlighet. Kärnfamilj, människovärde och trohet har medvetet undergrävts och ersatts av ett helt annat värdesystem, nämligen världens mest sekulär-individualistiska. 

Men ingen naturlag säger att Sverige ska förbli ett extremt land.

En konservativ vind blåser även här och kanske slår pendeln nu tillbaka. Kan Florida så kan vi.

Powered by Labrador CMS